Keluarga

Kenali Khasiat Kayu Manis untuk Wanita Hamil

Memasuki kehamilan, wanita hamil mungkin lebih berhati-hati dengan makanan, termasuk rempah seperti kayu manis. Sebenarnya, pengambilan kayu manis ketika hamil tidak dilarang. Macam mana boleh jadi. Kayu manis yang tepat dapat memberikan banyak manfaat kesihatan bagi wanita hamil.

Kayu manis adalah sejenis rempah yang dibuat dari kulit pokok yang dihiris Cinnamomum. Mempunyai bau yang khas, kayu manis sering digunakan sebagai penambah rasa dalam makanan atau minuman.

Selain digunakan sebagai rempah memasak, kayu manis telah lama digunakan sebagai ubat tradisional kerana diyakini mempunyai manfaat luar biasa untuk kesihatan semua orang, termasuk wanita hamil.

Serangkaian kebaikan kayu manis untuk wanita hamil

Selagi diminum dalam had yang munasabah, kayu manis tidak akan membahayakan kesihatan ibu hamil dan janin. Sebenarnya, kayu manis dapat memberikan beberapa kebaikan untuk wanita hamil, termasuk:

1. Menurunkan risiko jangkitan

Semasa mengandung, sistem imun wanita hamil cenderung lemah, jadi wanita hamil lebih mudah dijangkiti. sekarangSalah satu kelebihan pengambilan kayu manis adalah meningkatkan sistem ketahanan badan, sehingga mengurangkan risiko jangkitan.

Manfaat kayu manis ini berasal dari sebatian aktif kayu manis dan pelbagai sebatian aktif lain yang mempunyai kesan antioksidan. Selain dapat meningkatkan daya tahan, sebatian ini juga membantu tubuh melawan radikal bebas yang berlebihan yang menyebabkan penyakit kronik.

2. Membantu mengatasi keradangan

Semasa mengandung, anda biasanya akan menambah berat badan. Peningkatan berat badan ini dapat memberi tekanan tambahan pada sendi yang menyebabkan sendi menjadi sakit dan mudah bengkak.

Pada wanita hamil, kayu manis dapat bertindak sebagai anti-radang yang dapat mengatasi dan mengurangkan keradangan di seluruh badan, termasuk sendi, sehingga dapat mengurangkan sakit sendi dan otot semasa kehamilan.

3. Menurunkan tekanan darah

Keadaan yang disertai dengan tekanan darah tinggi semasa kehamilan, seperti hipertensi kehamilan atau preeklamsia, boleh mendatangkan risiko kepada kesihatan wanita hamil dan janin mereka.

Untuk menurunkan tekanan darah dan mencegah komplikasi, wanita hamil dapat mencuba khasiat kayu manis, kerana rempah ini dianggap mempunyai khasiat untuk menurunkan tekanan darah.

4. Membantu mengawal diabetes kehamilan

Diabetes kehamilan berlaku apabila tubuh tidak dapat menghasilkan insulin yang mencukupi, sehingga kadar gula darah tinggi. Sekiranya anda mengalami ini, wanita hamil boleh mengambil kayu manis untuk membantu mengawal gula dalam darah.

Kandungan polifenol dalam rempah ini diyakini dapat meningkatkan kerja insulin, sehingga penggunaan gula dari darah dapat dimaksimumkan dan kadarnya terkawal. Oleh itu, kayu manis sesuai dimakan oleh ibu hamil, baik dalam bentuk makanan atau minuman.

Itulah pelbagai khasiat kayu manis untuk wanita hamil yang perlu diketahui oleh ibu hamil. Walaupun berkhasiat, tidak semestinya mengambil kayu manis secara berlebihan, ya. Cukup minum kayu manis sebagai penambah rasa atau aroma dalam hidangan atau minuman wanita hamil.

Sebilangan wanita hamil boleh mengalami alergi kayu manis yang dicirikan oleh gatal-gatal di mulut atau lidah, ruam kulit, dan kesukaran bernafas. Selain itu, pengambilan kayu manis terlalu banyak juga boleh menyebabkan wanita hamil mengalami pedih ulu hati dan kembung.

Sekiranya wanita hamil mengalami simptom-simptom ini setelah memakan kayu manis, segera berjumpa pakar sakit puan untuk mendapatkan rawatan yang tepat, supaya keadaan kesihatan wanita hamil dan janin dijaga dengan baik.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found