Kesihatan

Memahami Semua Mengenai Ujian Kemurungan

Gangguan kesihatan mental, termasuk kemurungan, sering dianggap remeh. Walaupun kemurungan boleh menjadi masalah besar jika tidak ditangani dengan cepat. Untuk dapat dirawat secepat mungkin, anda perlu mengenali simptom kemurungan dan memastikan keadaan kemurungan menjadi pasti.

Tujuan utama melakukan ujian kemurungan adalah untuk mengukur sejauh mana kemurungan yang dialami oleh seseorang. Oleh itu, doktor dan psikologi dapat merancang langkah rawatan mengikut keadaan pesakit.

Kenali Gejala Depresi terlebih dahulu

Anda perlu memahami bahawa sebenarnya banyak orang mengalami kemurungan, tetapi tidak menyedarinya. Ini berlaku kerana kurang memahami gejala kemurungan.

Gejala kemurungan bukan sekadar perasaan sedih yang berpanjangan. Kebimbangan berterusan dan harga diri yang rendah, putus asa, dan kehilangan minat dalam aktiviti juga merupakan sebahagian daripada tanda-tanda bahawa seseorang mungkin mengalami kemurungan.

Bukan hanya itu, terdapat juga beberapa gejala kemurungan yang perlu anda ketahui, termasuk:

  • Mudah marah dan jengkel.
  • Mengalami masalah tidur.
  • Mengalami perubahan selera makan.
  • Terdapat perasaan bersalah dalam diri anda.
  • Suka bersendirian, mengelakkan hubungan sosial dengan orang sekeliling.
  • Mengalami kesukaran membina hubungan dengan persekitaran sekitar, baik dalam keluarga, rakan, dan rumah tangga.

Walaupun dalam keadaan teruk, kemurungan boleh menyebabkan ideasi bunuh diri.

Kebaikan Ujian Kemurungan

Kerana gejala-gejala kemurungan sangat pelbagai dan tidak selalu dapat diperhatikan, para pakar telah membuat ujian kemurungan yang dapat dilakukan secara bebas, atau dibantu oleh profesional perubatan seperti psikologi dan psikiatri.

Pada asasnya, ujian kemurungan dibuat sebagai cara untuk psikologi atau psikiatri untuk mengetahui bagaimana keadaan psikologi seseorang, termasuk bagaimana risikonya untuk mengalami kemurungan. Ujian kemurungan umumnya berbentuk borang soal selidik untuk mengumpulkan sebanyak mungkin maklumat dari pesakit.

Namun, anda perlu memahami bahawa ujian kemurungan ini bukanlah langkah untuk menentukan diagnosis yang pasti. Ujian kemurungan hanyalah usaha pengesanan awal untuk melihat berapa tahap risiko pesakit untuk mengalami kemurungan.

Setelah mendapat gambaran keseluruhan keadaan psikologi anda melalui keputusan ujian kemurungan, anda perlu berunding lebih lanjut dengan psikologi atau psikiatri. Tujuannya adalah agar pemeriksaan yang lebih teliti dapat dilakukan, untuk menentukan diagnosis kemurungan. Dengan cara itu, psikologi dan psikiatri dapat memberikan rawatan yang diperlukan.

Contoh Jenis Ujian Kemurungan

Memandangkan pentingnya mencegah dan merawat kemurungan sejak usia dini, baik yang dialami oleh anak-anak maupun orang dewasa, Kementerian Kesehatan Republik Indonesia menyediakan beberapa program ujian kemurungan untuk membantu mengesan kemurungan lebih awal.

Terdapat pelbagai jenis ujian kemurungan yang boleh anda lakukan secara bebas dan percuma. Berikut adalah beberapa ujian kemurungan yang boleh diakses secara dalam talian di talian dari Kementerian Kesehatan Indonesia:

Skala Depresi Geriatrik 15

Skala Depresi Geriatrik adalah salah satu instrumen yang paling kerap digunakan untuk mendiagnosis kemurungan pada orang tua. Ujian kemurungan ini mengandungi 15 soalan pilihan ganda yang terdiri daripada pelbagai instrumen yang berkaitan dengan keadaan atau gejala yang mungkin anda alami.

Soal Selidik Pelaporan Kendiri 20

Ujian kemurungan ini adalah salah satu yang paling sering dilakukan, kerana boleh dilakukan oleh semua peringkat umur. Soalan di dalamnya berkait rapat dengan keluhan dan ketidakselesaan yang mungkin dirasakan atau mengganggu anda selama 30 hari terakhir.

Sekiranya anda atau seseorang di sekitar anda kelihatan mengalami gejala kemurungan, disarankan agar anda mencuba ujian kemurungan. Jawab setiap soalan pada ujian kemurungan dengan jujur, sehingga hasilnya tepat. Sekiranya keputusan ujian menunjukkan anda tertekan, jangan tunggu untuk meminta pertolongan dari psikologi atau psikiatri.