Kehidupan yang sihat

Punca Noda pada Gigi dan Cara Mengatasinya

Semua orang mahu mempunyai gigi putih,untuk kelihatan menawan ketika anda tersenyum. Penjaga bersihdan gigi dan mulut adalah kunci gigi anda sihat dan kelihatan putih. Walau bagaimanapun, bagaimana jika sudah Adakah anda mempunyai noda coklat atau kekuningan pada gigi anda?

Noda pada gigi yang berwarna kuning, hitam, atau warna lain, boleh membuat anda enggan tersenyum lebar. Mungkin anda tertanya-tanya, dari mana noda ini berasal dan bagaimana menghilangkannya? Ayuh, lihat penjelasan berikut.

Punca Kekotoran pada Gigi

noda pada gigi (noda) boleh menjadi tanda awal rongga, di mana terdapat kehilangan lapisan terluar gigi. Noda pada gigi juga boleh muncul kerana kebersihan dan kesihatan gigi yang buruk. Berikut adalah pelbagai penyebab noda pada gigi:

1. Minum kopi atau teh

Kedua-dua minuman ini mengandungi zat berwarna gelap, yang jika terus menerus memukul lapisan luar gigi, akan meninggalkan noda pada gigi. Noda akan terbentuk lebih cepat jika anda tidak menggosok gigi secara berkala dua kali sehari.

2. Merokok

Nikotin dan tar yang terkandung dalam rokok boleh mengotorkan gigi. Itulah sebabnya, jarang terdapat perokok dengan gigi putih.

3. Karang gigi

Sisa makanan yang terkumpul dan jarang dibersihkan akan membentuk plak gigi, dan secara beransur-ansur ia akan menjadi tartar. Tartar ini akan muncul sebagai noda pada gigi.

4. Fluorosis

Mineral ffluorida Atau fluorida dapat melindungi gigi dan mencegah rongga. Tetapi jika terlalu banyak, fluorida boleh menyebabkan fluorosis gigi. Fluorosis gigi akan membentuk bintik putih atau garis pada gigi. Keadaan ini sering berlaku pada kanak-kanak yang suka menelan ubat gigi yang mengandungi fluorida, atau pada orang dewasa akibat pengambilan suplemen yang mengandung fluorida di peringkat tinggi.

Cara menghilangkan noda pada gigi

Cara mengembalikan senyuman cerah kerana noda pada gigi tidak sukar. Anda boleh melakukan perkara berikut:

  • Gosok gigi dengan kerap dua kali sehari, pada waktu pagi selepas sarapan dan pada waktu malam sebelum tidur.
  • Berhenti merokok.
  • Hadkan pengambilan teh atau kopi.
  • Makan makanan yang kaya dengan kalsium, kerana kalsium dapat melindungi gigi dari kerosakan.
  • Adakah scaling gigi, untuk membersihkan tartar serta noda pada gigi.

Di samping itu, terdapat rawatan pergigian yang cukup sekata untuk menjadikan gigi anda kembali putih cerah, iaitu pemutihan gigi (peluntur gigi). Dalam prosesnya, doktor gigi akan menggunakan gel berasaskan hidrogen khas pada gigi, untuk menghilangkan noda yang melekat pada permukaan gigi sehingga gigi menjadi putih.

Noda pada gigi akan muncul semula jika anda tidak menjaga kebersihan dan kesihatan gigi anda. Selain menggosok gigi secara berkala dua kali sehari, anda disarankan untuk berjumpa dengan doktor gigi sekurang-kurangnya sekali setahun. Dengan melakukan dua perkara ini dan mengelakkan pelbagai penyebab noda pada gigi seperti yang disebutkan di atas, gigi anda akan tetap kelihatan putih tanpa noda.

Ditulis oleh:

drg. Viera Fitani

(Doktor gigi)

Copyright pitorriroma.com 2022