Keluarga

Petua untuk melakukan hubungan seks pada usia tua

Semakin tua kita, kekerapan bercinta semakin berkurang. Untuk menjaga kehidupan seks sedang terbakar pada usia muda, cubalah beberapa petua di bawah.

Seberapa sering suami isteri melakukan hubungan seks tentu dipengaruhi oleh pelbagai faktor, salah satunya adalah usia. Bukan hanya itu, faktor lain yang tidak kurang pentingnya berkaitan dengan kemampuan suami dan isteri untuk melakukan hubungan seks adalah gairah seksual, gaya hidup, dan kesihatan fizikal mereka.

Kekerapan melakukan hubungan seks mengikut usia

Berdasarkan kajian, kekerapan seks pasangan suami isteri akan berbeza mengikut setiap kumpulan umur. Semakin tua mereka, semakin kurang mereka melakukan hubungan seks.

Mereka yang berumur rata-rata 18-29 tahun melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya 84 kali setahun, atau kira-kira dua kali seminggu. Pada usia 40 tahun, kekerapan hubungan seks pasangan menurun kepada 63 kali setahun. Maksudnya, pasangan yang berusia 40 tahun hanya melakukan hubungan seks sekali seminggu. Dan ketika mereka berumur 70 tahun, kekerapan seks mereka menjadi 10 kali setahun.

Walaupun para pakar meramalkan bahawa kehidupan seksual pasangan akan menurun seiring bertambahnya usia, itu tidak bermakna kita tidak dapat menikmatinya. Ini terbukti pada mereka yang masih dapat menikmati hubungan seksual walaupun sudah berumur.

Petua Menikmati Hubungan Seksual di Usia Tua

Berikut adalah beberapa cara untuk menikmati seks pada usia tua:

 • Cuba buat perkara baru

  Apabila kita memasuki usia tua, tidak jarang kita mengalami kesakitan di beberapa bahagian badan. Keadaan ini boleh membuat kita tidak selesa ketika melakukan hubungan seks. Supaya kita masih dapat menikmati aktiviti seksual pada usia tua, cubalah menjalaninya dengan melakukan perkara baru dan mencuba posisi seks baru dengan pasangan.

 • Gunakan galas

  Walaupun menderita arthritis atau sakit belakang, kehidupan seksual masih dapat berjalan dengan lancar. Terdapat banyak cara yang boleh anda cuba, misalnya meletakkan bantal sebagai sokongan atau melakukan hubungan seks berdampingan (sebelah menyebelah).

 • Manfaatkan pelincir

  Wanita yang telah memasuki menopaus cenderung mengalami kekeringan faraj. Ini menjadikan hubungan seksual tidak selesa dan menyakitkan. Untuk mengatasi, cubalah menggunakan pelincir vagina berasaskan air supaya penembusan seksual tidak menyakitkan.

 • Elakkan tekanan

  Tekanan boleh membuat hormon dalam tubuh menjadi terganggu, mengakibatkan penurunan keinginan seksual. Ketika berada dalam keadaan tertekan, arteri dapat menyempit, menyekat aliran darah ke zakar. Ini boleh menyebabkan disfungsi ereksi. Yang jelas, sesiapa sahaja boleh mengalami kesukaran menikmati aktiviti seksual ketika berada dalam keadaan tertekan.

 • Menjalin komunikasi yang baik dengan pasangan anda

  Tidak sedikit orang yang merasa janggal atau malu untuk bercakap mengenai seks dengan pasangannya. Untuk membina hubungan seks yang baik dan memuaskan, penting untuk menyatakan perasaan dan keperluan seksual anda dengan pasangan anda. Ini supaya kepuasan seksual dan kualiti hubungan anda dengan pasangan anda dapat dijaga.

 • Laksanakan gaya hidup sihat

  Keadaan kesihatan juga mempengaruhi hubungan suami isteri, terutama mereka yang sudah lanjut usia. Untuk menjaga kesihatan, kita disarankan untuk bersenam secara teratur dan menghindari pelbagai tabiat buruk yang boleh menyebabkan masalah dalam sistem pembiakan, seperti alkohol dan merokok.

Dengan menerapkan beberapa petua yang dijelaskan di atas, tidak mustahil kehidupan seksual dan pasangan kita akan menjadi lebih menyenangkan walaupun kita sudah memasuki usia tua.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found