Keluarga

Mengenali Tanda-tanda Manusia Tidak Setia

Perselingkuhan sering menimbulkan keretakan hubungan suami isteri. Sebelum urusan itu berlaku, ayuh kenali tanda-tanda lelaki yang tidak setia.

Penyelidikan menunjukkan sekitar 25-40% pasangan yang sudah berkahwin telah menghadapi perselingkuhan dalam kehidupan rumah tangga mereka. Beberapa kajian menunjukkan bahawa lelaki lebih cenderung menipu daripada wanita. Cuma jenis hubungan antara lelaki dan wanita mungkin berbeza. Lelaki cenderung menganggap interaksi intim dengan wanita bukan pengalaman perselingkuhan jika tidak melibatkan emosi.

Malangnya, perkahwinan yang bahagia tidak menjamin seorang lelaki setia. Tidak mustahil bagi lelaki yang mengaku bahagia dalam perkahwinannya untuk berselingkuh.

Tanda-tanda Lelaki Tidak Setia

Berikut adalah beberapa tanda lelaki mungkin berselingkuh atau tidak setia:

 • Perubahan drastik

  Awas jika pasangan anda membuat perubahan yang mengejutkan. Contohnya, selama ini dia lebih gemar memakai t-shirt di rumah sambil menonton televisyen di masa lapang, tetapi tiba-tiba dia rajin membentuk tubuhnya Gim dan berpakaian bergaya. Atau, jika pasangan anda yang biasanya tidak berhati-hati menjadi sangat kritikal terhadap anda. Sebaliknya, jika tiba-tiba pasangan anda memberi anda perhatian atau hadiah yang berlebihan, maka anda harus berhati-hati.

 • Menghabiskan banyak masa di luar rumah

  Pasangan mengaku mempunyai perniagaan atau hobi baru dan sanggup menghabiskan berjam-jam atau hari di luar rumah. Tetapi jika anda bertanya mengenai perniagaan atau hobinya yang baru, pasangan anda akan marah atau enggan menjawab. Di samping itu, rakan kongsi akan sukar untuk berkomunikasi dan mudah tersinggung.

 • Kehidupan seks berubah

  Pasangan curang juga dapat dikenali jika hubungan seksual anda sudah mati, tidak ada kemesraan, atau bahkan dia ingin mencuba perkara baru. Anda juga harus curiga sekiranya anda tiba-tiba mendapat penyakit kelamin (STD) setelah melakukan hubungan seks dengan pasangan.

 • Masalah wang

  Membelanjakan wang atau simpanan dikurangkan, ada bil kad kredit yang membingungkan, pasangan tiba-tiba memesan tiket kapal terbang dan hotel, ada beberapa petanda yang mungkin berlaku sekiranya pasangan anda berselingkuh.

 • Tertutup dan lebih kerap menggunakan telefon bimbit, komputer, atau media sosial

  Menipu di talian ia berlaku semakin banyak sekarang. Hati-hati jika pasangan anda bersembunyi e-mel atau akaun media sosialnya, atau apabila tiba-tiba telefon bimbit atau komputer riba dia menggunakan kata laluan.

  Di samping itu, anda juga harus memperhatikan dengan lebih dekat jika pasangan anda nampaknya menghabiskan lebih banyak masa dengan telefon bimbit atau komputer riba mereka. Atau pasangan anda cuba menghentikan aktiviti tersebut sekiranya anda berada berdekatan.

 • Tidak menjadi masalah

  Apa sahaja yang anda lakukan, pasangan anda tidak menunjukkan tanda cemburu. Di samping itu, pasangan cenderung tidak mengambil berat tentang anak-anak, melupakan hari-hari penting seperti ulang tahun perkahwinan dan ulang tahun, dan kelihatan bosan dengan anda.

Sekiranya anda mempunyai kecurigaan tertentu terhadap pasangan anda, elakkan mengintip. Bercakap tentang kecurigaan dan ketakutan anda. Komunikasi adalah asas hubungan yang baik. Di samping itu, penting bagi pasangan untuk saling mempercayai agar hubungan tetap harmoni. Sekiranya perlu, anda dan pasangan boleh berjumpa dengan psikologi untuk kaunseling perkahwinan sekiranya anda merasakan ada masalah dalam hubungan rumah tangga anda.