Kehidupan yang sihat

Hendaklah Menggunakan Produk Herba dengan berhati-hati untuk menyokong Rawatan

Produk herba telah lama dipercayai dapat menyokong rawatan untuk merawat sejumlah penyakit dan menjaga kesihatan tubuh. Produk herba boleh berupa ubat atau suplemen yang berasal dari tanaman seperti daun, akar, bunga, dan bahagian tanaman lain.

Namun, tidak semua produk herba yang dipasarkan selamat digunakan. Lebih baik, fahami kandungan dalam produk herba supaya anda mengelakkan masalah kesihatan. Sekiranya perlu, berjumpa doktor sebelum menggunakan sebarang jenis produk herba.

Kebaikan Produk Herba

Produk herba boleh didapati dalam bentuk serbuk, kapsul, ekstrak cair, bahagian tanaman kering atau bentuk lain. Cara pengambilannya boleh diminum sebagai pil atau serbuk, diseduh seperti teh, dicampurkan ke dalam air untuk diminum, disapukan pada kulit atau ditambahkan ke air untuk mandi.

Secara umum, penggunaan produk herba bertujuan untuk menyokong proses penyembuhan dan memulihkan sistem imun. Sebagai contoh, pasak bumi dan ginseng dianggap sebagai produk herba yang dapat meningkatkan kadar testosteron, tenaga dan daya tahan terhadap beban aktiviti fizikal. Terdapat juga produk herba yang kaya dengan antioksidan seperti ekstrak dari noni, selasih atau kemangi, daun kelor, daun afrika, dan biji mahoni, sehingga banyak digunakan untuk merawat keadaan yang berkaitan dengan penuaan dan daya tahan.

Selain itu, produk herba dengan ekstrak manggis mengandung xanthones, yang berfungsi sebagai antioksidan dan diyakini berpotensi mencegah barah.

Pada beberapa pesakit barah, produk herba biasanya digunakan sebagai terapi pelengkap atau alternatif. Beberapa kajian menunjukkan bahawa 60 daripada 100 pesakit barah menggunakan ubat-ubatan herba serentak dengan kaedah rawatan barah konvensional. Salah satu contoh ubat herba yang mempunyai sifat antikanker adalah daun gedi dan cendawan ganoderma. Kemudian, ada juga produk herba yang dianggap dapat mengurangkan risiko penyakit jantung.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, beberapa produk herba juga didakwa dapat menurunkan berat badan, jadi mereka sering diproses menjadi pelbagai produk, seperti suplemen dan teh pelangsing.

Sejauh Mana Selamatnya Produk Herba untuk Kesihatan?

Produk perubatan herba sebenarnya mengandungi ramuan yang hampir sama dengan ubat perubatan yang dijual di farmasi. Namun, apa yang menjadikan produk herba berbeza dengan ubat perubatan adalah proses pengekstrakan. Produk herba sering dicampurkan untuk mencapai keseimbangan, sementara kebanyakan ubat perubatan hanya tertumpu pada satu bahan aktif.

Selain itu, anda juga harus berhati-hati kerana tidak semua ubat-ubatan herba berlesen dan berdaftar dengan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM). Produk herba tidak termasuk dalam kategori ubat, tetapi merupakan makanan tambahan, jadi piawaian dan peraturan yang berlaku untuk proses pelesenan oleh BPOM berbeza dengan ubat perubatan. Anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum menggunakan produk herba.

Penggunaan produk herba, boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang. Produk herba juga boleh berinteraksi dengan ubat perubatan, menyebabkan kesan sampingan. Oleh itu, semasa menggunakan produk herba, pastikan anda memperhatikan maklumat dos, arahan penggunaan, serta kesan sampingan dan kontraindikasi yang tertera pada bungkusan. Sekiranya perlu, berjumpa dengan perkhidmatan pengguna produk atau dengan doktor anda.

Penggunaan produk herba juga mesti dipertimbangkan sebelum pembedahan. Sebilangan ramuan herba boleh menyebabkan pendarahan pada masa pemberian anestesia atau anestesia. Berhenti menggunakan produk herba sekurang-kurangnya dua minggu sebelum operasi yang dijadualkan.

Sebagai tambahan, untuk anak-anak, orang tua, wanita hamil dan / atau menyusui, dan mereka yang mengambil ubat tertentu (pengencer darah seperti aspirin, dan ubat penambah tekanan atau menurunkan tekanan darah), disarankan untuk mengesahkan penggunaan ubat-ubatan herba kepada doktor mereka terlebih dahulu.

Petua Memilih Produk Herba

Berikut adalah beberapa petua dalam memilih produk herba yang betul:

  • Baca arahan untuk ubat-ubatan herba dan dos yang tertera pada label pembungkusan. Terdapat syarat tertentu yang tidak dibenarkan menggunakan produk herba.
  • Perhatikan risiko kesan sampingan pada label pembungkusan. Kurangkan dos atau hentikan penggunaan jika terdapat beberapa kesan sampingan.
  • Kumpulkan maklumat dari sumber yang dipercayai. Anda boleh memastikan produk herba tersebut telah didaftarkan di laman web BPOM atau memeriksa kandungan di dalamnya.
  • Rujuk doktor atau ahli farmasi yang dapat memberikan arahan yang jelas untuk produk herba, baik faedah dan risiko.

Jangan segera mempercayai label pembungkusan "semula jadi" yang bermaksud selamat dan baik untuk kesihatan. Ingat bahawa proses produk herba tidak sama dengan ubat. Teliti kandungan produk herba dan berjumpa doktor sebelum meminumnya, terutamanya jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa.