Keluarga

4 Manfaat Kulit-ke-Kulit untuk Bayi yang Anda Tidak Perlu Lupa

Sebilangan ibu bapa mungkin biasa dengan cara memeluk bayi menggunakan kaedah tersebut kulit ke kulit. Kaedah ini, juga dikenali sebagai kaedah kanggaru, telah mula digunakan secara meluas. Ini kerana memang terdapat banyak faedah kaedah ini kulit ke kulit untuk kesihatan bayi.

Kulit ke kulit Ini dapat dilakukan dengan meletakkan bayi anda di dada anda tanpa terhalang oleh pakaian, sehingga kulitnya bersentuhan langsung dengan kulit anda. Kulit ke kulit ia boleh dilakukan sebagai bayi yang baru lahir, atau bila-bila masa anda merasa perlu melakukannya.

Walaupun lebih baik melakukannya dengan ibu bapa, kulit ke kulit ia juga boleh dilakukan oleh ahli keluarga lain yang menjaga si kecil atau oleh pengasuhMacam mana boleh jadi.

Pelbagai Kebaikan Kulit ke Kulit untuk Bayi

Beberapa faedah kulit ke kulit untuk bayi yang baik untuk kesihatan mereka adalah:

1. Membina ikatan dalaman antara ibu bapa dan bayi

Kulit ke kulit adalah salah satu kaedah termudah untuk mengeratkan hubungan antara bayi dan ibu bapa mereka. Semasa melakukan kulit ke kulit, bayi akan berasa lebih selamat dan selesa.

2. Membantu melancarkan proses penyusuan

Ikatan yang terjalin antara ibu dan bayi melalui kaedah kulit ke kulit akan membantu penyusuan susu ibu. Kulit ke kulit Apa yang dilakukan sejurus selepas bayi dilahirkan akan memandu deria bau bayi untuk mencari puting ibu dengan lebih mudah. Dengan cara itu, permulaan penyusuan awal (IMD) dapat dilakukan.

Di samping itu, jika dilakukan secara kerap oleh ibu dan bayi, kulit ke kulit juga dapat meningkatkan pengeluaran hormon prolaktin yang berperanan dalam penghasilan susu ibu. Sekiranya pengeluaran susu berjalan lancar, proses penyusuan susu ibu juga akan lebih mudah. betul?

3. Menjadikan bayi lebih tenang

Faedah lain dari kulit ke kulit adalah untuk menjadikan bayi berasa lebih tenang dan selesa. Dengan cara itu, bayi juga akan lebih mudah tidur dan tidak cerewet.

Kulit ke kulit juga dapat membantu bayi berasa lebih panas. Ini penting untuk bayi pramatang, kerana tubuh bayi pramatang masih tidak dapat menjaga suhu badan mereka tetap panas.

4. Meningkatkan sistem ketahanan badan

sekarang, satu lagi faedah kulit ke kulit Apa yang tidak boleh dilepaskan adalah meningkatkan sistem imun bayi. Ini dikaitkan dengan pendedahan kepada bakteria baik dari kulit ibu kepada bayi ketika melakukan kulit ke kulit sejurus selepas bayi dilahirkan.

Di samping itu, semasa melakukan kulit ke kulit, aliran oksigen di dalam badan bayi akan meningkat dan proses penyusuan juga dapat lebih lancar. Dan ingat, jika si kecil mendapat cukup susu ibu, sistem ketahanan badannya juga akan lebih kuat.

Memandangkan banyak faedahnya kulit ke kulit untuk bayi, sayang jika anda terlepas, betul? Anda dan pasangan anda boleh melakukannya kulit ke kulit dengan si Kecil bergantian setiap hari. Untuk faedah maksimum, lakukanlah kulit ke kulit selalu, ya. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor bilakah masa terbaik untuk dilakukan kulit ke kulit dengan bayi.