Keluarga

Bapa Juga Boleh Mengalami Blues Bayi, Anda Tahu!

baby bluessindrom pada ayah atau merasa geram setelah isteri melahirkan adalah keadaan yang kerap berlaku. Keadaan ini dapat dialami oleh ayah sekitar 3-6 bulan setelah kelahiran Si Kecil, malah boleh muncul cepat atau lambat.

Sebenarnya lelaki tidak mengalami baby blues, melainkan kemurungan selepas bersalin. baby blues hanya dialami oleh wanita dan berlaku kerana perubahan hormon selepas melahirkan anak. Walau bagaimanapun, orang biasa lebih biasa dengan istilah tersebut baby blues.

Mengapa Sindrom Baby Blues Berlaku hlmada ayah?

Anda mungkin telah menantikan kedatangan bayi anda sehingga sembilan bulan. Namun, ketika dia hadir, ternyata apa yang muncul adalah perasaan gelisah, ketakutan, atau bahkan kesedihan.

Anda tidak perlu risau. Seperti yang dijelaskan sebelumnya, perasaan seperti ini cukup biasa bagi ayah baru untuk mempunyai anak, terutama jika mereka adalah anak pertama.

Sindrom baby blues pada bapa tidak disebabkan oleh faktor hormon seperti pada wanita, tetapi oleh yang berikut:

1. Kurang tidur

Mempunyai anak menuntut anda harus lebih berwaspada dan melepaskan banyak perkara, termasuk waktu tidur anda. Kerana bayi sering bangun pada waktu malam merasa lapar, memerlukan pertukaran lampin, atau hanya ingin dibawa. Kekurangan rehat adalah salah satu perkara yang boleh membuat anda tertekan.

2. Takut akan tanggungjawab baru

Memiliki status baru sebagai bapa kadang-kadang menakutkan bagi sebilangan lelaki. Anda mungkin merasa tidak bersedia atau bimbang sama ada anda boleh menjadi bapa yang baik kepada anak anda atau tidak. Terutama kerana dia dibebani dengan tanggungjawab besar sebagai seorang ayah.

Semasa anda mempunyai anak, kehidupan seorang lelaki tidak bebas seperti sebelumnya. Semakin banyak perkara yang perlu dipertimbangkan. Ini mungkin membuat anda terkejut dan bahkan boleh menyebabkan kemurungan.

3. Masalah kewangan

baby blues pada lelaki juga boleh disebabkan oleh masalah kewangan. Kemurungan yang anda alami mungkin berlaku kerana anda perlu menguruskan perbelanjaan sedemikian rupa untuk memenuhi keperluan dan keperluan harian bayi, seperti susu, lampin, perbelanjaan perubatan, dan merancang untuk membiayai pendidikan anak itu nanti. Tambahan jika isteri anda harus berhenti bekerja kerana dia harus menjaga si kecil.

4. Masa cuti sangat singkat

Sebilangan besar syarikat memberi pekerja lelaki cuti selama beberapa hari untuk mengurus kelahiran isterinya. Ini boleh mencetuskan kemurungan kerana anda harus kembali ke rutin kerja anda, dan anda masih harus memikirkan keadaan isteri dan anak-anak anda di rumah.

5. Kurang perhatian

Selepas melahirkan, isteri anda akan memberi perhatian lebih kepada si kecil. Keadaan fizikal selepas melahirkan juga boleh membuatnya malas untuk menjalin hubungan intim di tempat tidur. Ini boleh membuat anda merasa diabaikan dan tertekan.

6. Isteri anda mengalami baby blues juga?

Semasa isteri anda mengalami masalah bayi, anda juga cenderung mengalami perkara yang sama. Ini mungkin kerana anda bimbang akan berlaku sesuatu yang buruk baby blues apa yang berlaku pada pasangan anda.

Sebagai tambahan kepada perkara di atas, terdapat beberapa faktor lain yang dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami kemurungan setelah dia mengambil status sebagai ayah. Beberapa faktor risiko ini termasuk:

  • Mempunyai sejarah gangguan mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan.
  • Pernah mengalami keganasan rumah tangga atau dibesarkan dalam keluarga yang kurang harmoni.
  • Tidak bersedia mental untuk menjadi ayah.
  • Tidak mempunyai sosok ayah yang boleh dijadikan teladan (tokoh ayah).

Menangani Sindrom Blues Bayi hlmTiada Lelaki Mudah!

baby blues mesti ditangani segera kerana jika dibiarkan boleh mencetuskan masalah yang lebih serius. Perasaan akan lebih mudah marah, kegelisahan timbul, badan tidak bertenaga, menarik diri dari keluarga, atau bahkan tidak dapat memulakan ikatan (ikatan) dengan bayi adalah beberapa perkara terburuk yang boleh berlaku sekiranya keadaan anda tidak dirawat.

Untuk mengatasi masalah ini, langkah pertama yang dapat anda lakukan adalah dengan menyatakan semua kerisauan yang anda rasakan kepada isteri anda. Ingat, masalah anda telah menjadi masalah keluarga, yang juga boleh mempengaruhi pasangan anda dan bayi anda.

Sekiranya selepas beberapa ketika keadaan ini tidak bertambah baik, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor akan menentukan rawatan yang tepat untuk anda. Rawatan boleh berupa kaunseling dan psikoterapi, serta pemberian ubat-ubatan, seperti antidepresan, jika diperlukan.

Jenis rawatan yang dijalankan akan disesuaikan dengan punca masalah dan keadaan kesihatan anda secara keseluruhan.