Keluarga

Ketahui Jenis-Jenis Popok Bayi yang Selamat Digunakan

Ramai ibu bapa memilih lampin bayi sekali pakai kerana dianggap lebih praktikal dan senang digunakan. Namun, sebaliknya, tidak sedikit ibu bapa yang meragui keselamatan lampin bayi jenis ini. Oleh itu, penting untuk mengetahui jenis lampin yang selamat agar bayi dapat mengelakkan risiko ruam lampin.

Penggunaan lampin bayi, sama ada lampin kain atau lampin pakai buang, bergantung pada keperluan dan pilihan setiap ibu bapa. Sebilangan ibu bapa memilih lampin kain kerana harganya lebih murah, dan ada juga yang memilih lampin pakai buang kerana lebih praktikal. Ada juga ibu bapa yang menggunakan kedua-duanya, bergantung pada keperluan.

Sekiranya anda memilih untuk menggunakan lampin pakai buang yang lebih praktikal, anda perlu lebih selektif dalam memilih produk lampin bayi ini. Ini kerana beberapa ramuan dalam lampin bayi boleh guna boleh menyebabkan masalah kesihatan pada bayi.

Cara Memilih Lampin Bayi Yang Selamat

Semasa memilih lampin bayi, anda perlu memperhatikan bahan yang digunakan di dalamnya. Secara amnya, bahan yang digunakan pada setiap lapisan lampin bayi dianggap selamat untuk kesihatan bayi. Walaupun begitu, ada juga beberapa bahan yang harus anda hindari kerana berisiko menyebabkan masalah kesihatan.

Untuk memilih lampin bayi yang selamat, pertimbangkan perkara berikut:

Lapisan luar lampin bayi

Lapisan luar biasanya dilapisi dengan plastik yang terbuat dari polietilena atau filem bioplastik. Sementara itu, bahagian dalam lampin yang bersentuhan dengan kulit terbuat dari polipropilena. Kedua-dua bahan tersebut dianggap selamat untuk kulit bayi.

Bahan penyerap dalam lampin bayi

Bahagian tengah lampin mengandungi pulpa kayu yang telah diproses yang telah dilunturkan dan polimer penyerap. Bahan-bahan ini mempunyai daya serap yang tinggi.

Walau bagaimanapun, beberapa lampin bayi mengandungi sebatian kimia dioksin atau klorin untuk memutihkan pulpa kayu. Bahan kimia ini menjadi perhatian kerana dikhuatiri boleh menyebabkan barah.

Walau bagaimanapun, tahap sebatian dioksin yang terdapat dalam lampin bayi pada amnya sangat rendah, sehingga dianggap selamat untuk bayi.

Bahagian lampin yang mempunyai daya serap tinggi juga biasanya mengandungi bahan polimer, iaitu natrium poliakrilat. Walaupun tidak beracun dan tidak menjengkelkan pada kulit, ia boleh merengsakan nafas jika disedut.

Selain itu, terdapat bahan penyerap dalam lampin bayi pakai buang yang berisi phthalates. Ibu tidak boleh memilih produk lampin bayi pakai buang yang mengandungi bahan kimia ini kerana ada risiko menyebabkan gangguan kesihatan si kecil.

Pewarna

Pewarna yang digunakan dalam lampin pakai buang biasanya terdapat di bahagian luar yang ditandai dengan watak atau gambar kartun. Pewarna itu juga boleh didapati di bahagian belakang elastik lampin bayi.

Pewarna yang biasanya digunakan adalah pewarna kimia biru penyebaran 106, biru penyebaran 124, penyebaran kuning 3, dan penyebaran oren selamat untuk bayi. Walau bagaimanapun, pewarna ini kadang-kadang boleh mencetuskan reaksi alahan pada bayi, terutamanya bayi yang mempunyai kulit sensitif.

Wangian

Lampin pakai buang mengandungi wangian atau minyak wangi. Reaksi alergi terhadap wangian jarang berlaku, tetapi mungkin dialami oleh beberapa bayi yang kulitnya sensitif terhadap minyak wangi.

Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan lampin pakai buang yang terbukti bebas klorin atau menggunakan kapas organik. Di samping itu, anda juga boleh memilih lampin pakai buang yang bebas daripada getah, minyak wangi, dan pewarna.

Walau bagaimanapun, jika anda bimbang tentang lampin pakai buang yang anda gunakan sekarang, mungkin anda boleh menukar ke lampin kain. Walaupun mereka kurang dapat menyerap air kencing bayi, lampin kain mempunyai kelebihan bahawa mereka bebas dari pewarna dan bahan kimia lain.

Petua untuk mengelakkan ruam lampin

Apa pun pilihan anda, sama ada lampin pakai buang atau lampin kain, perkara penting yang selalu anda perhatikan adalah menukar lampin anak kecil anda secara berkala, terutamanya jika lampin itu basah atau kotor. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan anak anda terkena ruam lampin. Ibu atau Ayah juga perlu menukar lampin bayi ketika memandikan Si Kecil.

Di samping itu, untuk mengelakkan munculnya ruam lampin, anda juga boleh melakukan perkara berikut:

1. Bersihkan punggung dan selangkangan bayi

Semasa menukar lampin, ibu juga perlu membilas punggung si kecil dengan air suam. Seterusnya, gunakan kapas untuk membersihkan kotoran yang tersisa di kulit dengan lembut.

Sekiranya anda ingin membersihkan bahagian bawah anak anda dengan sabun, pilih sabun bayi khas yang mengandungi bahan kimia yang lembut pada kulit bayi, tanpa wangian atau pewarna, dan dapat melembapkan kulit si kecil anda. Selepas itu, jangan lupa mengeringkannya dengan tuala bersih dengan menepuknya dengan lembut.

2. Jangan gunakan lampin bayi yang terlalu ketat

Lampin yang terlalu ketat boleh menjadikan bahagian badan bayi yang ditutup dengan lampin menjadi lecet dan sakit. Bukan itu sahaja, lampin yang terlalu ketat juga dapat menjadikan kulit lebih lembap. Ini dapat memudahkan pertumbuhan bakteria dan kulat dan berisiko menyebabkan jangkitan pada kulit si kecil.

3. Gunakan salap untuk ruam lampin

Sekiranya si kecil sering mengalami ruam lampin, anda boleh menggunakan salap atau krim khas secara berkala untuk mengelakkan kerengsaan pada kulitnya. Jangan lupa untuk selalu mencuci tangan sebelum dan selepas menukar lampin anak kecil anda.

4. Elakkan penggunaan bedak bayi secara berlebihan

Sekiranya anda membersihkan dan mengeringkan secara berkala, kulit bayi anda akan kelihatan bersih dan sihat, jadi anda tidak perlu lagi menggunakan bedak bayi. Selain itu, penggunaan bedak bayi yang terlalu kerap atau terlalu banyak juga tidak baik kerana terdapat risiko tersedut oleh Si Kecil dan menyebabkan saluran pernafasannya terganggu.

Memilih lampin bayi yang selamat dapat mengelakkan si kecil anda dari masalah kesihatan kerana bahan kimia tertentu. Walaupun begitu, walaupun lampin bayi yang selamat boleh menyebabkan masalah pada kulit, seperti ruam lampin, jika tidak digunakan dengan betul.

Sekiranya anak kecil anda mengalami ruam lampin yang tidak sembuh walaupun telah dirawat dengan krim atau salap untuk ruam lampin, lebih baik berjumpa dengan doktor anak supaya rawatan yang tepat dapat diberikan.