Kehidupan yang sihat

Sebab mengapa penting untuk memperhatikan tarikh luput kosmetik

Tarikh luput kosmetik sering tidak disedari. Sebenarnya, menggunakan kosmetik yang telah luput dari tarikh luput boleh menyebabkan masalah pada kulit, walaupun kelihatannya kosmetik tetap wajar digunakan.

Bukan hanya makanan, kosmetik juga mempunyai tarikh luput yang dicetak pada bungkusan. Walau bagaimanapun, kerana alasan ia hanya dipakai sedikit dan biasanya berlangsung lama, banyak wanita sering tidak memperhatikan tarikh luput produk kosmetik yang mereka gunakan.

Sebenarnya, jika sudah melepasi tarikh luput, produk kecantikan tidak lagi selamat digunakan.

Bahaya Kosmetik Tamat Tempoh

Selain kesan yang tidak lagi optimum, penggunaan kosmetik yang sudah habis juga tidak baik untuk kesihatan kulit.

Kosmetik yang telah tamat umumnya mengandungi banyak bakteria dan kulat yang boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti:

  • Jerawat
  • ruam
  • Jangkitan kulit dan mata
  • Stye

Oleh itu, jangan gunakan produk kosmetik yang telah luput dari tarikh luputnya, terutama produk yang digunakan pada mata, kerana boleh membahayakan kawasan mata sensitif.

Beberapa Perkara Yang Boleh Merosakkan Kosmetik

Sebagai tambahan kepada tarikh luput kosmetik yang telah berlalu, terdapat beberapa faktor yang boleh menjadikan kosmetik mudah rosak, termasuk:

Meterai telah dibuka

Kosmetik yang masih tertutup rapat dan disimpan pada suhu bilik boleh bertahan selama beberapa tahun.

Walau bagaimanapun, setelah meterai produk dibuka dan kosmetik terkena udara luar, bahan atau bahan dalam kosmetik dapat menjalani proses pengoksidaan sehingga kualitinya akan menurun dari masa ke masa.

Lokasi penyimpanan tidak baik

Sekiranya disimpan di tempat yang panas dan lembap, seperti bilik mandi, produk kosmetik boleh menjadi tempat pembiakan jamur dan ragi. Oleh itu, simpan kosmetik di tempat yang sejuk dan kering, dan tidak terdedah kepada cahaya matahari langsung.

Pencemaran bakteria melalui tangan

Menyentuh kosmetik atau mencelupkan jari anda secara langsung ke produk kosmetik boleh membolehkan mikroorganisma, seperti bakteria, kulat, dan ragi, dari tangan anda ke alat kosmetik.

Oleh itu, disarankan agar anda selalu mencuci tangan sebelum menggunakan pelbagai jenis kosmetik yang anda ada.

Masa yang tepat untuk membuang kosmetik anda

Tidak semua kosmetik termasuk tarikh luput. Berikut adalah panduan untuk menentukan sama ada produk kosmetik masih sesuai digunakan atau tidak:

1. Maskara

Produk kosmetik ini harus dibuang setelah penggunaan 4-6 bulan atau apabila ia mula berbau dan bergumpal. Sekiranya disimpan terlalu lama, kosmetik ini boleh menyebabkan jangkitan mata, seperti stye atau konjungtivitis, apabila digunakan.

Agar bakteria tidak memasuki tiub maskara, tutup rapat setelah digunakan dan elakkan bermain dengan tongkat maskara. Juga, buang maskara kering segera dan jangan tambahkan air biasa ke tiub maskara untuk menipisnya.

2. Gincu

Tukar gincu setiap 6-8 bulan atau jika melekit, berbau, dan tidak lagi melekat di bibir anda. Gincu mudah terkena bakteria kerana bersentuhan langsung dengan bibir yang mengandungi banyak bakteria.

3. Pelindung Mata

Tukar segera pelindung mata cecair semasa pembungkusan telah dibuka 6 bulan yang lalu, sementara pelindung mata dalam bentuk pensil boleh terus digunakan jika diasah dan dibersihkan dengan tisu alkohol secara berkala agar tidak kering.

4. Yayasan

Yayasan bentuk cecair dan krim boleh bertahan sekitar 1 tahun, jika dijauhkan dari udara panas dan cahaya matahari langsung. Walau bagaimanapun, anda masih perlu mengganti asas apabila produk kosmetik ini mula menebal, bergumpal, atau berbau.

5. Penyembunyikan

Tarikh luput purata penyembunyikan adalah 1 tahun, jika ditutup rapat. Sekiranya anda menggunakan pelekat kayu, buangkan dengan segera sekiranya ia rosak atau pecah. Sementara itu, concealer cair tidak dapat digunakan jika berbau dan kelihatan berminyak.

6. pemerah pipi dan Pembayang mata

pemerah pipi dan Pembayang mata Bentuk krim boleh bertahan hingga 1 tahun, sedangkan bentuk padatnya sekitar 2 tahun. Walau bagaimanapun, sekiranya pemerah pipi dan Pembayang mata pepejal mula merosakkan sebelum 2 tahun, buang produk dengan segera.

Begitu juga dengan Pembayang mata dan pemerah pipi dalam bentuk krim. Anda tidak boleh lagi menggunakan produk ini jika sudah menebal dan berbau.

Untuk memanjangkan jangka hayat produk kosmetik ini, disarankan agar anda mengetatkan penutup, menjauhkan produk dari panas dan cahaya matahari langsung, dan menyimpannya di tempat yang kering.

7. Serbuk

Serbuk secara amnya boleh digunakan sehingga 2 tahun. Kulat dan bakteria tidak tumbuh dalam produk kosmetik dengan kandungan air yang rendah. Tetapi, jika serbuk itu mengandungi SPF, gantilah dengan segera setelah penggunaan selama 6 bulan atau berbau.

Petua Menggunakan Kosmetik

Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda lakukan semasa menggunakan sebarang jenis produk kosmetik:

  • Baca label, ikuti arahan penggunaan, dan perhatikan semua amaran pada pembungkusan kosmetik, termasuk ketika membeli buat bahagian dalam balang
  • Basuh tangan anda sebelum menggunakan kosmetik
  • Elakkan berkongsi kosmetik dengan orang lain
  • Pastikan bekas kosmetik bersih, jaga agar bekas ditutup rapat apabila tidak digunakan, dan jauhkan bekas dari suhu yang melampau
  • Buangkan kosmetik yang telah berubah warna, tekstur, atau bau
  • Menggunakan semburan kosmetik atau aerosol di bilik yang berventilasi baik

Sekiranya disimpan dengan betul dan betul, kosmetik boleh digunakan dengan selamat sehingga tarikh luputnya. Walau bagaimanapun, anda perlu memperhatikan tarikh luput kosmetik semasa anda ingin menggunakannya, untuk mengelakkan masalah kulit.

Sekiranya anda mengalami gejala kerengsaan kulit, kulit gatal dan bengkak, kemerahan, atau mata gatal dan bengkak setelah menggunakan produk kosmetik tertentu, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.