Kehidupan yang sihat

Ketahui Keberkesanan dan Keselamatan Antiseptik untuk Badan

Antiseptik sering digunakan pada luka untuk menghambat pertumbuhan kuman dan mencegah jangkitan. Selain itu, antiseptik juga digunakan untuk pelbagai tujuan perubatan di hospital. Oleh itu, sejauh mana keberkesanan dan keselamatan antiseptik untuk badan?

Antiseptik adalah sebatian kimia yang dapat membasmi pelbagai mikroorganisma dan menghalang perkembangannya. Terdapat pelbagai jenis antiseptik yang ada sekarang, mulai dari antiseptik cair dalam bentuk semburan, gel, dan juga krim.

Selain merawat luka atau goresan kecil, antiseptik juga digunakan di hospital untuk mengurangkan risiko jangkitan semasa operasi atau prosedur perubatan lain.

Walaupun tujuan penggunaannya adalah untuk menghilangkan kuman, anda harus tetap berhati-hati. Sekiranya antiseptik yang digunakan telah terkontaminasi kuman, anda juga boleh mendapat jangkitan.

Tujuan Penggunaan Antiseptik

Sebilangan besar antiseptik berasaskan alkohol. Namun, ia bukan sekadar alkohol. Terdapat beberapa sebatian yang juga diklasifikasikan sebagai antiseptik, iaitu:

 • Klorheksidin
 • Hidrogen peroksida
 • Amonium kuarter
 • Derivatif fenol halogenasi
 • Derivatif quinolones

Tidak seperti antibiotik yang hanya digunakan untuk melawan bakteria, antiseptik dimaksudkan untuk memusnahkan semua jenis mikroorganisma yang ada di luka, seperti bakteria, jamur, dan virus.

Penggunaan antiseptik itu sendiri sangat luas dan pelbagai. Berikut adalah beberapa kegunaan antiseptik yang biasa:

 • Bersihkan luka kecil, seperti luka atau luka yang tidak terlalu dalam
 • Merawat jangkitan pada mulut dan tekak
 • Bersihkan tangan untuk kakitangan perubatan sebelum menjalankan prosedur tertentu
 • Bersihkan kulit yang akan disuntik atau dibedah
 • Sterilkan peralatan untuk digunakan dalam prosedur perubatan

Walaupun sering digunakan sebagai pembersih luka dan kuman, beberapa produk antiseptik boleh menyebabkan kerengsaan kulit yang teruk. Oleh itu, terdapat beberapa keadaan yang tidak boleh dirawat menggunakan antiseptik, termasuk:

 • Luka dalam atau besar
 • Luka bakar yang teruk
 • Luka dari gigitan haiwan
 • Luka kerana kemasukan badan asing

Sekiranya anda mengalami keadaan ini, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan selanjutnya.

Cara Mengetahui Keselamatan Produk Antiseptik

Sekiranya tidak disimpan atau digunakan dengan betul, produk antiseptik boleh menjadi tercemar dan boleh menyebabkan jangkitan. Antiseptik yang tercemar dengan kuman sering berlaku secara tidak sengaja kerana beberapa sebab, seperti penyimpanan produk yang salah atau penggunaan yang tidak betul.

Perkara ini sering berlaku pada produk berasaskan alkohol. chlorhexidine glukonat, iodiofor, dan amonium kuarter. Oleh itu, cubalah memilih antiseptik dalam pakej boleh guna dan dilabel steril.

Anda juga mesti mematuhi arahan penggunaan yang disenaraikan untuk mengelakkan perkara yang membahayakan kesihatan anda.

Kontroversi penggunaan antiseptik pada luka luaran

Seperti penggunaan ubat-ubatan lain, antiseptik juga mempunyai kesan sampingan ketika digunakan, seperti penampilan ruam dan kemerahan pada kulit akibat kerengsaan, serta pembengkakan dan sakit kulit.

Oleh itu, tidak semua bahan aktif yang terkandung dalam antiseptik selamat digunakan untuk tubuh. Selain itu, penggunaan antiseptik pada luka terbuka masih menuai kebaikan dan keburukan. Walau bagaimanapun, penggunaan antiseptik untuk luka ringan, seperti lecet, calar, atau luka bakar ringan masih selamat.

Sekiranya anda membeli antiseptik yang dijual bebas, anda harus mengelakkannya untuk jangka panjang untuk mengelakkan kesan sampingan yang boleh berlaku.

Pelbagai kajian menunjukkan bahawa antiseptik cukup berkesan dalam membantu proses penyembuhan luka. Namun, jika luka tidak membaik setelah menggunakan antiseptik, tanyakan kepada doktor anda untuk mendapatkan rawatan yang tepat agar tidak menyebabkan jangkitan.