Kehidupan yang sihat

Kelebihan dan Kekurangan Pelbagai Teknik Memasak

Setiap orang mahu makan makanan berkhasiat dan lazat setiap hari. Tetapi anda perlu tahu bahawa kaedah memasak tertentu dapat mengekalkan atau bahkan menghilangkan nutrien yang terdapat dalam makanan.

Memproses bahan makanan boleh dilakukan dengan pelbagai kaedah atau teknik, dari menggoreng hingga mengukus. Malangnya, beberapa teknik memasak ternyata banyak nutrien dalam beberapa jenis makanan yang hilang.

Kenali Pelbagai Kaedah Memasak

Anda pasti sering memasak dengan pelbagai cara di bawah. Sekarang, ayuh, ketahui kelebihan dan kekurangan masing-masing.

1. Tumis

Secara amnya teknik ini dianggap sihat kerana masa yang diperlukan untuk memasak adalah singkat. Sautéing dapat memastikan antioksidan dalam sayur-sayuran terjaga dan beta-karoten lebih mudah diserap.

Namun, ada kajian yang mendapati bahawa kandungan vitamin C dalam kubis merah dan brokoli akan menurun jika digoreng. Untuk mengatasi ini, tambahkan air atau kaldu garam rendah untuk membantu menjaga kualiti makanan, baik dari segi rasa dan kandungan vitamin.

2. menggoreng

Kaedah ini paling sering digunakan untuk memasak kerana menjadikan makanan rangup, dimasak sepenuhnya, dan rasanya enak. Walaupun digoreng, kandungan vitamin C dan B dalam makanan biasanya dijaga.

Walau bagaimanapun, teknik ini mempunyai banyak kelemahan, seperti:

  • Sekiranya dipanaskan hingga suhu terlalu tinggi, minyak goreng boleh mengandungi aldehid toksik yang meningkatkan risiko barah dan penyakit. Terutama jika minyak digunakan berulang kali.
  • Menyebabkan kehilangan nutrien dari beberapa jenis makanan, seperti kandungan omega-3 dalam tuna.
  • Makanan siap mengandungi banyak lemak trans dan kalori, yang menimbulkan risiko kesihatan.
  • Untuk lebih sihat, anda boleh memilih minyak zaitun atau minyak kelapa untuk menggoreng.

3. Mengukus

Mengukus adalah salah satu kaedah memasak yang terbaik kerana ia mengekalkan kandungan vitamin dalam makanan. Satu kajian mendapati bahawa kandungan vitamin C dalam kubis kukus, bayam, dan brokoli hanya hilang sebanyak 9-15%.

Kelemahannya ialah mengukus menjadikan makanan terasa hambar. Walau bagaimanapun, anda boleh menyelesaikannya dengan menambahkan pelbagai rempah dan sos.

4. Mendidih

Mendidih sayur terlalu lama menyebabkan nutrien hilang. kamu tahu. Vitamin C dalam sayur-sayuran, seperti bayam, brokoli, dan selada boleh hilang sebanyak 50% apabila direbus. Tetapi ikan mendidih sebenarnya akan mengekalkan asid lemak omega-3 yang terdapat di dalamnya.

5. Membakar atau memanggang dengan api langsung

Selain membuat sekitar 40% vitamin B dan mineral dalam daging yang hilang, teknik ini juga berisiko menyebabkan hidrokarbon aromatik poliklik (PAH). Bahan yang berasal dari titisan lemak daging yang jatuh ke permukaan panas berpotensi menyebabkan barah.

Walaupun begitu, membakar makanan sebenarnya dapat menurunkan kadar kolesterol dalam daging.

6. Bakar di dalam ketuhar

Teknik ini biasa digunakan untuk memasak daging, roti, dan kek. Kaedah memasak ini terbukti dapat mengekalkan kandungan mineral dan pelbagai vitamin dalam makanan. Malangnya, kandungan vitamin B dalam daging boleh hilang sekitar 40% kerana terdedah kepada panas yang berpanjangan.

7. Menggunakan ketuhar gelombang mikro

Walaupun ketuhar gelombang mikro biasanya digunakan untuk memanaskan makanan, sebenarnya ketuhar gelombang mikro Ia juga boleh digunakan untuk memasak beberapa jenis makanan. Memasak dengan ketuhar gelombang mikro dianggap sebagai kaedah yang paling sesuai dan mudah untuk mengekalkan nutrien dalam makanan.

Dengan ketuhar gelombang mikro, masa yang diperlukan untuk memproses makanan cenderung singkat. Makanan tidak langsung terkena panas api. Berbanding dengan kaedah lain, vitamin C dalam sayur-sayuran dimasak dengan ketuhar gelombang mikro hanya kehilangan 20-30%.

Pada hakikatnya, tidak ada satu cara memasak yang pasti betul dan paling sihat untuk memproses semua jenis makanan. Setelah membaca kelebihan dan kekurangan pelbagai kaedah memasak di atas, saya harap anda mempunyai idea yang lebih baik tentang cara memasak jenis makanan tertentu dengan lebih sihat. Semoga berjaya!