Kesihatan

Cara menggunakan ubat mata yang betul

Terdapat sekurang-kurangnya tiga jenis ubat mata yang biasa digunakan, iaitu titisan mata antihistamin dan air mata buatan, pencuci mata dan salap mata. Memahami jenis ubat mata dan cara menggunakannya, dapat membantu menyembuhkan dari gangguan mata yang dialami.

Apabila anda mengalami sakit mata, doktor anda mungkin akan menetapkan ubat mata untuk anda gunakan sendiri. Namun, tahukah anda bahawa setiap jenis ubat mata mempunyai fungsi dan prosedur yang berbeza untuk digunakan? Penting untuk mengikuti arahan penggunaan agar ubat mata dapat berfungsi dengan optimum.

Penggunaan Titis mata betul

Terdapat titisan mata yang tidak mengandungi ubat. Titisan mata ini hanya cair sebagai pengganti air mata yang berfungsi melembapkan mata kering, yang disebut air mata tiruan. Selain air mata buatan (air mata tiruan), terdapat beberapa jenis tetes mata yang lain, yang mengandungi bahan-bahan tertentu, seperti antihistamin, anti-radang, dekongestan mata, dan antibiotik.

Titisan mata biasanya perlu disapu berulang kali. Titisan mata akan diserap melalui kornea mata dan juga selaput lendir (mukosa) konjungtiva.

Berikut adalah cadangan penggunaan:

  • Basuh tangan sebelum dan selepas menggunakan titisan mata.
  • Goncangkan pek.
  • Tarik kelopak mata bawah dengan lembut.
  • Jatuhkannya ke mata mengikut dos yang dinyatakan pada bungkusan.
  • Tutup mata selama 1-2 minit, dan tekan perlahan saluran air mata di dekat hidung selama sekurang-kurangnya satu minit untuk mengurangkan penyerapan sistemik.
  • Sekiranya terdapat titisan mata cecair yang berlebihan dan keluar dari mata, lap dengan tisu.

Menggunakan Cecair PCuci Mata dengan betul

Ubat mata jenis ini berfungsi sebagai pembersih atau pembilas mata. Anda boleh menggunakan cecair ini ketika mata memasuki objek asing. Pencuci mata ini boleh didapati dalam bentuk cecair pencuci dan titisan, biasanya diisi dengan cecair masin atau 0.9% NaCl. Ia juga boleh mengandungi asid borat yang digabungkan dengan natrium fosfat, natrium hidroksida atau natrium borat untuk mengekalkan keasidan yang betul.

Untuk menggunakan cecair masin sebagai cecair pencuci mata agak mudah. Seperti penggunaan titisan mata secara umum, anda hanya perlu meneteskan cecair masin 1-2 tetes ke mata sekelip mata. Selepas menitis masin menyentuh mata, kemudian berkelip beberapa kali sehingga cecair masin dapat membersihkan mata benda asing yang mengganggu.

Selain daripada meneteskan cecair masin dari botol kecil, anda juga boleh menggunakan cara lain, iaitu menggunakan bekas cawan kecil sesuai dengan ukuran kawasan mata anda, sebagai tempat membersihkan mata. Kaedahnya juga mudah, tuangkan cecair masin ke bekas cawan sehingga penuh. Kemudian buka mata anda dan bawa mata yang juling atau jengkel itu dekat dengan cawan yang berisi cecair masin yang lebih awal, kemudian perlahan-lahan gerakkan mata ke semua arah dalam cecair masin. Dengan cara ini, cecair masin juga dapat membersihkan benda asing yang mencemarkan mata.

Memahami Cara Menggunakan Salap Mata

Anda boleh membeli salap mata yang berfungsi melincirkan mata secara bebas. Ubat mata jenis ini dibuat dari bahan yang serupa dengan petroleum jelly dan tidak berasaskan air. Walau bagaimanapun, kebanyakan salap mata mengandungi antibiotik, dan mesti dibeli dengan preskripsi doktor.

Salap mata boleh bertahan lebih lama di mata, jadi mereka tidak perlu terlalu kerap digunakan. Tidak lama selepas digunakan, biasanya penglihatan menjadi kabur. Oleh itu, lebih baik menggunakannya sebelum tidur pada waktu malam.

Cara menggunakan salap mata adalah seperti berikut:

  • Ambil sedikit salap.
  • Tarik kelopak mata bawah, sambil mengarahkan pandangan ke atas.
  • Sapukan ke mata melalui kelopak mata bawah. Sekiranya anda menghadapi masalah, minta orang lain menggunakannya.
  • Kelipkan mata anda untuk menyebarkan salap.

Jangan risau jika penglihatan anda menjadi kabur ketika anda menggunakannya kerana ia akan pulih apabila salap diserap.

Bagi anda yang menggunakan kanta lekap, elakkan menggunakan ubat mata semasa kanta lekap dipakai. Sebaiknya keluarkan kanta lekap sebelum anda menggunakan ubat mata, tanpa mengira jenisnya.

Penting untuk memahami cara menggunakan ubat mata dengan betul sehingga berfungsi dengan optimum. Sekiranya masalah mata tidak segera sembuh, anda harus segera berjumpa doktor.