Kesihatan

Hipertensi pada Kanak-kanak Mungkin Berlaku, Kenali Punca dan Cara Mengatasinya

Terdapat beberapa perkara yang boleh menyebabkan hipertensi pada kanak-kanak, mulai dari pengambilan garam berlebihan hingga kekurangan aktiviti fizikal. Ketahui cara mengatasinya, kerana jika tidak dirawat dengan segera, hipertensi pada kanak-kanak boleh menyebabkan pelbagai komplikasi berbahaya.

Tekanan darah diukur dengan seberapa tinggi tekanan di saluran darah, baik ketika jantung berkontraksi untuk mengepam darah, atau ketika jantung terasa santai atau meregang.

Pada orang yang menderita hipertensi, tekanan pada saluran darah terlalu tinggi. Keadaan ini boleh menyebabkan kerosakan pada saluran darah di jantung, otak, dan organ lain, dan bahkan boleh menyebabkan pecahnya saluran darah.

Punca Hipertensi pada Kanak-kanak

Terdapat beberapa keadaan dan tabiat yang boleh mencetuskan atau menyebabkan hipertensi pada kanak-kanak, iaitu:

1. Pengambilan garam terlalu banyak

Garam mempunyai sifat untuk menyerap air. Keadaan garam berlebihan menyebabkan aliran dalam saluran darah meningkat. Akibatnya, jantung berusaha lebih keras untuk mengepam darah ke seluruh badan yang kemudian akan meningkatkan tekanan darah.

2. Berat badan berlebihan

Selain pengambilan garam berlebihan, kelebihan berat badan atau gemuk juga merupakan salah satu faktor pencetus hipertensi pada kanak-kanak. Hipertensi yang disebabkan oleh kegemukan biasanya dialami oleh kanak-kanak berumur 7 tahun ke atas.

3. Penyakit kongenital sejak lahir

Hipertensi pada kanak-kanak, terutama kanak-kanak di bawah 6 tahun, sering disebabkan oleh pelbagai keadaan kesihatan lain sejak lahir. Contohnya, penyakit jantung kongenital, penyakit buah pinggang, gangguan hormon, atau gangguan genetik.

4. Kekurangan aktiviti fizikal

Hati-hati, hipertensi lebih berisiko untuk kanak-kanak yang kurang aktif dan menghabiskan lebih banyak masa untuk duduk diam, seperti bermain permainan atau menonton TV.

Selain itu, hipertensi juga lebih sering terjadi pada anak lelaki, anak-anak yang lahir sebelum waktunya, berat badan berlebihan atau kurang berat badan ketika lahir, mempunyai sejarah keturunan hipertensi, diabetes jenis 2, kolesterol tinggi, asap bekas, mengalami gangguan tidur, dan mengambil ubat. Ubat-ubatan tertentu, seperti sebagai steroid.

Cara Mencegah dan Mengatasi Hipertensi pada Kanak-kanak

Secara amnya, pengurusan hipertensi pada kanak-kanak tidak jauh berbeza dengan orang dewasa. Beberapa cara berikut dapat membantu mencegah dan merawat hipertensi:

1. Mengamalkan diet antihipertensi

Salah satu cara penting untuk merawat hipertensi pada kanak-kanak adalah melalui penyediaan makanan yang menurunkan tekanan darah tinggi, sehingga tekanan darah anak tetap stabil dan menghindari pelbagai komplikasi.

Diet sihat yang sering dianjurkan untuk menurunkan tekanan darah tinggi adalah diet DASH. Dalam kaedah diet ini, anak-anak harus makan lebih sedikit lemak, lebih banyak sayur-sayuran, buah, dan biji-bijian, mengurangkan pengambilan garam, dan mengurangkan makanan dan minuman bergula, termasuk jus.

2. Biasakan anak-anak aktif dan bersenam secara teratur

Bersenam secara teratur juga dapat membantu menurunkan tekanan darah. Ini kerana aktif dan terbiasa dengan senaman secara berkala memberi kesan besar kepada kesihatan saluran darah dan jantung.

Oleh itu, pastikan anak anda melakukan senaman sekurang-kurangnya 1 jam sehari dan pilih jenis sukan yang sesuai dengan usia anak.

2. Jauhkan kanak-kanak dari asap rokok

Pendedahan asap rokok yang kerap boleh membuat tekanan darah meningkat, dan merosakkan jantung dan saluran darah anak. Oleh itu, seboleh mungkin melindungi anak-anak dari asap rokok, terutama dari orang-orang di sekitar mereka.

4. Berikan ubat penurun tekanan darah kepada anak-anak seperti yang disyorkan oleh doktor

Ubat penurun tekanan darah hanya akan diberikan oleh doktor jika perubahan gaya hidup tidak berjaya mengurangkan hipertensi. Ubat hipertensi boleh diberikan buat sementara waktu atau mengambil masa yang lebih lama, bergantung pada keadaan anak.

Jadi, mulai sekarang jangan berlengah-lengah untuk mewujudkan gaya hidup sihat dalam keluarga, sehingga anak-anak membesar dengan sihat dan mengelakkan tekanan darah tinggi dan penyakit berbahaya yang lain.

Selain itu, jika anak diketahui mempunyai risiko terkena hipertensi, tekanan darah anak harus diperiksa secara berkala dari usia 3 tahun. Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan rawatan yang betul.

Sekiranya tidak dirawat dengan segera, hipertensi pada kanak-kanak dapat berlanjutan hingga dewasa dan meningkatkan risiko mereka untuk strok, serangan jantung, kegagalan jantung, dan penyakit ginjal di kemudian hari.