Kehidupan yang sihat

Pil kawalan kelahiran dan faedahnya untuk menghilangkan jerawat

Pil perancang keluarga adalahkontraseptif itu berkesanuntuk mengelakkan kehamilan. Walau bagaimanapun, hlmPil kontraseptif ini juga mempunyai sejumlah faedah lain.Ssalah satunya ialah untuk menghilangkan jerawat.

Ramai wanita enggan menggunakan kontrasepsi hormon, iaitu pil kawalan kelahiran dan suntikan kawalan kelahiran, kerana mereka bimbang akan kemungkinan kesan sampingan. Contohnya, takut bertambah berat badan, sakit kepala, haid tidak teratur, atau jerawat. Sebenarnya, beberapa jenis pil kawalan kelahiran sebenarnya dapat merawat jerawat.

Bagaimana Pil Pengawalan Kelahiran Berfungsi awakuntuk menghilangkan jerawat

Kemunculan jerawat boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk pengeluaran minyak yang berlebihan di kulit, pori-pori tersumbat, percambahan bakteria, dan aktiviti hormon androgen yang berlebihan.

Pil kawalan kelahiran cukup berkesan untuk menghilangkan jerawat kerana boleh mengurangkan aktiviti hormon androgen melalui pelbagai mekanisme, termasuk menghalang pengeluaran hormon androgen di ovari dan menghalang kerja hormon androgen di kelenjar minyak di kulit.

Bolehkah Semua Pil Kawalan Lahir Menghilangkan Jerawat?

Tidak semua pil kawalan kelahiran dapat menghilangkan jerawat. Setakat ini, hanya pil kawalan kelahiran estrogen dan progesteron yang terbukti berkesan dalam merawat jerawat.

Beberapa contoh pil kawalan kelahiran yang boleh digunakan untuk menghilangkan jerawat adalah gabungan etinil estradiol dan norethindrone, etinil estradiol dan norgestimate, serta etinil estradiol dan drospirenone.

Berbeza dengan pil kawalan kelahiran gabungan, pil kawalan kelahiran yang mengandungi hanya progesteron sebenarnya boleh menjadikan jerawat menjadi lebih teruk. Penyelidikan masih dijalankan untuk mengetahui kemungkinan jenis pil kawalan kelahiran lain yang dapat menghilangkan jerawat, baik pil kawalan kelahiran gabungan dan pil yang hanya mengandung progesteron.

Walaupun pil kawalan kelahiran berguna untuk merawat jerawat, anda masih harus mengetahui pelbagai kesan sampingan yang boleh timbul daripada penggunaan pil kawalan kelahiran. Terutama jika ubat hormon ini hanya digunakan untuk merawat jerawat.

Untuk selamat, disarankan agar anda berjumpa dengan doktor anda mengenai penggunaan pil kawalan kelahiran untuk merawat jerawat, bersama dengan kesan sampingan, dos, dan arahan penggunaannya.

Apa yang perlu anda ingat, penggunaan ubat hormon, termasuk pil kawalan kelahiran, tidak boleh sewenang-wenangnya. Walaupun pil kawalan kelahiran boleh digunakan untuk merawat jerawat, rawatan jerawat masih perlu disesuaikan dengan penyebabnya.

Pil kawalan kelahiran bukan satu-satunya kaedah rawatan jerawat. Terdapat banyak kaedah rawatan jerawat lain yang mungkin lebih sesuai untuk keadaan anda. Jadi, berjumpalah terlebih dahulu dengan doktor anda sekiranya anda ingin menggunakan pil kawalan kelahiran untuk menghilangkan jerawat.

Tertulis oleh:

dr. Akbar Novan Dwi Saputra, SpOG

(Pakar sakit puan)