Kesihatan

Jenis Penyakit Sista pada Lelaki

Walaupun jarang didengar, penyakit sista juga sebenarnya dapat dialami oleh lelaki. Terdapat pelbagai jenis penyakit sista pada lelaki dan gejalanya boleh berbeza-beza, bergantung pada tempat kista itu muncul.

Kista adalah kantung yang berisi udara, cecair, atau kulit mati. Kista boleh terbentuk di bawah kulit dan kelihatan seperti benjolan, juga boleh terbentuk di organ dalaman sehingga tidak kelihatan dari luar. Umumnya, kista tidak berbahaya dan tidak memerlukan rawatan khas, kecuali komplikasi berlaku.

Apakah jenis sista pada lelaki?

Sama seperti pada wanita, sista pada lelaki juga boleh muncul di pelbagai organ dan kawasan badan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis penyakit sista yang hanya boleh berlaku pada lelaki atau lebih biasa pada lelaki, iaitu:

1. Kista epididimis

Kista epididimis muncul sebagai benjolan berisi cecair di testis. Sekiranya mengandungi sperma, kista itu disebut spermatocele. Kista epididimis lembut dan umumnya tidak menyakitkan, kecuali jika ia bertambah besar. Apabila menyebabkan aduan, sista epididimis dapat dirawat dengan pembedahan.

Penyebab sebenar sista epididimis tidak diketahui. Walaupun begitu, disyaki bahawa kista ini timbul apabila terdapat penyumbatan pada salah satu saluran dalam epididimis yang berfungsi menyalurkan dan menyimpan sperma.

2. Kista prostat

Walaupun jarang berlaku, penyakit sista pada lelaki boleh berlaku pada prostat. Kista prostat sering tidak bergejala dan biasanya ditemui secara tidak sengaja semasa pemeriksaan ultrasound pada bahagian bawah abdomen.

Kadang kala sista ini boleh menyebabkan sakit pada perineum, yang merupakan kawasan antara dubur dan pangkal zakar. Keluhan lain yang boleh timbul adalah hematuria, kesukaran menahan kencing, atau sakit semasa ejakulasi.

Penyebab kista prostat juga tidak diketahui dengan pasti, tetapi ada beberapa keadaan yang difikirkan boleh mencetuskan pembentukan kista pada prostat, iaitu radang prostat, pembesaran prostat jinak, dan penyumbatan saluran ejakulasi.

3. Kista buah pinggang

Lelaki lebih berisiko terkena sista buah pinggang. Peningkatan usia juga dipercayai dapat meningkatkan risiko munculnya kista ini. Kista ginjal biasanya tidak menimbulkan gejala. Gejala baru muncul ketika kista besar dan menekan organ lain, atau ketika kista dijangkiti.

Sekiranya jangkitan berlaku, orang dengan sista ginjal mungkin mengalami demam, sakit belakang, kerap kencing, dan kencing gelap atau berdarah. Sementara itu, jika ukurannya sangat besar, kista boleh menyebabkan penyumbatan dan menahan air kencing di ginjal, mengakibatkan hidronephrosis.

4. Kista pilonidal

Kista pilonidal muncul sebagai benjolan di bahagian atas pembelahan dan mengandungi folikel rambut dan serpihan kulit mati. Apabila dijangkiti, sista ini boleh menyebabkan rasa sakit, keluar nanah dari benjolan, dan bau yang tidak menyenangkan.

Untuk mengelakkan timbulnya kista pilonidal, usaha yang dapat dilakukan adalah menjaga kebersihan diri, menjaga berat badan yang ideal, dan menghindari duduk terlalu lama.

Penyakit kista pada lelaki boleh berlaku di dalam organ sehingga tidak kelihatan dari luar, ia juga dapat dilihat dengan jelas sebagai benjolan di bawah kulit. Kista pada organ biasanya tidak memerlukan rawatan khas, kecuali jika ia menyebabkan aduan.

Benjolan sista biasanya tidak menyakitkan dan tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kista berisiko pecah dan dijangkiti. Selain itu, ada penyakit berbahaya lain yang gejalanya juga berbentuk benjolan, seperti barah.

Oleh itu, anda harus berjumpa doktor sekiranya terdapat ketulan yang tidak normal di dalam badan anda, terutamanya di bahagian testis. Doktor dapat menentukan sama ada benjolan itu berbahaya atau tidak dan memberikan rawatan yang sesuai.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found