Kehidupan yang sihat

Kebaikan Zaitun dan Cara Memprosesnya

Zaitun telah lama diketahui mempunyai pelbagai khasiat yang baik untuk kesihatan tubuh. Di banyak negara, buah ini umumnya digunakan ketika diproses menjadi minyak, misalnya untuk memasak, merawat kulit, dan menyuburkan rambut.

Sebenarnya, khasiat zaitun bukan sahaja dapat diperolehi dari minyak. Pelbagai makanan olahan yang menggunakan zaitun juga memberikan banyak manfaat kesihatan, seperti meningkatkan kesihatan jantung, mencegah risiko barah, menyokong kepadatan tulang, dan mengawal kolesterol jahat.

Pelbagai Khasiat Zaitun untuk Kesihatan

Dalam 100 gram zaitun mengandungi kira-kira 120 kalori dan 10 gram lemak. Walaupun kandungan lemaknya tinggi, sebahagian lemak zaitun adalah asid lemak tak jenuh tunggal yang baik untuk kesihatan tubuh.

Selain itu, zaitun juga diperkaya dengan nutrien penting lain, seperti vitamin E, natrium, kalsium dan zat besi. Pelbagai nutrien yang dimiliki zaitun dapat memberikan manfaat kesihatan, seperti:

1. Kulit sihat

Vitamin E dalam zaitun dipercayai dapat meningkatkan kesihatan kulit, sistem imun, dan mata. Tidak hanya itu, vitamin E juga dipercayai dapat mencegah berbagai penyakit berbahaya, seperti penyakit jantung, barah, katarak, dan bahkan penyakit Alzheimer.

2. Mengekalkan penghidratan atau cecair badan yang mencukupi

Zaitun juga mengandungi natrium yang dapat membantu tubuh kekal terhidrat. Selain itu, sodium juga dapat mengekalkan tekanan darah yang normal. Walaupun begitu, pengambilan natrium terlalu banyak sebenarnya boleh menyebabkan tekanan darah tinggi.

3. Menguatkan tulang

Zaitun juga mengandungi kalsium yang cukup tinggi, jadi wajar jika memakan zaitun dipercayai dapat membantu menguatkan dan mengekalkan kepadatan tulang.

4. Membantu pembentukan sel darah merah

Kandungan zat besi dalam zaitun dipercayai dapat membantu tubuh membentuk hemoglobin, meningkatkan sistem imun, kekuatan otot, dan daya tumpuan.

5. Mencegah barah

Buah zaitun adalah buah yang mempunyai kandungan lemak tak jenuh tunggal yang tinggi, iaitu 11-15%. Asid lemak tak jenuh tunggal yang paling banyak terdapat dalam zaitun adalah asid oleik. Bahan ini mampu mengurangkan pembengkakan, mengurangkan risiko penyakit jantung, untuk melawan barah.

Resepi Zaitun Sedap

Salad adalah salah satu hidangan yang dapat menggunakan zaitun dan juga minyak zaitun, dengan penambahan pelbagai sayur-sayuran dan buah. Inilah cara membuatnya:

Bahan-bahan

 • 3 buah zaitun hitam (atau secukup rasa)
 • 2 sudu besar (sudu besar) kismis
 • 2 biji tomato merah
 • Selada air
 • 1 sosej (rebus)
 • 1 biji nanas madu
 • 1 biji epal
 • 1 segenggam pucuk alfalfa
 • 1 sudu besar jus lemon
 • 3 sudu besar minyak zaitun untuk sos
 • 2 sudu madu (jika anda tidak mahu ia terlalu masam)

Bagaimana cara untuk membuat

 1. Campurkan minyak zaitun, jus lemon, dan madu. Kemudian pukul sehingga semua bahan bergabung menjadi salad dressing.
 2. Potong semua bahan salad mengikut citarasa. Selepas itu, campurkan semua bahan salad cincang ke dalam 1 mangkuk, kemudian tuangkan kuah yang telah dibuat lebih awal di atas salad. Masukkan tauge alfalfa di atas salad untuk menambah tekstur.

Walaupun kecil dan sedikit pahit, zaitun mempunyai pelbagai khasiat. Anda boleh menggunakannya dalam bentuk minyak zaitun atau memproses zaitun menjadi hidangan yang lazat. Untuk menjadi jelas, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk memastikan anda mendapat faedah zaitun sesuai dengan keperluan badan anda.