Kesihatan

Langkah Membersihkan Pam Payudara yang Perlu Tahu Ibu

Untuk ibu yang sedang menyusu, pam susu ibu (ASI) atau pam susu ibu bukan orang asing lagi. Bukan sahaja kaedah menggunakannya anda perlu tahu, bagaimana menjaga kebersihan pam payudarajuga penting.  

Walaupun kelihatan sederhana, pam payudara yang tidak dibersihkan dengan betul dapat meningkatkan risiko jangkitan bayi Cronobacter (jangkitan yang boleh meningkatkan risiko bayi mengalami meningitis). Oleh itu, ayuh, ketahui cara membersihkan pam payudara.

Menjaga Pam Payudara Bersih

Sebelum membersihkan pam payudara, jangan lupa membaca manual arahan produk, jadi anda tahu bahagian mana yang perlu dicuci atau hanya dibersihkan.

Sebagai tambahan, langkah-langkah berikut dapat diambil ketika membersihkan pam payudara:

  • Basuh tangan dengan air dan sabun sehingga bersih sepenuhnya, sebelum mengendalikan pam payudara.
  • Bersihkan bahagian luar pam payudara dengan tisu basah anti-bakteria.
  • Sediakan besen air suam dan sabun untuk meletakkan semua bahagian pam payudara. Elakkan meletakkan bahagian botol di singki, kerana ini dapat meningkatkan risiko botol tercemar dengan kuman.
  • Bersihkan satu demi satu pam payudara dengan sikat khas yang hanya digunakan untuk membersihkan peralatan bayi.
  • Bilas semua bahagian pam payudara dengan air suam selama kira-kira 10-15 saat.
  • Keringkan pam payudara dengan tisu, tuala, atau kain.Jangan gunakan tuala atau kain yang telah digunakan kerana boleh membuat pam payudara tercemar dengan kuman.

Di samping itu, anda juga boleh membersihkan pam payudara menggunakan mesin basuh. Tetapi sebelum itu, baca dahulu kaedah dalam panduan penggunaan dan penjagaan produk, supaya anda tahu bahagian mana yang boleh dibersihkan dengan mesin basuh.

Ikuti langkah-langkah di atas untuk membersihkan pam payudara, dan jangan lupa membersihkannya selepas setiap penggunaan. Agar pam payudara bebas daripada kuman, anda juga boleh mensterilkannya dengan merebus pam payudara selama kira-kira lima minit.