Kesihatan

Inilah Sebabnya Imunisasi PCV Boleh Menjadi Penyelesaian untuk Penyakit Berbahaya

Sayajangkitan bakteria Streptococcus pneumoniae, juga disebut pneumococci, boleh berlaku pada sesiapa sahaja. Untuk mengurangkan risiko mendapat jangkitan ini, salah satu cara yang dapat dilakukan adalah dengan menjalani imunisasi PCV.

Imunisasi PCV mengandungi vaksin pneumokokus yang melindungi tubuh daripada jangkitan bakteria pneumokokus. Jangkitan ini boleh berkembang menjadi keadaan serius dan membawa maut, seperti radang paru-paru, septikemia (sejenis keracunan darah), dan meningitis. Hasil terburuk dari jangkitan bakteria pneumokokus adalah kerosakan otak kekal atau bahkan kematian.

Mengapa Imunisasi PCV Diperlukan?

Memandangkan bahaya yang boleh disebabkan oleh penyakit yang disebabkan oleh jangkitan pneumokokus, imunisasi PCV adalah penting. Lebih-lebih lagi, semakin banyak jenis bakteria Streptococcus pneumoniae yang tahan terhadap antibiotik. Vaksin PCV dibahagikan kepada dua berdasarkan kumpulan umur pesakit, iaitu:

 • Vaksin dewasa

  Vaksin polisakarida pneumokokus (PPV) untuk mereka yang berumur 65 tahun ke atas, dan mereka yang berisiko tinggi mendapat jangkitan bakteria kerana penyakit kronik. Jenis vaksin ini juga dapat diberikan kepada anak-anak yang berusia lebih dari 2 tahun, jika mereka berisiko terkena jangkitan pneumokokus.

 • Imunisasi PCV untuk kanak-kanak

  Vaksin konjugat pneumokokus (PCV) diberikan kepada kanak-kanak yang sihat berumur antara 2 bulan hingga 5 tahun. Jenis vaksin ini dapat mencegah hingga 13 jenis bakteria Streptococcus pneumoniae.

Mereka yang Memerlukan Imunisasi PCV

Imunisasi PCV sangat diperlukan oleh orang-orang yang rentan terhadap jangkitan pneumokokus. Walaupun jangkitan kuman Streptococcus pneumoniae Ia boleh mempengaruhi sesiapa sahaja, tetapi ada beberapa keadaan yang membuat seseorang lebih mudah terkena jangkitan ini. Kumpulan yang berisiko tinggi untuk dijangkiti adalah:

 • Orang yang menderita penyakit jantung kronik, termasuk kegagalan jantung kongestif dan kardiomiopati, gangguan paru-paru seperti bronkitis kronik, penyakit paru obstruktif kronik (COPD), asma, atau emfisema, diabetes mellitus, penyakit hati kronik, alkoholisme, dan otak obesiti dan cairan tulang belakang (serebrospinal cecair).
 • Kanak-kanak berumur lebih dari dua tahun dan orang dewasa dengan disfungsi splenik (seperti penyakit sel sabit) atau kekurangan fungsi limpa (asplenia), barah darah (leukemia), pelbagai myeloma, kegagalan buah pinggang, pemindahan organ, atau mempunyai sistem imun yang lemah, termasuk orang dengan HIV.
 • Orang berumur 65 tahun ke atas.
 • Orang yang ingin menjalani pembedahan membuang limpa (splenektomi) atau menjalani rawatan yang menekan sistem imun (terapi imunosupresif). Dalam kedua kes tersebut, imunisasi PCV harus diberikan dua minggu sebelum prosedur.
 • Kanak-kanak dan orang dewasa yang sering terdedah kepada asap rokok, atau mengalami jangkitan pada saluran pernafasan.
 • Orang yang ingin pergi ke Arab Saudi untuk menunaikan haji dan umrah.

Walaupun imunisasi PCV disyorkan, terdapat beberapa kumpulan orang yang tidak seharusnya menjalani imunisasi ini, iaitu orang yang alah kepada kandungan vaksin PCV, wanita hamil, atau orang yang mengalami demam.

Secara amnya, kesan sampingan vaksin ini sama dengan vaksin lain, iaitu menyebabkan demam setelah imunisasi, ruam, sakit, dan bengkak di tempat suntikan, atau merasa letih. Untuk mendapatkan maklumat lengkap mengenai vaksin PVC, anda boleh berjumpa doktor di hospital terdekat.