Keluarga

Menjaga Rumah Tangga yang Harmoni Walaupun Anda Tidak Muda Lagi

Rumah tangga yang harmoni dapat direalisasikan dengan pelbagai cara. Komunikasi, kejujuran, dan saling mempercayai adalah beberapa perkara yang menjadi asasnya. Sekiranya anda dan pasangan sudah lama membina bahtera rumah tangga, cara berikut dapat dilakukan agar rumah tangga tetap harmoni.

Sepanjang perjalanan perkahwinan, rintangan dan masalah akan timbul dan menjadi ujian bagi pasangan. Kemunculan masalah boleh menjadikan perkahwinan menjadi lemah. Namun, jika anda dan pasangan dapat bertahan dan mengatasi masalah bersama, anda dapat mewujudkan rumah tangga yang harmoni.

Pelbagai Masalah Umum di Rumah Tangga

Kehidupan rumah tangga sudah tentu tidak dapat dipisahkan dari pelbagai masalah yang boleh berlaku. Berikut adalah beberapa masalah yang sering berlaku dalam hubungan suami-isteri dan cara menyelesaikannya:

Masalah komunikasi

Komunikasi boleh dikatakan asas dalam kehidupan berkahwin. Kekurangan komunikasi boleh mencetuskan pelbagai masalah yang menimbulkan kecurigaan, ketidakpercayaan, dan prasangka. Bukan hanya itu, komunikasi yang buruk juga boleh menyebabkan salah faham.

Contohnya, bercakap dengan nada tinggi, menggunakan kata-kata kasar, bercakap dengan dominan daripada mendengar, bercakap semasa memberi tumpuan pada telefon pintar, atau melakukan tindakan senyap ketika pasangan melakukan kesalahan.

Agar komunikasi dengan pasangan anda berjalan dengan lancar, biasakan menghabiskan masa bersama. Bercakap tentang hati dan keluhan anda secara terbuka. Juga, turunkan ego anda dan jadilah pendengar yang baik semasa pasangan anda bercakap.

Konflik

Apabila ada masalah antara anda dan pasangan, jangan menghindarinya. Mengelakkan dan menyimpan masalah sebenarnya boleh menjadi bom waktu yang siap meletup pada bila-bila masa dan merosakkan keharmonian rumah tangga.

Menangani konflik dengan tenang dan sabar. Hujah mungkin tidak dapat dielakkan, tetapi jangan membuat komen yang menyakitkan hati atau terlalu menyalahkan pasangan anda. Cuba bersikap jujur ​​dan meminta maaf jika anda salah.

Krisis keyakinan

Saling mempercayai adalah kunci untuk rumah tangga yang harmoni. Pada asasnya, membina kepercayaan tidak sesukar yang anda fikirkan, tetapi memerlukan komitmen yang kuat.

Untuk menjaga rasa saling percaya, ada beberapa hal yang dapat Anda lakukan, yaitu memberitahu pasangan anda, menepati janji, menghormati hak pasangan anda, jangan berbohong, menjadi pendengar yang baik, dan jangan mudah cemburu.

Masalah kewangan

Di dalam rumah tangga, masalah kewangan sering mencetuskan keretakan hubungan dan boleh berakhir dengan perceraian. Untuk menantinya, anda dan pasangan harus mempunyai visi yang sama.

Sebagai contoh, jika keduanya memperoleh, tentukan siapa yang bertanggungjawab untuk membayar keperluan harian, yuran sekolah anak-anak, pembayaran gadai janji, dan menguruskan pelaburan.

Sekiranya anda bersetuju untuk mengamalkan gaya hidup yang berhemat, anda dan pasangan mesti saling mengingatkan untuk membatasi perbelanjaan. Jangan menyembunyikan pendapatan dan hutang anda dan jangan merasa cemburu atau malu sekiranya pendapatan pasangan anda lebih tinggi.

Bincangkan dengan teliti dengan pasangan anda jika ada perkara yang tidak anda gemari mengenai kewangan. Buat setiap rancangan kewangan, kemudian persetujui bersama.

Masalah seks

Melakukan hubungan seks dapat meningkatkan kualiti hubungan suami-isteri dan juga baik untuk kesihatan fizikal dan emosi. Namun, anda dan pasangan mungkin tidak dapat mencari jalan persamaan dari segi masa untuk bercinta.

Apabila anda ingin melakukan hubungan seks, pasangan anda tidak semestinya menginginkannya dan sebaliknya. Sekiranya ini berlaku, mungkin anda boleh berkompromi dengan membuat jadual untuk melakukan hubungan seks dan mematuhinya.

Bagaimana Mengekalkan Gairah untuk Rumah Tangga yang Harmoni

Tidak dapat dinafikan, kebosanan boleh melanda hubungan anda dan pasangan anda. Percintaan yang wujud pada awal perkahwinan mungkin semakin pudar.

Oleh itu, untuk terus bersemangat dan mengekalkan rumah tangga yang harmoni, ada beberapa cara yang boleh anda dan pasangan lakukan, iaitu:

1. Cuba perkara baru

Semakin tua usia perkahwinan, seks boleh menjadi tidak sedap. Menghidupkan semangat dengan mencuba perkara baru. Salah satunya dengan mencuba posisi seks baru atau memilih tempat yang tidak biasa sebagai lokasi untuk melakukan hubungan seks, seperti di dapur, garaj, atau di dalam kereta.

2. Luangkan masa untuk berjanji temu

Bercinta lagi boleh membuat anda dan pasangan mengenang masa-masa baik ketika anda berpacaran. Luangkan masa untuk bersendirian dengan pasangan anda, sama ada makan malam bersama, menonton wayang, atau penginapan di hotel.

3. Turunkan ego dan sentiasa mengambil inisiatif

Apabila konflik berlaku, ambil langkah pertama untuk meminta maaf dan mengajak pasangan anda untuk bercakap untuk menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi. Elakkan mementingkan diri sendiri dan enggan meminta maaf, kerana ini hanya akan memburukkan lagi keadaan.

4. Komunikasikan keinginan anda dengan pasangan anda

Sekiranya anda menginginkan sesuatu, sama ada dalam bentuk tindakan, barang, atau perkara yang berbau seks, jangan ragu atau malu untuk menyampaikannya kepada pasangan anda. Dengan cara ini, anda dan pasangan akan saling terbuka dan memahami keinginan masing-masing.

5. Memupuk rasa saling memahami

Kepercayaan dan persefahaman bersama adalah perkara penting yang mesti dijaga dalam hubungan rumah tangga, terutama jika usia perkahwinan cukup lama. Terdapat banyak perkara yang berbeza dibandingkan dengan permulaan perkahwinan.

Contohnya, tahap testosteron pada lelaki berusia 30-an akan terus menurun sebanyak 1 peratus setiap tahun. Seiring usia anda, lelaki akan mengambil masa lebih lama untuk mendapatkan ereksi sepenuhnya.

Pada wanita, semakin hampir dengan menopaus, kadar estrogen menurun sehingga keinginan seksual akan menurun dan faraj akan menjadi lebih kering. Oleh itu, anda dan pasangan mungkin perlu melakukannya lebih lama foreplay untuk penembusan yang lebih selesa.  

Pelbagai petua di atas anda dan pasangan anda boleh cuba gunakan untuk mewujudkan rumah tangga yang harmoni. Sekiranya terdapat masalah yang mengganggu keharmonian rumah tangga dan sukar diatasi sendiri, anda dan pasangan boleh berjumpa dengan pakar psikologi untuk kaunseling perkahwinan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found