Kesihatan

Pelbagai Cara Merawat Buasir

Buasir atau buasir (buasir) adalah penyakit biasa. Penyakit ini berlaku apabila saluran darah di bahagian bawah rektum dan anus membengkak kerana peningkatan tekanan di bahagian bawah rongga perut. Untuk mengatasi masalah ini, pertimbangkan cara berikut untuk merawat buasir:.

Buasir atau buasir boleh disebabkan oleh banyak faktor, mulai dari kebiasaan mendorong terlalu keras, duduk terlalu lama, mengangkat beban berat secara berterusan, sembelit, kehamilan, hingga keturunan.

Berdasarkan tempat penampilan, buasir dapat dibahagikan kepada dua jenis, iaitu:

 • Buasir dalaman (dalaman)

  Buasir dalaman biasanya tidak kelihatan dari luar, melainkan jika ia menonjol. Buasir jenis ini biasanya muncul di saluran rektum dan tidak menyakitkan. Namun, ia menyebabkan anda mengalami najis berdarah.

 • Buasir luar (luaran)

  Buasir luar terbentuk di bahagian luar dubur. Biasanya buasir jenis ini terasa gatal dan berdarah.

Walaupun buasir tidak berbahaya dan biasanya hilang sendiri, ia boleh menyebabkan rasa tidak selesa dan sakit. Terdapat beberapa cara untuk merawat buasir yang boleh anda lakukan untuk mengatasi dan meredakan keluhan yang timbul.

Merawat Buasir Secara Berdikari

Mengubah gaya hidup anda boleh menjadi salah satu kaedah paling berkesan untuk merawat buasir. Perubahan gaya hidup ini merangkumi:

 • Pengambilan makanan berserat

  Makan makanan berserat tinggi adalah salah satu cara untuk merawat buasir. Ini kerana serat akan membuat najis lebih lembut, jadi anda tidak perlu terlalu keras mendorong semasa buang air besar. Seperti disebutkan sebelumnya, regangan yang terlalu keras dapat menyebabkan dan memburukkan lagi buasir. Makanan yang merupakan sumber serat yang baik termasuk biji-bijian atau biji-bijian, kacang-kacangan, buah-buahan, dan sayur-sayuran berdaun gelap.

 • Tingkatkan pengambilan cecair badan

  Menjaga badan tetap terhidrat adalah cara lain untuk merawat buasir atau buasir buasir. Minum lebih banyak air dapat membantu menjaga najis agar tetap lembut dan mengurangkan kemungkinan sembelit. Di samping itu, anda juga harus mengelakkan minuman berkafein dan alkohol, kerana ia boleh membuat buasir menjadi lebih teruk.

 • Menjaga dubur sentiasa bersih

  Untuk merawat dan mencegah buasir, anda disarankan untuk membersihkan kulit secara teratur di sekitar dubur. Gunakan kain lap basah atau kain kapas basah, dan elakkan menggunakan sabun wangi untuk mengelakkan kegatalan.

 • Jangan menangguhkan buang air besar (BAB)

  Melambatkan pergerakan usus boleh membuat najis menjadi keras dan kering, sehingga Anda mungkin terlalu keras. Oleh itu, segeralah ke bilik mandi sekiranya anda merasa ingin membuang air besar.

 • Bersenam secara berkala

  Berolahraga secara teratur tidak hanya bermanfaat untuk menurunkan berat badan, tetapi juga dapat membantu mengawal tekanan darah, dan mencegah sembelit. Oleh itu, disarankan agar anda bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari.

Pelbagai cara di atas umumnya selamat dilakukan untuk mengatasi gejala buasir pada wanita hamil. Khusus untuk bahagian sukan, wanita hamil masih dinasihatkan untuk berjumpa pakar sakit puan untuk menyesuaikan jenis senaman dan lamanya. Pelbagai kaedah ini terbukti dapat mengurangkan gejala buasir pada wanita hamil. Perlu diingat, sebahagian besar gejala buasir pada wanita hamil akan dapat diselesaikan setelah bersalin.

Ubat Semula jadi untuk Merawat Buasir

Selain mengubah gaya hidup, anda juga boleh mencuba ubat semula jadi untuk merawat buasir. Beberapa bahan semula jadi yang dapat digunakan untuk menghilangkan buasir adalah:

 • daun ungu

  daun ungu (Graptophyllum bergambar) dipercayai dapat merawat dan mencegah buasir. Ini kerana daun ungu mengandungi bahan anti-radang dan antimikroba. Bukan itu sahaja, daun ungu juga didakwa mempunyai kesan sampingan yang minimum. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk menentukan tahap keberkesanan bahan semula jadi ini dalam rawatan buasir.

 • Bioflavonoid sitrus

  Bioflavonoid sitrus juga boleh digunakan sebagai bahan semula jadi lain untuk merawat dan mencegah buasir. Ini adalah kerana Bioflavonoid sitrus Ia mempunyai sifat anti-radang yang dapat mencegah gejala buasir menjadi semakin teruk. Satu kajian bahkan mendedahkan, penggunaan bioflavonoid dapat melegakan simptom buasir, iaitu dengan menghilangkan rasa sakit dan gatal pada buasir, dan mengurangkan risiko pendarahan. Walaupun begitu, tuntutan faedah Bioflavonoid sitrus untuk mengatasi buasir masih perlu dikaji lebih lanjut.

Rawatan dengan Prosedur Perubatan

Sekiranya buasir tidak hilang atau bertambah teruk, anda dinasihatkan untuk berjumpa doktor agar dia dapat diberi rawatan yang sesuai untuk keadaan anda. Beberapa prosedur rawatan buasir yang biasa adalah:

 • Pembuangan buasir secara pembedahan (hemorrhoidectomy)

  Ini adalah prosedur pembedahan untuk membuang tisu berlebihan yang menyebabkan pendarahan pada buasir.

 • Buasir buasir (ligasi gelang getah)

  Prosedur ini melibatkan mengikat buasir dengan satu atau dua gelang getah kecil di kawasan sekitar buasir dalaman.

 • Suntikan pengurang buasir (sclerotherapy)

  Dalam prosedur ini, larutan kimia khas disuntik ke dalam tisu buasir untuk menjadikannya lebih kecil.

 • Prosedur pembekuan

  Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan laser atau sinar inframerah untuk membuang tisu buasir.

Perlu difahami, pelbagai prosedur perubatan di atas biasanya dilakukan untuk merawat buasir yang teruk. Bagi wanita hamil yang ingin mengambil ubat semula jadi atau herba, disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu untuk mengelakkan kemungkinan kesan sampingan yang boleh mempengaruhi kesihatan ibu dan janin. Doktor akan mengesyorkan bagaimana merawat buasir mengikut keadaan anda.