Kehidupan yang sihat

Bolehkah Deodoran Mencetuskan Kanser Payudara?

Bagi anda yang suka menggunakan deodoran, secara semula jadi Berita mengenai deodoran boleh mencetuskan barah payudara menyebabkan kegelisahan. Adakah itu benar? Ayuh, cari fakta sebenar mengenai perkara ini.

Lokasi ketiak dekat dengan payudara menimbulkan kecurigaan bahawa produk kimia yang digunakan dalam bahagian ini dapat menyebabkan perubahan sel pada payudara. Salah satunya adalah deodoran. Kandungan zat tertentu dalam deodoran dikhuatiri akan mencetuskan barah payudara.

Kandungan deodoran disyaki menyebabkan barah

Bahan yang disyaki mencetuskan barah payudara adalah sebatian berasaskan aluminium yang terkandung dalam beberapa produk deodoran. Bahan ini membentuk penyumbatan kelenjar peluh sementara, sehingga menghentikan aliran peluh di permukaan kulit. Namun, penyerapan bahan ini oleh kulit dikatakan dapat merangsang pertumbuhan sel barah payudara.

Selain sebatian aluminium, unsur lain yang disebut parabens juga disyaki menyebabkan kesan serupa. Pada label pembungkusan, kandungan paraben yang tertera boleh dinamakan methylparaben, propylparaben, butylparaben atau benzylparaben.

Fakta mengenai penggunaan deodoran dan barah payudara

Khabar angin beredar bahawa bahan kimia dalam deodoran menghalang tubuh menyingkirkan toksin. Ini menyebabkan zat tersebut sampai ke kelenjar getah bening dan menyebabkan perubahan sel menjadi sel barah.

Beberapa kajian lain juga mendakwa bahawa bahan kimia ini dapat berinteraksi dengan DNA dan menyebabkan perubahan pada sel payudara, sehingga meningkatkan risiko menyebabkan barah payudara.

Namun, ada juga hasil penyelidikan yang mengungkapkan fakta yang berbeza. Dalam kajian ini, tidak ada bukti yang kukuh untuk tuduhan di atas. Berikut adalah perinciannya:

  • Penyelidikan menyatakan bahawa parabens terdapat dalam tisu tumor payudara dari beberapa sampel pesakit barah payudara. Walau bagaimanapun, tidak semestinya membuktikan bahawa paraben adalah penyebab tumor.
  • Di samping itu, paraben yang dijumpai tidak semestinya berasal dari deodoran. Terdapat banyak kosmetik lain yang mengandungi paraben, yang juga menimbulkan risiko diserap melalui permukaan kulit. Oleh itu, tidak dapat disimpulkan bahawa hanya deodoran penyebab parabens dalam tubuh manusia, dan menyebabkan barah.
  • Sebilangan besar deodoran di pasaran hari ini tidak mengandungi paraben.
  • Kajian lain dengan sampel yang lebih besar mendapati bahawa tidak ada peningkatan risiko barah payudara pada wanita yang menggunakan deodoran. Begitu juga bagi mereka yang menggunakan pencukur ketiak.
  • Kanser payudara juga dijumpai pada wanita yang tidak menggunakan produk deodoran yang mengandungi bahan berbahaya yang disyaki ini, dan juga pada wanita yang tidak sering mencukur ketiak mereka.
  • Faktor lain, seperti mempunyai ahli keluarga dengan barah payudara dan mengambil pil kontraseptif, lebih berpengaruh daripada penggunaan deodoran.

Kesimpulannya, hingga kini tidak ada bukti saintifik yang kuat yang dapat membuktikan dakwaan deodoran boleh menyebabkan barah payudara. Tetapi jika anda masih ragu-ragu, perhatikan bahan-bahan yang terdapat dalam deodoran dengan membaca keterangan pada bungkusan. Walaupun tidak terbukti secara perubatan, mengingat fakta bahawa tisu manusia dapat menyerap dan menyimpan parabens, lebih baik mengelakkan penggunaan produk yang mengandungi ramuan ini.

Di samping itu, anda juga boleh mencuba kaedah semula jadi untuk menghilangkan bau badan, seperti menggunakan teh atau lemon di ketiak. Di Indonesia, tawas juga sering digunakan untuk menghilangkan bau badan.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai deodoran atau mempunyai masalah dengan berpeluh berlebihan dan bau badan, disarankan berjumpa doktor.