Kesihatan

Kenali Dysania yang menyukarkan seseorang untuk bangun pada waktu pagi

Seseorang yang menderita dysania sukar untuk bangun dari tidurwalaupun penggera telah berbunyi berkali-kali. Mereka tidak malas tetapi merasa "berat" untuk meninggalkan katil, walaupun anda telah terjaga selama 1 atau 2 jam sebelumnya.

Dysania bukan penyakit, melainkan gejala keadaan perubatan tertentu. Dysania akan membuat seseorang enggan bangun dari tidur kerana merasa letih. Dysania boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, dan salah satunya adalah kemurungan.

Pelbagai Punca Dysania

Dysania boleh menjadi gejala salah satu daripada keadaan perubatan berikut:

1. Kemurungan

Seseorang yang mengalami kemurungan boleh mengalami disania. Ini kerana semasa kemurungan, perubahan mood sering terjadi, terutama perasaan sedih, kehilangan tenaga, dan keletihan. Perkara-perkara ini boleh mencetuskan disania.

2. Sindrom keletihan kronik

Dysania boleh menjadi gejala sindrom keletihan kronik. Apabila mengalami sindrom keletihan kronik, seseorang akan tetap merasa letih walaupun sudah cukup rehat. Tidak hairanlah orang yang mengalami sindrom keletihan kronik merasa sukar untuk bangun dari tidur, walaupun selepas bangun tidur.

3. Anemia

Orang yang mengalami anemia juga mungkin mengalami disania. Ini kerana semasa anemia, jumlah sel darah marah dan kadar hemoglobin kurang, sehingga tubuh kekurangan nutrien dan bekalan oksigen. Akibatnya, disania muncul.

4. Apnea tidur

Dysania juga boleh menjadi gejala apnea tidur. Pernafasan yang tidak berfungsi dengan tidur ini dapat menyebabkan tidur nyenyak pada waktu malam. Kesannya, anda masih berasa letih ketika bangun dari tidur. Keengganan untuk bangun dari tidur pada waktu pagi akhirnya muncul.

5. Penyakit jantung

Anda yang menghidap penyakit jantung juga boleh mengalami disania. Ini kerana penghidap penyakit jantung akan mengalami sejumlah keadaan yang menjadikan mereka rentan terhadap gangguan tidur.

Beberapa keadaan ini adalah sakit dada yang boleh menyebabkan kesukaran tidur nyenyak, ketidakselesaan ketika berbaring di tempat tidur, dan kesan pengambilan ubat. Akibatnya, penghidap penyakit jantung akan mengalami keletihan yang berlebihan, menjadikan mereka cenderung mengalami disania.

Cara Mengatasi Dysania

Dysania adalah gejala gangguan kesihatan tertentu. Jadi untuk mengatasi disania, perlu mencari penyebabnya terlebih dahulu. Di samping itu, anda juga dapat menerapkan tabiat tidur yang baik, dengan:

1. Buat jadual tidur

Anda dinasihatkan untuk membuat jadual tidur dan mematuhinya. Cara termudah adalah dengan tidur dan bangun pada waktu yang sama setiap hari.

2. Elakkan pengambilan kafein

Elakkan pengambilan kafein, terutama pada waktu petang atau malam sebelum tidur. Pengambilan kafein dikaitkan dengan penurunan kualiti tidur yang boleh menyebabkan anda mengalami keletihan pagi.

3. Hadkan tidur siang

Tidur terlalu lama boleh menyukarkan tidur pada waktu malam. Jadi, hadkan waktu tidur anda, yang tidak lebih dari 30 minit.

4. Lakukan senaman secara berkala

Senaman yang sederhana dapat membantu meningkatkan tahap tenaga anda, dan juga membantu anda mendapatkan tidur yang berkualiti. Namun, disarankan untuk tidak berolahraga sebelum tidur.

5. Elakkan bermain gajet

Semasa memasuki waktu tidur, jauhkan semua alat. Bermain alat sebelum tidur boleh menyukarkan anda tidur, yang akhirnya akan mengganggu corak tidur anda.

Dysania tidak boleh dipandang ringan, kerana boleh mempengaruhi kualiti hidup anda dan boleh menjadi tanda penyakit serius. Sekiranya anda masih sukar bangun walaupun telah mencuba pelbagai kaedah di atas, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.