Kehidupan yang sihat

5 Latihan di Rumah untuk Membakar Lemak

Melakukan sukan tidak hanya boleh dilakukan di pusat kecergasan.Sekiranya Anda tidak mempunyai cukup masa untuk pergi pusat kecergasan atau gym, Anda boleh bekerja di sekitar dengan bersenam di rumah. Bersenam di rumah boleh juga bakar lemakdan badan yang sihat, seperti bersenam di gimnasium.

Sebelum melakukan sukan di rumah, memanaskan badan agar badan lebih bersedia untuk memulakan pergerakan utama. Pemanasan selama kira-kira 10 minit dapat membantu mengurangkan risiko kecederaan, meningkatkan pernafasan dan degupan jantung, serta meningkatkan jumlah oksigen dan nutrien yang dihantar ke seluruh badan anda.

Latihan di Rumah untuk Membakar Lemak

Berikut adalah beberapa latihan di rumah yang boleh anda cuba membakar lemak di badan:

 • Roket jumps

  Posisikan diri anda dengan kaki yang dipanjangkan selari dengan pinggul anda. Kemudian letakkan tangan anda di paha sambil membengkokkan lutut. Kemudian lompat dengan kedua tangan dan tangan diangkat lurus, hingga ke bahagian atas kepala. Semasa melompat, pastikan badan anda memanjang dan lutut anda tidak bengkok.

  Kembali ke kedudukan permulaan dan ulangi pergerakan lompatan roket ini 20 kali. Setelah selesai, anda boleh melakukan regangan dengan berjalan di tempat selama kira-kira 40 saat.

 • Klasik squat

  Untuk melakukan setinggan klasik Dilakukan dalam posisi permulaan yang berdiri dengan jarak bahu kaki terpisah. Tarik perut ke dalam, dada keluar, panjangkan kedua tangan dan tangan lurus ke depan dengan telapak tangan menghadap ke bawah.

  Kemudian, turunkan pinggul sambil menekan punggung ke belakang, dengan gerakan duduk, sehingga paha anda sejajar dengan lutut. Selepas itu, kembali ke posisi awal dengan menekan tumit dan menolak badan anda ke belakang. Lakukan pergerakan ini 20 kali.

 • Kerusi dips

  Latihan di rumah ini memerlukan kerusi. Pertama, duduk di hujung depan kerusi dengan kedua tangan di sebelah pinggul anda, memegang tepi kerusi. Dengan menggunakan kedua-dua belah tangan, geserkan punggung anda di hadapan kerusi, kemudian turunkan punggung anda ke bawah dari tempat duduk di kerusi, bengkokkan siku anda untuk membentuk sudut 90 darjah. Lakukan pergerakan ini 10 kali.

 • Rama-rama abs

  Pergerakan ini lebih selesa dilakukan di atas tikar dalam keadaan berbaring. Letakkan tangan anda di belakang kepala dan lutut anda terbuka dan rata ke lantai. Pasang telapak kaki dengan kedua lutut terbuka ke sisi.

  Selepas itu, lakukan gerakan seperti kupu-kupu yang mengepakkan sayapnya dengan mengangkat bahu dan dada, kemudian kencangkan perut tanpa melepaskan telapak kaki yang dilekatkan. Lakukan pergerakan ini 12 kali.

 • Burpees

  Pergerakan ini seperti gabungan antara tolak naik dan lompat setinggan. Pertama, jongkok dengan telapak tangan anda di lantai. Kemudian, ubah kedudukan anda seperti pada kedudukan tolak naik, kemudian kembali ke posisi awal dengan sedikit lompatan.

  Selepas itu, lompat setinggi mungkin dengan meregangkan tangan ke atas, tanpa membengkokkan lutut. Anda boleh melakukan pergerakan ini 20 kali.

Salah satu kelebihan bersenam di rumah ialah ada masa yang lebih fleksibel sehingga anda dapat melakukan senaman setiap saat. Selain melakukan beberapa pergerakan di atas, anda juga perlu menyesuaikan diet anda dan lebih memperhatikan apa yang anda makan sehingga latihan yang anda lakukan di rumah dapat memberikan hasil yang maksimum untuk kesihatan.