Kehidupan yang sihat

Ketahui 5 Kelebihan Bermain Catur untuk Kesihatan

Catur adalah permainan yang digemari oleh ramai orang. Bukan hanya itu, faedah bermain catur juga banyak, terutama untuk kesihatan otak dan mental. Permainan ini terkenal untuk meningkatkan daya tumpuan untuk mengasah kreativiti dan kecerdasan.

Sejak kebelakangan ini, catur menjadi semakin popular kerana terdapat di salah satu siri televisyen di Netflix,Gambit Ratu. Tidak hanya menghiburkan dan menyeronokkan, catur juga dapat memberikan banyak manfaat kesihatan.

Catur adalah sejenis permainan strategi yang dimainkan di papan kotak-kotak dan biasanya dimainkan oleh 2 orang. Walaupun tidak memerlukan aktiviti fizikal yang berat, catur dianggap sebagai sukan yang dipertandingkan di peringkat Olimpik.

Kelebihan Bermain Catur untuk Kesihatan

Sekiranya dilakukan dengan kerap, terdapat banyak faedah bermain catur yang anda dapat, termasuk:

1. Menjaga kesihatan dan fungsi otak

Salah satu aktiviti terbaik untuk menjaga kesihatan otak adalah bermain catur. Beberapa kajian menunjukkan bahawa bermain catur dapat meningkatkan daya ingatan otak, serta melatih kemampuan otak untuk berfikir, merancang, dan menyelesaikan masalah. Catur malah disertakan sebagai bentuk latihan otak yang baik.

2. Meningkatkan kecerdasan

Selain meningkatkan ingatan, bermain catur juga bermanfaat untuk meningkatkan kecerdasan otak. Orang yang sering bermain catur mempunyai kemahiran berfikir dan menaakul yang baik, menjadikannya lebih mudah untuk mencari jalan keluar untuk masalah.

Terdapat juga penyelidikan yang menyatakan bahawa kanak-kanak yang suka bermain catur rata-rata mempunyai pencapaian akademik dan IQ yang lebih baik daripada kanak-kanak yang jarang bermain catur. Ini bermaksud permainan catur dapat menjadikan anak-anak lebih pintar.

3. Meningkatkan daya tumpuan

Kesukaran untuk menumpukan perhatian dapat membuat seseorang mengambil masa lebih lama untuk menyelesaikan pekerjaan, serta kesukaran memahami pelajaran di kelas atau menyerap maklumat. Kesukaran menumpukan perhatian boleh disebabkan oleh banyak perkara, dan salah satunya adalah proses penuaan di otak.

Sekiranya anda sukar menumpukan perhatian, cubalah bermain catur lebih kerap. Permainan ini terbukti bagus untuk meningkatkan daya tumpuan dan melatih keupayaan otak untuk menyimpan memori jangka pendek.

4. Meningkatkan kreativiti

Bukan hanya untuk seniman, seperti artis, pemuzik, atau pelukis, kreativiti adalah perkara penting bagi setiap manusia. Kemahiran berfikir secara kreatif memainkan peranan penting dalam menyelesaikan masalah dan memahami situasi dalam kehidupan seharian.

Sebilangan orang dilahirkan dengan bakat semula jadi untuk berfikir kreatif, tetapi ada juga yang tidak. sekarang, untuk mengasah kreativiti anda, anda boleh mencuba pelbagai aktiviti, termasuk bermain catur.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bermain catur dapat melatih kemampuan otak untuk membayangkan, sehingga kreativiti dapat lebih terbentuk.

5. Mencegah demensia pikun

Senile adalah gangguan ingatan yang membuat seseorang sering lupa. Apabila mengalami demensia atau demensia yang teruk, seseorang mungkin mengalami kesukaran untuk melakukan aktiviti harian dan tidak dapat mengenali mereka yang paling dekat dengannya. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak penyakit, seperti penyakit Alzheimer.

Untuk mengelakkan demensia pikun, anda disarankan untuk selalu melatih kemampuan otak untuk mengingat dan berfikir. Terdapat banyak aktiviti yang dapat anda lakukan untuk mencegah demensia pikun, dari sering membaca, bermain muzik, mengejar hobi, hingga bermain catur.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bermain catur bermanfaat dalam menjaga kesihatan dan fungsi otak, serta melatih ketajaman dan konsentrasi memori. Pada orang tua, kesan bermain catur juga baik untuk mencegah demensia dan demensia.

Itulah pelbagai faedah catur untuk kesihatan. Namun, agar manfaat ini dapat diperoleh secara optimal, Anda juga disarankan untuk menjalani gaya hidup yang sihat, yaitu dengan makan makanan berkhasiat, cukup istirahat, dan mengurangkan tekanan.

Sekiranya anda masih mempunyai soalan mengenai faedah bermain catur untuk kesihatan, anda boleh berjumpa dengan ahli psikologi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found