Kesihatan

Ketahui Perbezaan Antara Kejang Demam dan Epilepsi

Kejang demam adalah kejang yang paling biasa pada kanak-kanak. Kejang ini berbeza dengan epilepsi dan umumnya tidak berbahaya. Walau bagaimanapun, kerana epilepsi juga sering menyerang anak-anak, ibu bapa perlu memahami perbezaan antara kedua penyakit tersebut.

Apabila kanak-kanak mengalami sawan, anggota badannya akan bergetar dengan ganas atau tersentak dengan kuat. Tahap kesedaran anak akan menurun dan bola matanya kelihatan mendongak. Sebilangan kanak-kanak juga tidak sengaja membuang air kecil atau membuang air besar semasa sawan.

Kejang demam atau penyakit langkah adalah kejang yang dipicu oleh demam dan tidak disebabkan oleh gangguan otak. Ini berbeza dengan epilepsi. Dalam epilepsi atau sawan, sawan disebabkan oleh gangguan pada arus elektrik di otak dan boleh berlaku berulang kali walaupun tidak ada demam.

Perbezaan Antara Kejang demam dan Epilepsi dari segi Umur

Kejang demam biasanya berlaku ketika kanak-kanak berumur 6 bulan hingga 5 tahun. Walaupun begitu, ada sebilangan kanak-kanak yang mengalami kejang demam sebelum usia 3 bulan atau setelah usia 6 tahun. Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya menjadi kurang biasa apabila kanak-kanak semakin tua.

Berbeza dengan kejang demam, epilepsi dapat dialami oleh siapa saja tanpa mengira usia, mulai dari kanak-kanak, remaja, dewasa, hingga orang tua. Kanak-kanak yang menderita epilepsi boleh terus mengalaminya sehingga remaja atau dewasa.

Perbezaan antara kejang demam dan epilepsi dari segi penyebabnya

Kejang demam dan epilepsi disebabkan oleh pelbagai perkara. Kejang demam tidak disebabkan oleh gangguan otak, tetapi dipicu oleh suhu badan yang meningkat lebih dari 380 Celsius.

Peningkatan suhu badan ini dapat disebabkan oleh reaksi setelah imunisasi, jangkitan bakteria, atau jangkitan virus, seperti virus influenza atau campak. Walau bagaimanapun, jangkitan yang menyebabkan demam dalam kes sawan demam bukanlah jangkitan di kawasan otak seperti meningitis.

Manakala pada epilepsi, terdapat gangguan pada otak. Sel saraf di otak dan seluruh badan berkomunikasi antara satu sama lain menggunakan impuls elektrik. Apabila proses komunikasi ini terganggu, pergerakan yang tidak terkawal dapat terjadi dalam bentuk kejang.

Berbeza dengan kejang demam yang mempunyai sebab yang jelas, iaitu demam, kejang pada epilepsi umumnya tidak pasti dan boleh terjadi pada bila-bila masa.

Perbezaan antara kejang demam dan epilepsi dari segi gejala

Kejang demam boleh dibahagikan kepada kejang demam sederhana dan kejang demam kompleks. Dalam kejang demam sederhana, pergerakan menyentak berlaku di seluruh badan, tetapi tidak berlangsung lebih dari 15 minit dan tidak berulang dalam masa 24 jam.

Dalam serangan demam yang kompleks, pergerakan menyentak biasanya bermula di satu bahagian badan, berlangsung lebih dari 15 minit, atau berulang kali dalam jangka masa 24 jam.

Untuk epilepsi, gejala yang muncul boleh berbeza-beza dari satu pesakit ke yang lain, bergantung pada bahagian otak yang terkena. Kejang pada epilepsi boleh berupa pergerakan tersentak ke seluruh badan atau hanya di beberapa bahagian badan. Kejang ini mungkin atau mungkin tidak disertai dengan kehilangan kesedaran atau pengsan.

Beberapa orang dengan epilepsi juga mengalami aura sebelum kejang berlaku. Beberapa contoh aura dalam epilepsi adalah mencium bau aneh, melamun atau jatuh secara tiba-tiba, merasa takut, teruja, mati rasa, kesemutan, atau merasakan bahagian badan tertentu bertambah besar atau lebih kecil (Sindrom Alice in Wonderland).

Perbezaan antara kejang demam dan epilepsi dari segi rawatan

Apabila kanak-kanak dengan sejarah kejang demam mengalami demam, ibu bapa boleh memberinya ubat penurun demam. Sekiranya kejang muncul, tidak ada perlakuan khusus yang perlu dilakukan selain melindungi anak dari kecederaan, kerana kejang demam biasanya akan berhenti sendiri dalam waktu yang singkat.

Namun, jika kejang berlangsung lebih dari 3-5 minit, ibu bapa disarankan memberi ubat antikonvulsan melalui rektum dan segera membawa anak ke hospital atau klinik terdekat. Selain demam dan sawan, tidak ada ubat khas yang perlu diambil setiap hari.

Tidak seperti kes epilepsi. Orang dengan epilepsi perlu mengambil ubat antiepileptik secara berkala setiap hari supaya tahap ubat di dalam badan mereka tetap stabil untuk mengurangkan kekerapan kejang.

Sekiranya pesakit yang kerap mengambil ubat tersebut tidak mengalami sawan selama beberapa tahun, doktor boleh berhenti memberikan ubat tersebut. Namun, jika sawan berterusan, doktor anda mungkin menukar ubat anda atau mencadangkan pembedahan untuk memperbaiki bahagian otak yang terkena.

Perbezaan antara kejang demam dan epilepsi dari segi komplikasi

Kejang demam umumnya tidak memberi kesan kesihatan yang serius. Kejang demam sederhana tidak menyebabkan kerosakan otak, kecerdasan menurun, atau gangguan pembelajaran.

Walau bagaimanapun, satu kajian menunjukkan bahawa kira-kira 2-10% kanak-kanak yang mengalami kejang demam boleh mengalami epilepsi di kemudian hari. Ini biasanya berlaku pada kanak-kanak yang mempunyai sejarah gangguan perkembangan, kelahiran pramatang, kejang berulang, atau hasil elektroensefalografi yang tidak normal (EEG).

Sementara itu, dalam epilepsi, gangguan serius dapat terjadi jika tidak dirawat dengan baik. Epilepsi dapat meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami masalah pembelajaran, gangguan mood, dan beberapa gangguan psikologi yang lain.

Kejang demam adalah kejang yang dipicu oleh demam dan secara amnya tidak menyebabkan bahaya, sementara epilepsi adalah keadaan yang lebih serius di mana kejang boleh berlaku berulang kali walaupun anak tidak mengalami demam.

Sekiranya anak anda mempunyai tanda-tanda epilepsi, mengalami demam demam yang berlangsung lebih dari 5 minit, atau mengalami sawan untuk pertama kalinya, anda disarankan untuk segera membawanya ke doktor agar dia dapat diperiksa dan diberi rawatan yang sesuai.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found