Kehidupan yang sihat

Pembuangan Rambut Laser

Tanggalkan rambut dengan mencukur, memetik, atau waxing selalunya hanya bertahan sebentar. Kebelakangan ini,banyak orang mula mencuba prosedur laser untuk penyingkiran rambut, kerana hasilnya terbukti bertahan lebih lama. Walau bagaimanapun, prosedur ini juga membawa beberapa risiko, seperti kemerahan dan kesakitan kulit.

Prosedur penyingkiran rambut laser dilakukan dengan memancarkan cahaya berkuasa tinggi di akar (folikel) rambut. Tenaga dari sinar laser ini diserap oleh pewarna atau melanin di akar rambut, kemudian diubah menjadi tenaga panas yang merosakkan akar rambut sendiri.

Biasanya diperlukan 2-6 prosedur laser dengan selang beberapa minggu, untuk dapat menghilangkan rambut di kawasan yang diinginkan sepenuhnya.

Laser tidak menghilangkan rambut secara kekal. Rambut boleh tumbuh semula dalam beberapa bulan atau beberapa tahun. Namun, rambut yang tumbuh akan menjadi kurang, nipis, dan tidak gelap seperti sebelumnya. Tindakan laser dapat diulang ketika rambut tumbuh kembali.

Risiko Pembuangan Rambut Laser

Walaupun agak selamat kerana bukan prosedur invasif (pembedahan), penggunaan laser untuk menghilangkan rambut masih berisiko memberi kesan sampingan, termasuk:

1. Kerengsaan kulit

Kulit mungkin mengalami kerengsaan yang ditandai dengan kemerahan di kawasan yang baru saja digosok, atau penampilan bengkak disertai dengan rasa sakit. Biasanya kesan sampingan ini akan mereda selepas beberapa jam.

2. Perubahan warna kulit

Orang yang berkulit cerah mungkin mengalami perubahan warna kulit yang lebih gelap, dan sebaliknya. Kesan sampingan ini biasanya bersifat sementara, walaupun dalam kes yang jarang berlaku, ia juga boleh menjadi kekal.

3. Perubahan tekstur kulit

Kadang kala prosedur penyingkiran rambut laser juga boleh menyebabkan lepuh pada kulit, dan boleh disertai dengan sel mati (kerak) yang cair atau kering.

Tisu parut juga boleh terbentuk selepas prosedur. Selain itu, beberapa pesakit dengan sejarah penyakit herpes simplex juga mungkin mengalami berulang.

4. Pertumbuhan rambut yang berlebihan

Dalam kes-kes tertentu, kawasan kulit yang telah laser telah mengalami pertumbuhan rambut yang berlebihan. Kesan ini jarang berlaku dan lebih kerap berlaku pada orang berkulit gelap.

Persediaan Sebelum Pembuangan Rambut Laser

Untuk mengurangkan risiko yang tidak diingini, ada beberapa perkara yang perlu anda persiapkan sebelum menjalani prosedur penyingkiran rambut laser, iaitu:

 • Pastikan prosedur dijalankan oleh doktor yang berpengalaman dan terlatih untuk melakukan prosedur ini.
 • Maklumkan dengan jelas kepada doktor mengenai sejarah penyakit dan ubat-ubatan yang anda ambil.
 • Tanyakan kepada doktor anda mengenai langkah-langkah untuk prosedur laser dan persiapan serta rawatan yang diperlukan, termasuk ubat apa yang harus dihindari sebelum dan selepas laser.
 • Elakkan terdedah kepada cahaya matahari sejak enam minggu sebelumnya, dan gunakan pelindung matahari jika anda ingin melakukan aktiviti luar pada siang hari.

  Pendedahan sinar matahari dapat meningkatkan risiko kerengsaan dan perubahan warna kulit setelah pembedahan laser.

 • Elakkan memetik rambut atau melakukan waxing sejak enam minggu sebelumnya. Laser akan diarahkan ke pigmen di akar rambut. Sekiranya akar rambut telah dikeluarkan dengan mencabut atau waxing, maka pancaran laser akan kehilangan sasarannya dan menjadi tidak berkesan.
 • Cukur pendek sehari sebelum prosedur. Ini dapat membantu mengurangkan risiko kerengsaan kulit, kerana jumlah pigmen melanin yang disasarkan pada permukaan kulit menjadi kurang.

  Bercukur dibenarkan kerana masih meninggalkan batang rambut dan akar rambut di bawah permukaan kulit.

Rawatan Selepas Pembuangan Rambut Laser

Setelah menjalani penyingkiran rambut laser, ada beberapa rawatan yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan sakit kulit dan kerengsaan, serta mempercepat penyembuhan, termasuk:

 • Elakkan cahaya matahari sekurang-kurangnya enam minggu selepas prosedur atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Gunakan pelindung matahari ketika keluar di siang hari.
 • Elakkan terkena sinar UV dari alat tertentu, misalnya katil penyamakan.
 • Gunakan ubat yang diberikan oleh doktor mengikut dos dan arahan penggunaannya. Doktor anda mungkin memberi anda krim atau losyen untuk mengurangkan kegatalan. Doktor juga boleh memberikan ubat penahan sakit untuk menghilangkan rasa sakit pada kulit.
 • Gunakan kompres sejuk pada kawasan kulit yang terasa sakit, merah, atau bengkak
 • Sekiranya lecet atau lepuh muncul di kulit, jangan calar atau pecah lepuh.

Risiko prosedur penyingkiran rambut laser dapat dikurangkan dengan persiapan, kerja dan perawatan yang betul. Sekiranya selepas kerengsaan kulit laser tidak hilang, luka muncul, atau lepuh muncul, jangan ragu untuk berjumpa doktor dengan segera.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur