Keluarga

Ibu, berhati-hatilah terhadap bayi anda yang mengalami kegagalan untuk berkembang maju

Pertumbuhan bayi yang tidak mencapai had standard boleh menjadi tanda kegagalan untuk berkembang maju. Keadaan ini penting untuk diperhatikan, kerana jika tidak diubati dengan segera, kegagalan untuk berkembang pada bayi boleh memberi kesan negatif kepada kehidupannya kelak ketika dia dewasa dan dewasa.

Istilah kegagalan untuk berkembang maju atau kegagalan untuk berkembang maju sebenarnya merujuk kepada grafik pertumbuhan fizikal bayi yang tidak meningkat atau melambatkan. Biasanya dicirikan oleh kekurangan kenaikan berat badan dan kelewatan perkembangan, seperti keterlambatan.

Sekiranya tidak segera dikesan dan dibiarkan, kegagalan untuk berkembang boleh memberi kesan negatif kepada masa depan anak. Kesan daripada gagal berkembang terus boleh berlaku stunting, iaitu pertumbuhan fizikal, intelektual, dan mental kanak-kanak yang berada di bawah purata untuk usia mereka dan berlaku secara kekal.

Sebab-sebab Kegagalan untuk Berjaya pada Bayi

Kegagalan untuk berkembang boleh berlaku disebabkan oleh satu atau beberapa dari tiga penyebab asas, iaitu kekurangan pengambilan nutrien, tubuh tidak dapat menyerap nutrien dengan betul, dan penggunaan tenaga atau kalori tinggi.

Berikut adalah beberapa keadaan yang boleh menyebabkan perkara ini:

1. Pengambilan susu tidak mencukupi

Susu, baik susu ibu dan formula, adalah sumber pemakanan utama dalam 6 bulan pertama kehidupan bayi.

Pengambilan susu ibu yang tidak mencukupi boleh disebabkan oleh sedikit pengeluaran susu atau cara penyusuan bayi yang tidak sesuai sehingga jumlah susu yang diperoleh bayi tidak optimum.

Sementara itu, pada bayi yang mengambil susu formula, kekurangan pengambilan susu dapat menjadikan pengambilan kalori dan nutrien yang diperoleh bayi kurang daripada yang dia perlukan.

Di samping itu, sesetengah ibu kadang-kadang tidak menyedari tanda-tanda bahawa bayi mereka lapar sehingga mereka tidak segera menyusui atau melewatkan waktu makan.

2. Kesukaran makan makanan pejal

Bayi berumur lebih dari 6 bulan yang sudah boleh makan makanan pejal (MPASI) kadang-kadang sukar makan. Sebilangan bayi boleh memilih makanan mereka, sehingga bahagian makanan yang mereka ingin makan tidak mencukupi untuk keperluan tubuh mereka.

3. Gangguan pencernaan

Masalah dalam sistem pencernaan boleh mengganggu penyerapan nutrien dan risiko bayi menyebabkan kegagalan berkembang. Beberapa masalah yang boleh menyebabkan gangguan penyerapan ini adalah cirit-birit kronik, gangguan asid perut, dan penyakit seliak.

4. Penyakit kongenital

Bayi yang dilahirkan dengan penyakit kongenital berisiko tinggi untuk gagal berkembang. Contoh penyakit yang diwarisi adalah sindrom Down, palsi serebrumfibrosis sista, dan penyakit jantung.

Keadaan ini boleh menyukarkan bayi makan sehingga pengambilan nutriennya tidak mencukupi untuk keperluan badan mereka. Tambahan, keadaan ini juga menjadikan bayi memerlukan lebih banyak tenaga daripada bayi normal.

Selain itu, masalah dengan sistem endokrin yang menyebabkan gangguan hormon, seperti kekurangan hormon tiroid (hipotiroidisme) dan kekurangan hormon pertumbuhan, juga dapat membuat bayi gagal berkembang.

5. Keadaan kesihatan

Keadaan kesihatan bayi, termasuk penyakit kecil, juga boleh menyebabkan bayi gagal berkembang sekiranya tidak dirawat dengan segera. Sama seperti orang dewasa, bayi juga dapat mengalami penurunan selera makan ketika mereka tidak merasa sihat, batuk, hidung berair, atau sariawan. Keadaan ini menyebabkan pengambilan nutrien kurang dan akhirnya berat badan bayi tidak naik atau turun.

Untuk mengelakkan si kecil gagal berkembang, pastikan anda menyusui sekerap mungkin, jika diperlukan. Untuk susu formula, gunakan dos yang betul mengikut arahan penggunaan pada bungkusan susu formula.

Apabila si kecil anda dapat makan makanan pejal, berikan makanan pejal yang menarik untuk dimakan dan sangat berkhasiat. Di samping itu, anda mungkin dapat memberikan vitamin tambahan seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

Yang paling penting, periksa pertumbuhan anak kecil anda secara berkala, sekurang-kurangnya setiap bulan, sama ada di posyandu atau doktor. Dengan cara itu, pertumbuhan anak kecil anda sentiasa dapat dipantau. Sekiranya terdapat gangguan dalam pertumbuhan dan perkembangan, ini dapat dikesan lebih awal dan dirawat lebih awal.

Gagal berkembang maju atau kegagalan untuk berkembang maju Setiap ibu bapa perlu berhati-hati. Sekiranya anda merasa anak anda mengalami kesulitan makan, kurus, atau mengalami kesukaran untuk menambah berat badan, segera bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang tepat.