Keluarga

Ini adalah Pelbagai Program Kehamilan Selepas Keguguran

Jangan putus asa sekiranya anda mengalami keguguran. Sebabnya, terdapat pelbagai program untuk hamil selepas keguguran yang boleh anda cuba meningkatkan peluang anda hamil lagi. Doktor akan menentukan program kehamilan yang tepat, sesuai dengan hasil pemeriksaan.

Program untuk hamil selepas keguguran sebenarnya boleh dilakukan 2 minggu selepas keguguran. Walaupun begitu, memutuskan untuk hamil lagi selepas keguguran mungkin bukan perkara yang mudah bagi sesetengah wanita. Anda mungkin memerlukan masa untuk bersiap untuk hamil lagi. Ini adalah perkara yang sangat wajar.

Sekiranya anda merasa bersedia untuk hamil lagi, beritahu pakar obstetrik anda mengenai rancangan anda. Doktor akan memeriksa keadaan kesihatan anda dan pasangan anda secara menyeluruh sehingga mereka dapat mengesyorkan program yang paling sesuai untuk hamil setelah keguguran.

Pemeriksaan untuk Menentukan Program Mendapat Kehamilan Selepas Keguguran

Sebelum memutuskan program kehamilan yang akan anda dan pasangan anda lakukan, doktor akan melakukan beberapa pemeriksaan terlebih dahulu, terutamanya jika anda mengalami dua keguguran berturut-turut. Berikut adalah beberapa ujian yang boleh dilakukan oleh doktor:

ujian darah

Ujian darah dilakukan untuk mengesan kemungkinan masalah yang berkaitan dengan hormon atau sistem imun anda. Selain itu, ujian darah juga boleh dilakukan untuk memeriksa TORCH.

Ujian TORCH bertujuan untuk mengetahui sama ada anda mempunyai jangkitan yang boleh membahayakan kehamilan, seperti toksoplasmosis, jangkitan HIV, rubela, sitomegalovirus, atau campak.

Ujian kromosom

Anda dan pasangan anda juga mungkin disarankan untuk melakukan ujian kromosom untuk mengetahui apakah ada kelainan kromosom yang boleh menjadi penyebab keguguran.

Sebagai tambahan kepada dua ujian di atas, terdapat beberapa ujian lain yang berfungsi untuk mengesan masalah dengan bentuk rahim, tiub fallopi, atau ovari, yang boleh menyebabkan keguguran. Pemeriksaan boleh berupa ultrasound, histeroskopi, atau MRI.

Pelbagai Program Kehamilan Selepas Keguguran

Setelah memeriksa keadaan kesihatan anda dan pasangan anda, barulah doktor dapat mengesyorkan program apa untuk hamil setelah keguguran dapat diambil.

Sekiranya pemeriksaan menunjukkan keadaan yang disyaki menjadi penyebab keguguran, anda dan pasangan anda mungkin perlu menjalani rawatan seperti yang ditentukan oleh doktor mengikut keadaan yang diderita. Setelah keadaan ini ditangani, program kehamilan dapat dijalankan.

Berikut adalah beberapa program untuk hamil selepas keguguran yang boleh dilakukan:

1. Program kehamilan semula jadi

Program kehamilan semula jadi dilakukan dengan melakukan hubungan seks seperti biasa. Anda boleh memulakan program ini seawal 2 minggu selepas keguguran. Cuba melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya 2-3 kali setiap minggu untuk meningkatkan peluang anda hamil.

Selain itu, mengetahui masa subur anda juga dapat membantu meningkatkan peluang anda hamil. Anda boleh mengetahui tempoh subur anda berdasarkan hari haid terakhir anda. Walau bagaimanapun, jika tarikh haid terakhir anda keliru kerana kehilangan kehamilan sebelumnya, anda boleh meminta bantuan doktor untuk menentukan tempoh subur.

2. Inseminasi buatan

Inseminasi buatan adalah salah satu program kehamilan yang boleh dilakukan setelah keguguran. Program ini dijalankan dengan memasukkan sperma secara langsung ke rahim wanita pada saat pembebasan telur (ovulasi).

Tujuan inseminasi buatan adalah untuk meningkatkan jumlah sperma yang masuk ke tiub fallopio, sehingga meningkatkan kemungkinan persenyawaan.

Inseminasi buatan biasanya akan disarankan oleh doktor jika anda mempunyai keadaan berikut:

  • Mengalami masalah kesihatan pada serviks yang dapat menghalang sperma memasuki rahim
  • Mempunyai batasan fizikal atau masalah psikologi yang menghalang anda dan pasangan anda melakukan hubungan seks
  • Mempunyai keadaan kesihatan yang menjadikan hubungan seks tanpa perlindungan tidak digalakkan, seperti jangkitan HIV

Inseminasi buatan mempunyai kadar kejayaan yang berbeza pada setiap pasangan. Ini bergantung pada beberapa faktor, seperti usia dan keadaan kesihatan. Namun, jika inseminasi buatan dilakukan secara berkala setiap bulan, kadar kejayaan dapat meningkat hingga 20% setiap kitaran.

3. Bayi tabung uji

Sekiranya kedua-dua program kehamilan di atas tidak berfungsi, doktor anda mungkin mencadangkan anda dan pasangan anda menjalani IVF.

IVF atau persenyawaan in vitro (IVF) dilakukan dengan menyatukan telur dan sperma di luar badan, iaitu dalam alat khas dalam bentuk tabung. Telur yang disenyawakan akan menjadi embrio atau anak. Selepas itu, embrio akan dipindahkan ke rahim.

IVF biasanya akan disyorkan oleh doktor jika anda dan pasangan anda mempunyai keadaan berikut:

  • Gangguan genetik
  • Lebih dari 40 tahun
  • Gangguan pada saluran tuba atau rahim yang menyekat laluan sperma ke telur
  • Pengeluaran sperma berkualiti rendah

Tahap kejayaan IVF bergantung pada beberapa faktor, termasuk usia dan gaya hidup.

Selain menjalankan program kehamilan selepas keguguran mengikut cadangan doktor, juga penting bagi anda dan pasangan anda untuk mengamalkan gaya hidup sihat untuk mengurangkan risiko keguguran lain pada masa akan datang.

Makan makanan berkhasiat seimbang, aktif dalam sukan, dan kurangkan pengambilan kafein. Selain itu, elakkan perkara yang boleh membuat anda tertekan, menjauhi rokok, alkohol, dan ubat-ubatan terlarang.

Sekiranya anda berjaya hamil, jaga kehamilan anda dengan pemikiran positif. Jangan lupa untuk memeriksa keadaan kesihatan dan kehamilan anda kepada pakar obstetrik secara berkala, supaya kesihatan janin dapat dipantau.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found