Kesihatan

Hufavicee - Faedah, dos dan kesan sampingan

Hufavicee adalah suplemen multivitamin yang berguna untuk mengekalkan daya tahan dan memenuhi keperluan vitamin C, vitamin E dan vitamin B kompleks, termasuk vitamin B12.

Vitamin C yang terkandung dalam suplemen ini berperanan penting untuk menjaga kulit, tulang, gigi yang sihat, dan mempunyai sifat antioksidan sehingga dapat melindungi sel tubuh dari kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas.

Selain itu, gabungan vitamin C, vitamin E, dan vitamin B kompleks di Hufavicee juga akan membantu mengekalkan sistem imun yang sihat.

Apa itu Hufavicee

kumpulanUbat percuma
KategoriMakanan tambahan multivitamin
ManfaatMembantu mengekalkan daya tahan.
Dimakan olehMatang
Hufavicee untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan. Tidak diketahui sama ada Hufavicee boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda ingin mengambil Hufavicee semasa hamil atau menyusu, disarankan untuk berjumpa dengan doktor terlebih dahulu mengenai faedah dan risiko.
Bentuk ubatKapsul bersalut filem

Hufavicee adalah makanan tambahan dalam bentuk kaplet bersalut filem yang mengandung vitamin C, vitamin B12, vitamin E, dan vitamin B kompleks yang terdiri dari vitamin B1, B2, B3, B5 dan B6.

Berikut ini adalah kandungan vitamin dalam setiap kaplet bersalut filem Hufavicee:

Kandungan
Vitamin C (Asid askorbik)500 mg
Vitamin B1 (Thiamine Mononitrate)50 mg
Vitamin B2 (Riboflavin)25 mg
Vitamin B3 (Nicotinamide)50 mg
Vitamin B5 (Kalsium Pantothenate)20 mg
Vitamin B6 (Pyridoxine Hydrochloride)10 mg
Vitamin B12 (Cyanocobalamin)10 mcg
Vitamin E (DL-Alpha-Tokoferol Asetat)30 mg

Amaran Sebelum Memakan Hufavicee

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum memakan Hufavicee, iaitu:

  • Jangan mengambil Hufavicee jika anda alah dengan salah satu bahan dalam suplemen ini.
  • Rujuk penggunaan Hufavicee dengan doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
  • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil Hufavicee.

Dos dan Gunakan Rufavicee

Untuk mengekalkan daya tahan, dos Hufavicee yang disyorkan untuk orang dewasa adalah 1 kaplet bersalut filem, 1 kali sehari.

Keperluan Vitamin Harian Berdasarkan RDA

Setiap orang mempunyai keperluan vitamin yang berbeza, bergantung pada usia, jantina, keperluan pemakanan, dan keadaan kesihatan. Berikut adalah jumlah vitamin yang diperlukan setiap hari berdasarkan kadar kecukupan pemakanan (RDA):

Jenis VitaminLelakiWanita
Vitamin C90 mg75 mg
Vitamin B11.2 mg1.1 mg
Vitamin B21.3 mg1.2 mg
Vitamin B316 mg14 mg
Vitamin B55 mg5 mg
Vitamin B61.3 mg1.3 mg
Vitamin B122.4 mcg2.4 mcg
Vitamin E 22.4 IU (15 mg) 22.4 IU (15 mg)

Wanita hamil dan menyusui mungkin memerlukan lebih banyak pengambilan vitamin tertentu. Sementara itu, kanak-kanak memerlukan pengambilan vitamin setiap hari lebih sedikit daripada orang dewasa.

Cara Memakan Hufavicee Dengan Betul

Baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan produk sebelum memakan Hufavicee. Sekiranya anda mempunyai keraguan atau mempunyai keadaan perubatan tertentu, berbincanglah dengan doktor anda untuk mendapatkan dos dan tempoh penggunaan yang sesuai dengan keadaan dan keperluan anda.

Ambil Hufavicee mengikut dos yang disyorkan. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Makanan tambahan vitamin diambil untuk memenuhi keperluan vitamin harian tubuh, terutamanya apabila pengambilan vitamin dari makanan sahaja tidak mencukupi. Makanan tambahan hanya digunakan sebagai pelengkap, bukan sebagai pengganti nutrien dari makanan.

Simpan Hufavicee pada suhu bilik, jauh dari cahaya matahari langsung dan keadaan lembap. Jauhkan suplemen ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Hufavicee dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak ada interaksi ubat yang diketahui apabila suplemen multivitamin yang mengandungi kombinasi vitamin C, vitamin B kompleks, dan vitamin E digunakan dengan ubat, suplemen, atau produk herba tertentu.

Walau bagaimanapun, pyridoxine hidroklorida dapat mengurangkan kesan levodopa dan vitamin C dapat meningkatkan penyerapan zat besi dan etinil estradiol dalam plasma.

Untuk sentiasa selamat, selalu berjumpa doktor jika anda merancang untuk mengambil ubat atau suplemen lain dengan Hufavicee.

Kesan Sampingan Hufavicee

Makanan tambahan multivitamin biasanya jarang menyebabkan kesan sampingan jika digunakan mengikut peraturan penggunaan. Namun, jika diambil dalam dos berlebihan, suplemen yang mengandungi vitamin C, vitamin B kompleks, dan vitamin E dapat menyebabkan kesan sampingan seperti perut kembung, cirit-birit, mual, atau muntah.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan ini tidak hilang atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan terhadap ubat setelah mengambil Hufavicee.