Keluarga

Petua Menyiapkan MPASI Semasa Melancong

Apabila si kecil anda memasuki usia 6 bulan, dia akan mula makan makanan pejal. Ibu pasti ingin memastikan dia sentiasa mendapat khasiat yang terbaik. Namun, bagaimana jika Ibu dan Anak Kecil melancong? Ayuh, lihat petua di bawah.

Dari kelahiran hingga usia 6 bulan, pengambilan nutrisi bayi hanya mencukupi dari susu ibu atau susu formula. Setelah berumur lebih dari 6 bulan, bayi memerlukan lebih banyak tenaga. Oleh itu, ibu disarankan memberi makanan pelengkap kepada susu ibu atau makanan pelengkap.

Inilah Petua Menyiapkan MPASI Bilakah Melancong

Memberi makan anak anda ketika anda dan keluarga dalam perjalanan ke suatu tempat boleh menjadi sakit kepala. Di rumah, anda disokong dengan alat dan bahan yang lengkap untuk memasak makanan si kecil anda, berbeza jika anda berada di tempat baru.

Supaya menyediakan makanan pelengkap untuk bayi anda tidak menjadi masalah, petua di bawah ini sesuai untuk anda gunakan semasa anda bercuti. Inilah petua:

1. Bawa makanan bayi segera

Semasa dalam perjalanan, anda boleh membawa MPASI segera dengan pelbagai rasa. Pilih rasa yang disukai anak kecil anda sehingga dia dimakan. Pastikan anda tidak lupa membawa termos berisi air suam untuk membubarkan bubur bayi ini, okey?

Ibu juga harus memperhatikan tekstur makanan pejal. Pastikan makanan segera yang diberikan kepada si kecil mempunyai tekstur yang sesuai dengan usianya. Dikhuatiri si kecil tidak mahu makan kerana bubur yang anda berikan tidak sesuai untuknya.

Bayi yang baru mengenal MPASI disyorkan untuk makan makanan pejal yang dihancurkan menjadi haluskan atau haluskan. Sementara itu, jika si kecil sudah mahir mengunyah, anda boleh mula meningkatkan tekstur makanan menjadi agak kasar dan tidak sehalus haluskan.

2. Jangan bawa banyak peralatan

Sekiranya anak kecil anda tidak begitu menyukai bubur bayi segera, anda boleh membeli bahan makanan dan membuat bubur bayi anda sendiri di tempat percutian. Namun, itu tidak bermakna anda harus membawa semua peralatan dapur anda untuk bercuti. Pastikan anda membawa peralatan yang anda perlukan sahaja, okey?

Ibu boleh membawa balang sihir atau pengisar yang kecil sehingga tidak berat ketika dibawa dalam perjalanan. Jangan lupa pisau kecil untuk memudahkan anda memotong bahan makanan.

Di samping itu, bawakan peralatan makan si kecil dan celemek bayi anda supaya makanan tidak masuk ke pakaian si kecil ketika dia makan. Celemek yang diperbuat daripada kain juga dapat memudahkan ibu menyapu sisa makanan yang tersisa di pinggir mulut bayi.

3. Sediakan pepejal beku dan buah-buahan segar

Sekiranya anda bimbang bahawa anda tidak dapat memasak di tempat percutian anda, anda boleh memasaknya terlebih dahulu di rumah, terutamanya jika ia adalah tujuan anda melancong Ibu menyediakan peti sejuk. Kaedahnya sama seperti ketika anda memasak makanan bayi setiap hari, Macam mana boleh jadi.

Sebelum memasak makanan untuk melancong, basuh semua bahan yang hendak dimasak. Seterusnya, masak makanan mengikut kehendak anda, dan pastikan makanan dimasak sepenuhnya sebelum membuangnya. Selepas itu, letakkan makanan di dalam bekas kecil yang bersih dan tertutup rapat dan beku di dalam peti sejuk.

Semasa perjalanan, anda mesti menyimpan pepejal beku di dalamnya beg yang lebih sejuk mengandungi ais supaya suhunya tetap terjaga dan tidak cair. Ibu boleh segera memasukkannya ke dalam peti sejuk setelah tiba di tempat tujuan.

Pepejal beku ini dapat digunakan dengan segera apabila diperlukan. Untuk mencairkan makanan beku, anda boleh menggunakan ketuhar gelombang mikro atau rendam dalam bekas air suam selama 10-20 minit.

Selain pepejal beku, anda juga dapat membawa buah segar, seperti pisang, alpukat, jeruk, atau epal. Buah-buahan ini senang dibuat haluskan atau makanan ringan yang sihat untuk si kecil anda.

4. Cari penjual makanan pejal Buatan rumah di destinasi

Sebelum bercuti, Ibu dapat mengetahui terlebih dahulu sama ada terdapat penjual MPASI atau makanan bayi di lokasi percutian Buatan rumah atau tidak. Sekiranya ada dan disimpan dalam keadaan bersih, tidak ada salahnya membeli MPASI untuk si kecil anda.

Masalah pemberian makanan pelengkap kepada bayi anda seharusnya tidak menjadi penghalang untuk anda dan keluarga anda pergi bercuti. Sesekali, keluarga memerlukan percutian, kamu tahu. Namun, jangan biarkan percutian si kecil anda kekurangan makanan sihat, okey? Walaupun agak menyusahkan, anda masih boleh melakukannya Macam mana boleh jadi berikan makanan pejal yang sihat kepada si kecil. Jadi tunggu apa lagi? Ayuh, pergi bercuti!