Keluarga

Ibu, Mari Atasi Ruam Air liur pada Bayi dengan 4 Cara Mudah Ini

Adakah kulit di sekitar pipi dan mulut si kecil anda berwarna merah? Kemungkinannya adalah ruam air liur. Jangan bimbang, ruam, ruam air liur adalah perkara biasa pada bayi dan dapat diatasi dengan beberapa cara mudah Macam mana boleh jadi.

Ruam air liur lebih kerap berlaku ketika gigi semakin hampir, kerana pada masa ini bayi lebih banyak mengeluarkan air liur. Selain itu, ruam yang keluar dari air liur juga boleh disebabkan oleh sisa susu yang melekat di mulut.

Pelbagai Cara Mengatasi Ruam Air liur pada Bayi

Simptom yang paling biasa pada ruam pada bayi adalah kemerahan kulit di sekitar pipi dan mulut bayi. Ruam yang meleleh juga boleh dicirikan oleh kulit kering di sekitar pipi dan mulut.

Ibu boleh merawat ruam air liur pada bayi dengan cara berikut:

1. Bersihkan dengan air suam

Kawasan kulit yang terkena ruam tidak boleh dilepaskan untuk dibersihkan semasa ibu mandi atau mencuci anak kecil. Bersihkan kawasan kulit yang terkena ruam menggunakan kain lembut yang dicelupkan ke dalam air suam, dua kali sehari.

Caranya adalah dengan menepuk kawasan itu dengan lembut. Pastikan anda tidak menggosok kulitnya sama sekali, kerana menggosok kulit bayi anda dengan ruam dapat menyebabkan kerengsaan. Selepas membersihkan, keringkan kulit si kecil hingga kering sepenuhnya.

2. Gunakan sabun mandi khas

Ibu harus memilih sabun mandi bayi yang diperbuat daripada bahan ringan (pembersih ringan) dan tidak mengandungi minyak wangi. Sabun mandi yang mengandungi banyak bahan kimia tambahan, seperti minyak wangi atau wangian, boleh menjadikan kulit anak anda kering dan mudah teriritasi.

3. Memohon Jeli petroleum

Cara seterusnya yang boleh anda lakukan untuk merawat ruam air liur si kecil adalah dengan menggunakan Jeli petroleum ke kawasan yang terjejas. Ini berguna untuk melapisi dan melindungi permukaan kulit yang mengalami ruam dari air liur, sehingga pembaikan kulit dapat terjadi.

4. Basuh peralatan bayi dengan sabun khas

Untuk merawat ruam air liur pada bayi, jaga kebersihan pakaian, selimut, tikar bayi, dan kain yang digunakan untuk membersihkan air liur. Basuh peralatan bayi menggunakan sabun khas yang selamat untuk bayi dan tidak mengandungi minyak wangi.

Untuk mengelakkan ruam air liur kembali, anda boleh memohon Jeli petroleum di sekitar mulut dan pipi bayi sebelum tidur. Anda juga boleh meletakkan kain lembut di pipi si kecil semasa dia tidur, agar pipinya tetap kering. Apabila anak anda makan, letakkan tikar bayi dan basuh pipinya dengan kerap.

Ruam mengeringkan adalah perkara biasa dan boleh dirawat di rumah dengan kaedah di atas. Walau bagaimanapun, jika ruam mengalir disertai dengan gejala lain, seperti kesukaran bernafas, hilang selera makan, dan pendarahan di kawasan yang terkena ruam, anda harus segera berjumpa doktor anak anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found