Kesihatan

Ketahui Pelbagai Punca Cirit-birit

Cirit-birit adalah salah satu masalah pencernaan yang paling biasa. Ciri-cirinya adalah najis menjadi lembut atau berair, berair, dengan kekerapan buang air besar lebih dari tiga kali sehari. Penyebab cirit-birit itu sendiri sangat pelbagai, mulai dari jangkitan hingga kesan sampingan ubat.

Cirit-birit adalah salah satu penyakit yang paling biasa di Indonesia. Gejala cirit-birit boleh merangkumi najis yang longgar atau berair, pergerakan usus yang kerap, sakit perut, mual, kembung, dan kadang-kadang demam. Cirit-birit boleh menyebabkan tubuh kehilangan banyak cairan, jadi anda berisiko mengalami dehidrasi.

Punca Cirit-birit

Semasa pencernaan normal, air dan elektrolit serta nutrien dari makanan dan minuman diserap dalam usus. Namun, ketika ada gangguan dalam proses pencernaan, air dan elektrolit akan berkumpul di saluran pencernaan, menyebabkan cirit-birit.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh menyebabkan cirit-birit:

1. Jangkitan

Jangkitan virus adalah penyebab cirit-birit yang paling biasa. Beberapa jenis virus yang sering menyebabkan cirit-birit termasuklah norovirus, rotavirus, dan hepatitis A. Cirit-birit yang disebabkan oleh jangkitan virus ini biasanya akan bertambah baik dengan sendirinya dalam 2-3 hari.

Selain virus, jangkitan bakteria dan parasit juga boleh menyebabkan cirit-birit. Jenis kuman yang sering menyebabkan cirit-birit adalah: E. coli, Salmonella, dan Shigella. Sementara parasit yang boleh menyebabkan cirit-birit adalah parasit dari Giardia lamblia dan Cryptosporidium.

Cirit-birit akibat jangkitan bakteria dan parasit biasanya berlangsung tiga hari atau lebih, dan memerlukan rawatan dengan antibiotik. Mengonsumsi air atau makanan yang tidak bersih, dan tidak menjaga kebersihan tubuh dan persekitaran adalah faktor risiko utama cirit-birit akibat jangkitan.

2. Toleransi laktosa

Laktosa adalah sejenis gula yang terdapat dalam susu dan produknya yang diproses. Laktosa ini memerlukan enzim laktase dicerna di dalam badan. Keadaan di mana seseorang kekurangan atau bahkan tidak mempunyai enzim laktase untuk mencerna laktosa di usus kecil disebut intoleransi laktosa.

Gejala boleh merangkumi kembung perut, pergerakan usus yang kerap, dan cirit-birit. Gejala ini biasanya muncul dalam masa 30 minit hingga 2 jam setelah memakan susu atau produk tenusu.

3. Kesan sampingan ubat

Ubat antibiotik dapat memusnahkan bakteria jahat dan bakteria baik di dalam usus. Akibatnya, keseimbangan semula jadi bakteria dalam usus terganggu. Ini lebih biasa dengan penggunaan antibiotik jangka panjang.

Selain antibiotik, terdapat banyak jenis ubat lain yang juga boleh menyebabkan cirit-birit, seperti ubat penurun tekanan darah, ubat antiaritmia, ubat kemoterapi, ubat anti-radang nonsteroid (NSAID), dan antasid.

4. Penyakit usus yang meradang

Cirit-birit yang berlangsung lama boleh menjadi gejala penyakit radang usus. Penyakit ini boleh menyebabkan bisul di dinding usus, sehingga fungsi pencernaan menjadi terganggu.

Selain menyebabkan cirit-birit dalam jangka masa panjang, keadaan ini juga boleh menyebabkan penghidap mengalami penurunan berat badan secara drastik.

5. Selepas pembedahan

Orang yang baru-baru ini menjalani pembedahan pada saluran gastrointestinal, seperti pembedahan pada pundi hempedu, pankreas, atau usus juga berisiko mengalami cirit-birit. Ini kerana saluran gastrointestinal belum pulih sepenuhnya sehingga fungsi pencernaannya tidak dapat berjalan normal.

6. Gangguan hormon

Peningkatan tahap hormon tiroid dalam badan, yang disebut hipertiroidisme, dapat menjadikan pergerakan usus lebih aktif. Kesannya, kekerapan buang air besar akan menjadi lebih kerap.

Makanan dan Minuman Mencetuskan Cirit-birit

Selain penyakit, cirit-birit juga boleh disebabkan oleh makanan atau minuman tertentu, seperti:

1. Makanan dengan pemanis tiruan

Sorbitol dan manitol adalah pemanis buatan yang sering digunakan dalam makanan ringan atau produk bebas gula.

2. Makanan yang mengandungi fruktosa

Fruktosa secara semula jadi terdapat dalam madu dan buah-buahan. Fruktosa sering ditambah sebagai pemanis dalam soda, jus buah yang dibungkus, gula-gula, dan kek.

3. Makanan pedas

Makanan yang terlalu pedas boleh mengganggu perut dan usus ketika dicerna. Orang yang tidak terbiasa makan makanan pedas boleh mengalami kembung, pedih ulu hati, dan cirit-birit setelah mencuba makanan pedas ini.

4. Kopi

Kafein dalam kopi dapat merangsang pencernaan sehingga pergerakan usus menjadi lebih cepat. Akibatnya, makanan dan minuman yang memasuki saluran pencernaan akan melewati usus terlalu cepat, sehingga mengakibatkan cirit-birit.

Terdapat banyak penyebab cirit-birit, tetapi penyebab yang paling biasa adalah jangkitan. Oleh itu, sangat penting untuk menjaga persekitaran yang bersih dan mencuci tangan dengan kerap, terutama sebelum makan, untuk mengelakkan kuman yang menyebabkan cirit-birit.

Apabila anda mengalami cirit-birit, minum lebih banyak air dan minuman rehidrasi untuk mengelakkan dehidrasi. Dapatkan nasihat doktor jika kekerapan buang air besar tidak berkurang selepas 2 hari, disertai demam tinggi, muntah, atau darah di dalam najis.