Kehidupan yang sihat

Pelbagai Latihan Otak untuk Mencegah dan Mengurangkan Demensia

Latihan otak adalah penting untuk dilakukan secara berkala, terutama bagi orang tua. Aktiviti ini bertujuan untuk mencegah dan mengurangkan pikun, meningkatkan ingatan, kecerdasan, dan konsentrasi, serta menjaga kesihatan otak dan berfungsi seiring bertambahnya usia.

Latihan otak adalah rangkaian aktiviti yang boleh dilakukan untuk membantu meningkatkan fungsi otak dan melatih pemikiran dan kreativiti. Dengan melakukan aktiviti ini secara teratur sebagai bagian dari gaya hidup sihat, fungsi dan ingatan otak anda dapat dijaga, walaupun anda tidak lagi muda.

Latihan kebolehan otak yang kerap juga diketahui dapat meningkatkan kecerdasan atau IQ. Oleh itu, senaman otak bukan sahaja perlu dilakukan oleh orang tua atau orang yang mengalami gangguan fungsi kognitif, tetapi juga berlaku untuk semua orang pada semua peringkat usia.

Pelbagai Latihan Otak untuk Mencegah dan Mengurangkan Demensia

Berikut adalah beberapa jenis latihan otak yang boleh anda lakukan:

1. Mulakan hari dengan membaca

Dengan membaca surat khabar, buku, atau berita di talian pada waktu pagi, otak akan dirawat dengan pelbagai maklumat baru. Aktiviti ini dapat menjadikan fungsi otak anda berfungsi dengan lebih baik, jadi daya ingatan dan daya tumpuan anda dapat lebih tajam.

Di samping itu, anda juga dapat mengasah dan melatih kemahiran otak anda dengan mengisi teka-teki silang kata atau permainan sudoku di surat khabar atau buku. alat. Permainan ini dapat meningkatkan kemahiran berfikir serta mencegah demensia pikun.

2. Belajar bahasa baru

Mempelajari kemahiran baru, termasuk bahasa asing, adalah salah satu bentuk latihan otak yang terbaik. Menurut beberapa kajian, orang yang mempelajari bahasa atau kosa kata baru cenderung mempunyai daya ingatan, daya tumpuan, dan kemahiran kreativiti yang tinggi.

Di samping itu, dengan menguasai bahasa baru, anda juga dapat berkomunikasi dengan orang lain yang sama-sama bercakap bahasa dan mempelajari budaya baru. Ini dapat menjadikan anda mempunyai interaksi sosial dan komunikasi yang lebih baik dengan orang lain sehingga anda tidak merasa kesepian.

3. Mendengar atau memainkan alat muzik

Muzik dan lagu tidak hanya enak didengar, tetapi juga dapat membantu meningkatkan fungsi otak, kreativiti, pemikiran dan konsentrasi, serta mengatur mood dan emosi. Oleh itu, jika anda memerlukan inspirasi atau penyelesaian yang inovatif, cubalah mendengar beberapa lagu dan bukannya hanya duduk-duduk.

Di samping itu, anda juga dapat belajar memainkan alat muzik, seperti piano, gitar, atau gendang, untuk melatih aktiviti dan fungsi otak anda.

4. Mencuba memasak hidangan baru

Adakah anda bosan dengan makanan yang anda makan? Cuba belajar memasak makanan baru. Aktiviti ini juga baik untuk latihan otak kerana dapat melatih fungsi berbagai bahagian otak dan pelbagai deria, seperti rasa, penglihatan, sentuhan, dan bau.

Anda juga boleh memasak bersama keluarga untuk mencuba resipi baru atau mencuba memasak hidangan yang lebih sihat.

5. Dimainkan permainan

Main pelbagai jenis permainan, seperti kad, catur, teka-teki, permainan atas talian, atau permainan video, juga bagus untuk mengasah kemahiran otak. Beberapa kajian menyatakan bahawa bermain permainan dapat meningkatkan daya ingatan dan kemahiran berfikir.

Namun, jika anda telah menghabiskan banyak masa untuk menatap skrin komputer atau telefon pintar, masa anda mungkin lebih baik dihabiskan dengan berjalan-jalan, menikmati hobi baru, atau melawat rakan. Semua aktiviti ini juga boleh memberi kesan jangka panjang kepada kesihatan otak.

6. Melakukan pengiraan

Latihan otak juga boleh dilakukan dengan melakukan masalah matematik atau pengiraan mudah tanpa bantuan alat ikhlas atau alat bantu mengira. Cuba lakukan dengan hanya membayangkannya di otak anda. Latihan aritmetik ini juga bagus untuk melatih kemampuan otak dan daya tumpuan.

7. Teringat senarai kajian bulanan

Menguji ingatan anda juga merupakan salah satu perkara penting dalam latihan otak. Cuba buat senarai barangan runcit atau perkara yang perlu dilakukan. Selepas beberapa jam, cuba ingat perkara apa yang ada dalam senarai atau perkara apa yang perlu dilakukan.

8. Bersosial secara aktif

Berhubungan dengan orang lain juga boleh menjadi baik untuk kesihatan otak anda. Ini disokong oleh beberapa kajian yang menyatakan bahawa orang yang aktif bersosial mempunyai risiko lebih rendah terkena demensia dan penyakit Alzheimer.

Anda boleh melibatkan diri dalam pelbagai interaksi sosial, seperti menyertai komuniti, kelab, atau hanya berhubung dengan rakan dan keluarga.

9. Melakukan senaman secara berkala

Bukan rahsia lagi bahawa senaman dapat membawa banyak manfaat kesihatan, termasuk untuk otak. Latihan teratur, seperti berlari, berenang, yoga, golf, tenis, atau senaman aerobik, baik untuk menjaga fungsi otak dan mencegah demensia atau demensia pikun.

Selain melakukan beberapa latihan otak di atas, anda juga perlu menjaga kesihatan otak dengan menjalani gaya hidup sihat yang lain, seperti makan makanan berkhasiat, tidak merokok, cukup rehat, mengurangkan tekanan, dan mengehadkan pengambilan minuman beralkohol.

Menjaga otak aktif dan sihat melalui latihan otak adalah salah satu bahagian gaya hidup sihat yang penting untuk anda lakukan agar anda dapat kekal produktif.

Walau bagaimanapun, jika anda sukar melakukan latihan otak atau mengalami masalah tertentu dengan fungsi otak, seperti mudah lupa, sukar menumpukan perhatian, tidak dapat berfikir dengan jelas, atau mengalami kesukaran menjalankan aktiviti harian tanpa bantuan orang lain, berjumpa doktor untuk menjalani pemeriksaan dan mendapatkan rawatan yang sesuai.