Kehidupan yang sihat

Adakah benar bahawa makan bawang putih dan halia dapat mencegah COVID-19?

Penyakit COVID-19, termasuk pencegahan dan rawatannya, menjadi topik hangat dalam masyarakat. Baru-baru ini, ada berita bahawa halia dan bawang putih dapat mencegah penularan penyakit ini. Jadi, adakah ini benar?

Sehingga kini, COVID-19 telah menjangkiti lebih daripada 85,000 orang dari pelbagai negara. Gejala ringan yang disebabkan oleh virus ini boleh menyerupai gejala selesema, seperti sakit tekak, hidung berair, sakit kepala, batuk, dan demam.

Oleh karena ada 2 warga Indonesia yang dilaporkan positif terinfeksi virus Corona, ada kekhawatiran tentang penularan penyakit ini di Indonesia. Akibatnya, banyak orang mencari cara untuk melindungi diri dari jangkitan ini. Salah satunya adalah dengan memakan halia dan bawang putih.

Bolehkah Jahe dan Bawang Putih menghilangkan COVID-19?

Bawang putih mengandung sebatian yang mempunyai sifat antibakteria, antivirus, dan antioksidan yang baik untuk kesihatan. Sebenarnya, rempah berbau khas ini dipercayai dapat meningkatkan kerja sel darah putih dalam memerangi virus yang menyebabkan batuk dan selsema.

Di samping itu, pengambilan bawang putih setiap hari secara berkala juga dipercayai dapat menurunkan kadar kolesterol dan lemak darah, dan mengurangkan risiko penyakit darah tinggi dan penyakit kardiovaskular. Namun, tidak ada bukti bahawa pengambilan bawang putih dapat mencegah COVID-19.

Halia mengandungi sebatian aktif yang dipanggil gingerol sepatutnya dapat melawan virus syncytial pernafasan yang menyebabkan jangkitan saluran pernafasan. RRempah-rempah yang mempunyai rasa sedikit pedas juga terbukti mempunyai kesan anti-radang dan antioksidan.

Anda boleh menggunakan aroma khas halia sebagai cara untuk mengatasi anosmia. Selain itu, pengambilan teh halia juga dapat membantu mengurangkan pembentukan lendir di hidung orang dengan COVID-19.

Penggunaan halia pada wanita hamil terbukti dapat mengurangkan rasa mual. Selain itu, halia juga dianggap dapat mengurangkan rasa sakit pada arthritis dan haid, serta melegakan dispepsia.

Namun, seperti halnya bawang putih, tidak ada bukti bahwa halia dapat mencegah atau mengobati jangkitan virus Corona.

Pencegahan COVID-19 yang paling berkesan adalah dengan mencuci tangan, menjauhkan diri dari orang yang disyaki dijangkiti virus Corona, dan menjaga kekebalan tubuh.

Tidak ada salahnya jika anda mahu makan bawang putih dan halia. Selain dapat meningkatkan daya tahan, kedua rempah ini juga dapat menambah rasa makanan anda.

Walaupun begitu, ingatlah bahawa bawang putih dan halia belum terbukti dapat mencegah jangkitan virus Corona, apalagi menyembuhkannya. Sekiranya anda mengalami simptom selesema, seperti batuk, hidung berair, dan demam, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor yang terdekat, ya.

Di samping itu, anda juga boleh berunding melalui berbual dalam aplikasi Alodokter terlebih dahulu. Sekiranya anda benar-benar memerlukan pemeriksaan doktor secara langsung, anda boleh membuat temu janji dengan doktor di hospital melalui aplikasi ini.