Kesihatan

Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Mengenai Pembedahan Kelopak Mata

Pembedahan kelopak mata atau blepharoplasty adalah prosedur pembedahan untuk membuang simpanan lemak atau kulit yang longgar pada kelopak mata.Selain meningkatkan penampilan, pembedahan ini juga dapat meningkatkan penglihatan yang tersumbat oleh kelopak mata.

Seiring bertambahnya usia, kulit kelopak mata kehilangan keanjalannya. Ini menyebabkan kelopak mata atas dan bawah kendur. Selain usia, kulit kelopak mata yang kendur juga dapat dipengaruhi oleh keturunan. Tidak hanya mengganggu penampilan, keadaan ini juga dapat menyekat pandangan.

Untuk memperbaiki kulit kelopak mata yang kendur dan mengeluarkan kantung mata, pembedahan kelopak mata dapat dilakukan. Di samping itu, terdapat beberapa keadaan perubatan yang mungkin memerlukan pembedahan kelopak mata, termasuk:

 • Kecederaan pada kelopak mata
 • Gangguan kelopak mata
 • Masalah bulu mata, seperti trichiasis, entropion, dan ectropion
 • Ptosis
 • Penyakit kubur

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Menjalani Pembedahan Kelopak Mata

Sebelum menjalani pembedahan kelopak mata, ada beberapa perkara yang mesti dilakukan, iaitu:

1. Rujuk keadaan kesihatan anda

Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda mempunyai sejarah penyakit dan masalah kesihatan tertentu, seperti alergi, mata kering, glaukoma, atau diabetes. Juga, jangan lupa beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, suplemen, atau ubat herba tertentu.

2. Lakukan pemeriksaan mata yang lengkap

Pemeriksaan fizikal mata merangkumi ujian pengeluaran air mata, ujian penglihatan, dan pengukuran kelopak mata. Selain itu, kelopak mata juga akan difoto dari pelbagai sisi untuk membantu merancang pembedahan dan menilai risiko yang mungkin berlaku.

3. Berhenti merokok

Sekiranya anda seorang perokok aktif, berhenti merokok beberapa minggu sebelum pembedahan kelopak mata. Ini penting untuk mempercepat proses penyembuhan luka.

4. Berhenti mengambil ubat tertentu

Selama 14 hari sebelum dan sesudah operasi kelopak mata, anda diharuskan berhenti mengambil ubat-ubatan tertentu, seperti ibuprofen, aspirin, atau ubat-ubatan herba, kerana boleh menyebabkan pendarahan berat dan lebam.

5. Bersedia dengan bayaran tambahan

Pembedahan kelopak mata untuk alasan estetik biasanya tidak dilindungi oleh insurans kesihatan atau BPJS. Oleh itu, anda harus menyediakan dana tambahan untuk operasi kelopak mata dan operasi susulan untuk meningkatkan penampilan kelopak mata, jika diperlukan.

Tetapi, jika tujuan pembedahan kelopak mata adalah untuk masalah kesihatan, terdapat beberapa insurans yang menyediakan kemudahan pembedahan plastik kepada pihak yang diinsuranskan.

Proses Pembedahan Kelopak Mata

Sebelum pembedahan kelopak mata, pakar bedah akan melakukan anestesia atau anestesia tempatan di kawasan sekitar mata. Walau bagaimanapun, pembedahan kelopak mata secara amnya menggunakan anestesia umum.

Proses pembedahan kelopak mata berbeza-beza, bergantung pada jenis keluhan dan hasil akhir yang diinginkan. Berikut adalah beberapa jenis pembedahan kelopak mata berdasarkan tujuannya:

Pembedahan untuk membesarkan kelopak mata

Untuk menjadikan mata kelihatan lebih besar, pakar bedah akan membuat sayatan mengikut garis lipatan mata. Melalui sayatan ini, doktor akan memotong dan mengeluarkan sebahagian kulit, otot, dan lemak dari kelopak mata.

Oleh itu, mata akan kelihatan lebih besar. Seterusnya, kawasan yang telah dipotong akan ditutup dengan jahitan.

Pembedahan untuk menghilangkan kulit kendur di sekitar mata

Untuk menghilangkan kulit yang kendur pada kelopak mata bawah atau kantung mata, doktor akan membuat sayatan yang tidak kelihatan di dalam kelopak mata bawah. Seterusnya, doktor akan menggunakan laser karbon dioksida (CO)2) dan laser erbium untuk mengurangkan garis halus pada kelopak mata.

Sekiranya anda ingin memperbaiki tisu kulit yang longgar pada kelopak mata atas dan bawah pada masa yang sama, doktor akan bekerja di bahagian atas terlebih dahulu.

Pembedahan kelopak mata biasanya berlangsung 1-2 jam, bergantung pada jenis dan tujuan operasi dan jumlah bahagian kelopak mata yang akan dirawat.

Selain itu, terdapat beberapa risiko yang boleh terjadi setelah pembedahan kelopak mata, termasuk:

 • Jangkitan
 • Berdarah
 • Mata kering atau jengkel
 • Mata sukar dipejamkan
 • Tisu parut terbentuk di sekitar mata
 • Kecederaan otot mata
 • Perubahan warna kelopak mata
 • Kehilangan penglihatan sementara atau kekal, walaupun jarang terjadi

Oleh itu, adalah penting untuk selalu menjaga luka pasca operasi agar proses pemulihan dapat dilakukan dengan cepat dan lancar.

Petua untuk melalui Proses Pemulihan Selepas Pembedahan Kelopak Mata

Selepas operasi, anda akan mengalami kesakitan pada kelopak mata. Selain itu, anda juga mungkin mengalami bengkak dan lebam di kawasan mata, mata berair, penglihatan kabur, dan mata sensitif cahaya.

Biasanya, keadaan ketidakselesaan pada kelopak mata akan berlaku selama 1-2 minggu. Selepas itu, anda dapat melihat dan berfungsi semula dengan normal.

Untuk menguruskan kesakitan dan membantu proses pemulihan, anda boleh melakukan perkara berikut:

 • Kompres mata menggunakan tuala sejuk untuk mengurangkan bengkak.
 • Bersihkan kelopak mata dengan lembut, kemudian sapukan titisan mata atau salap yang ditetapkan.
 • Gunakan cermin mata hitam untuk melindungi kulit kelopak mata dari sinar matahari, debu, dan angin.
 • Tidurlah dengan kepala lebih tinggi daripada dada anda selama beberapa hari.
 • Elakkan melakukan aktiviti tertentu, seperti mengangkat objek berat, regangan, menggosok, merokok, atau memakai kanta lekap.
 • Elakkan juga latihan yang berat, seperti berenang, aerobik, dan berjoging.
 • Elakkan mengambil ubat tanpa berunding dengan doktor anda.

Pembedahan kelopak mata memang dapat membantu anda kelihatan lebih muda. Namun, anda juga harus memahami proses dan risikonya sebelum membuat keputusan untuk menjalani pembedahan ini. Oleh itu, berjumpa doktor untuk mendapatkan penjelasan dan tindakan terbaik untuk keadaan kelopak mata anda.