Kesihatan

Kenali Jenis Pukulan Yang Menyerang Mata

Ramai orang berpendapat bahawa strok hanya berlaku di otak. Malah, pukulan juga boleh menyerang mata. Salah satu penyebab strok mata adalah penyumbatan saluran darah yang menuju ke retina. Terdapat beberapa jenis strok yang biasanya menyerang mata, dan salah satunya adalah oklusi retina pusat.

Sama seperti strok pada umumnya, strok mata disebabkan oleh penyumbatan atau pecah saluran darah yang menuju ke mata. Keadaan ini mengurangkan bekalan darah ke retina, menyebabkan masalah penglihatan dan juga kebutaan.

Mengenal Jenis-Jenis Strok yang Sering Menyerang Mata

Berdasarkan lokasi saluran darah yang tersumbat, strok mata dapat dibahagikan kepada beberapa jenis, iaitu:

Kesempitanretina tengah

Jenis strok mata ini berlaku kerana penyumbatan pada saluran darah utama yang menuju ke saraf mata. Keadaan ini menyebabkan saraf mata tidak mendapat bekalan darah.

Sebilangan besar kes strok mata akibat oklusi retina pusat tidak disedari kerana tidak menyebabkan gejala sebelumnya, dan boleh menyebabkan kehilangan penglihatan dengan segera.

Apabila oklusi retina pusat berlaku, keluhan dan gangguan visual akan berlaku dalam bentuk:

  • Penurunan keupayaan untuk melihat dengan sebelah mata secara tiba-tiba.
  • Penglihatan menjadi kabur di sebelah mata secara tiba-tiba.
  • Berkurangnya kemampuan untuk melihat, selama beberapa minggu.

Pada strok mata kerana oklusi retina pusat, rawatan harus segera dimulakan. Ini bertujuan untuk mencegah kerosakan saraf kekal yang akan menyebabkan kebutaan.

Oklusi retina cawangan

Jenis strok mata ini berlaku apabila penyumbatan hanya di salah satu cabang saluran darah yang menuju ke retina. Penyumbatan menyebabkan sebahagian retina mengalami kekurangan darah dan oksigen, yang mengakibatkan gangguan penglihatan secara tiba-tiba.

Gangguan visual yang berlaku semasa strok mata oklusi retina cabang boleh merangkumi:

  • Pandangan redup (pelampung).
  • Kehilangan keupayaan untuk melihat.
  • Keupayaan untuk melihat boleh hilang sepenuhnya atau hanya di tepi.

Secara amnya, rawatan untuk strok mata oklusi retina cabang bertujuan untuk mencegah kehilangan penglihatan secara kekal. Oleh itu, doktor dapat memberikan rawatan dalam bentuk terapi ubat atau pembedahan laser.

Arteritis sel gergasi (GCA)

Strok mata yang lain disebabkan oleh artritis sel gergasi (arteritis sel gergasi (GCA). Arteritis sel gergasi adalah keadaan di mana lapisan arteri menjadi radang dan membengkak, mengurangkan bekalan darah ke seluruh badan. Walaupun ia boleh berlaku di arteri di mana-mana bahagian badan, keadaan ini lebih kerap terjadi pada arteri di pelipis.

Pada mata, keadaan ini boleh menyebabkan keluhan dalam bentuk penglihatan kabur atau bahkan buta kekal pada satu mata.

Kerana dapat menyerang arteri lain di dalam badan, GCA juga dapat menyebabkan keluhan umum seperti demam, pening, keletihan, kekejangan sendi, sakit otot, sakit di rahang ketika mengunyah atau bercakap, dan penurunan berat badan secara tiba-tiba.

Penyakit arteritis sel gergasi harus segera mendapatkan rawatan. Jika tidak, keadaan ini boleh menyebabkan kebutaan kekal.

Tiga jenis pukulan yang menyerang mata di atas perlu diperhatikan. Terutama jika anda menghidap diabetes, kolesterol tinggi, darah tinggi, penyakit jantung, dan glaukoma. Segera berjumpa doktor mata jika anda mengalami gejala yang dinyatakan di atas, supaya rawatan dapat diberikan secepat mungkin.