Kehidupan yang sihat

Untuk selamat digunakan, berikut adalah 3 petua untuk memilih makanan laut segar

Sekiranya anda mahu mengambil makanan laut, anda perlu memilih dengan bijak. Jangan buat pilihan yang salah makanan laut yang tidak segar kerana mungkin telah dicemari bakteria dan berisiko menyebabkan keracunan makanan. Untuk mengelakkan ini, mari kita lihat petua untuk memilih makanan laut segar di sini.

Makanan Laut adalah sumber protein berkualiti tinggi yang merupakan bahagian penting dalam diet yang sihat. Penggunaan biasa makanan laut boleh mendatangkan banyak faedah untuk kesihatan tubuh, terutamanya otak, tulang, dan otot.

Dalam memilih produk makanan laut, pastikan anda tahu mana yang berkualiti untuk dimakan, supaya anda dan keluarga dapat menikmati makanan laut selamat dan mendapat faedah maksimum.

Petua Memilih Makanan Laut segar

Sebilangan orang menafsirkan makanan laut segar sebagai makanan laut yang belum dibekukan sejak tangkapan. Walaupun, makanan laut Pembekuan yang betul boleh sama berkualiti atau bahkan lebih berkualiti.

Jadi, apa yang sebenarnya perlu dipertimbangkan bukanlah beku atau tidak, tetapi kualiti makanan laut sendiri. Untuk menentukan kualiti makanan laut segar, ada beberapa petua yang boleh menjadi panduan anda:

1. Bau

Bau makanan laut apa yang hendak anda beli adalah kaedah termudah untuk mengetahui sama ada ia segar atau tidak makanan laut yang. Makanan Laut Yang segar biasanya mempunyai bau ringan atau samar, tidak amis, masam, atau tengik.

Sementara itu, makanan laut yang mulai membusuk biasanya akan berbau seperti ammonia atau berbau amis. Kemungkinan makanan laut ia adalah produk lama atau tidak dibekukan dengan betul.

2. Perhatikan luaran

Penampilan makanan laut juga merupakan faktor yang menentukan kualiti makanan laut segar. Ikan laut segar biasanya berwarna terang, berkilat, dan sisiknya terpasang erat. Matanya jelas dan pejal dan menonjol. Selain itu, insang ikan juga berwarna merah atau merah jambu.

Untuk kerang jenis ini, pilih cengkerang yang kelihatan lembap dan tertutup rapat. Sekiranya cangkang terbuka sedikit, minta penjual mengetuknya. Sekiranya cengkerang tidak ditutup lagi, jangan pilih. Elakkan juga membeli kerang dengan tempurung yang retak.

Untuk ketam dan udang galah, lebih baik memilih yang masih hidup, iaitu yang menunjukkan pergerakan kaki, walaupun hanya sedikit. Apabila sudah masak, pilih udang karang dan ketam yang kerang berwarna merah terang dan dagingnya berwarna putih atau putih dengan sedikit merah dan coklat.

Untuk memilih udang, anda harus mengelakkan udang yang mempunyai cengkerang dengan tepi atau bintik hitam yang menghitam. Biasanya, kerang udang segar berwarna hijau kelabu, coklat kemerahan, atau merah jambu.

Untuk sotong, pilih yang matanya jernih dan kelihatan utuh dan padat. Selain itu, kulit juga harus tidak mengelupas dan berwarna krem ​​dengan bintik-bintik coklat kemerahan. Lama kelamaan, kulit sotong boleh berubah menjadi merah jambu dan dagingnya boleh menjadi kuning.

3. Periksa ketumpatan

Makanan Laut Daging segar juga dicirikan oleh daging yang tegas dan elastik yang tidak meninggalkan kesan apabila ditekan dengan lembut. Lama kelamaan, daging biasanya akan menjadi lembut, mudah terkoyak, dan mudah terlepas dari tulang atau cengkerang.

Selain kaedah di atas, anda juga dapat memastikan kesegaran makanan laut dengan hanya membeli dari sumber yang dipercayai. Pilih pembekal makanan laut yang meletakkan produk di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku.

Setelah membeli dan membawa pulang, segera simpan produk makanan laut di dalam peti sejuk beku dan gunakan tidak lebih dari 3 hari dari pembelian, terutamanya jika makanan laut nak makannya mentah.

Sekiranya anda mengalami kekejangan perut, loya, muntah, cirit-birit, atau kelemahan selepas makan makanan laut nampaknya tidak segar, pergi ke UGD atau berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found