Kesihatan

Peranan Ahli Anestesiologi dalam Prosedur Pembedahan

Mungkin ada yang menganggap bahawa kerja pakar anestesiologi hanya terhad untuk menyediakan anestesia. Sebenarnya, tugas dan tanggungjawab pakar anestesiologi merangkumi banyak perkara, termasuk memantau keadaan pesakit dan memastikan pesakit tidak merasa sakit semasa dan selepas pembedahan.

Pakar anestesi adalah pakar yang bertanggungjawab untuk memberikan ubat bius atau anestesia kepada pesakit yang ingin menjalani prosedur pembedahan (operasi) dan prosedur perubatan lain.

Pakar anestesiologi adalah sebahagian daripada pasukan pembedahan, yang bekerjasama rapat dengan pakar bedah dan jururawat. Anestesia yang dilakukan oleh pakar ini adalah dalam bentuk pemberian ubat penenang dan ubat penahan sakit. Tujuannya adalah agar pesakit tertidur dan tidak merasa sakit semasa prosedur pembedahan.

Peranan Doktor Anestetika

Secara amnya, tanggungjawab ahli anestesiologi merangkumi:

  • Memberi perkhidmatan perioperatif, iaitu prosedur perubatan yang diperlukan untuk pembedahan. Ini termasuk persiapan pra operasi, perkhidmatan intraoperatif (semasa operasi), dan perkhidmatan pasca operasi.
  • Tentukan rawatan untuk mencegah dan menghilangkan rasa sakit pada pesakit, baik dalam prosedur pembedahan dan pada pesakit dengan keadaan perubatan tertentu.Contohnya pada pesakit barah, pesakit yang akan melahirkan, dan pada pesakit yang akan menjalani prosedur endoskopi.
  • Berikan rawatan kecemasan, termasuk langkah-langkah resusitasi bagi pesakit yang sakit parah dan pesakit dalam rawatan intensif.

Tanggungjawab Pakar Anestesiologi dalam Pembedahan

Ahli anestesiologi mempunyai tugas baik sebelum pembedahan, semasa operasi, dan setelah operasi. Inilah penjelasannya:

Sebelum pembedahan

Tanggungjawab pakar bius bermula sebelum prosedur pembedahan dijalankan. Pada tahap ini, pakar anestesi ditugaskan untuk membuat penilaian sebelum anestesia, iaitu memastikan keadaan pesakit sesuai untuk pembedahan.

Selain itu, pakar bius juga akan membuat rancangan anestetik mengikut keadaan pesakit. Ini termasuk jenis anestesia yang akan digunakan, serta kaedah alat pernafasan yang akan diberikan.

Terdapat beberapa perkara yang dipertimbangkan oleh pakar anestesiologi sebelum memberi anestesia, termasuk:

  • Keadaan pesakit semasa dan sejarah perubatan masa lalu. Pakar anestesi akan memeriksa sama ada pesakit telah menjalani pembedahan, jenis pembedahan, sebarang masalah kesihatan (contohnya diabetes atau penyakit jantung). Pesakit juga diminta untuk memberitahu doktor sama ada dia atau ahli keluarganya mempunyai alahan terhadap ubat bius atau ubat lain.
  • Jenis operasi. Sebagai contoh, pesakit mungkin memerlukan anestesia umum untuk memastikan keselesaan dan keselamatan semasa pembedahan besar.
  • Hasil pemeriksaan perubatan meliputi pemeriksaan fizikal dan penyelidikan, seperti ujian darah atau elektrokardiogram (ECG).

Semasa operasi

Sebelum operasi dimulakan, pakar bius akan melakukan anestesia pada pesakit, dan memastikan anestesia berfungsi dengan baik. Semasa operasi dijalankan, peranan pakar anestesiologi masih diperlukan untuk menemani pesakit semasa operasi.

Semasa prosedur, pakar anestesi akan memantau keadaan dan tanda-tanda vital pesakit, seperti degupan jantung dan irama, pernafasan, dan tekanan darah. Selain itu, pakar bius juga akan memantau sama ada pesakit merasa sakit atau tidak.

Selepas operasi

Setelah operasi selesai, tugas pakar bius tidak berhenti di situ. Dia masih bertanggungjawab untuk memantau kesedaran dan keadaan pesakit semasa fasa pemulihan.

Ini termasuk memeriksa keadaan pesakit selepas operasi dan kemungkinan komplikasi. Pakar bius juga diperlukan untuk merawat kesakitan yang muncul selepas pembedahan sehingga pesakit merasa selesa.

Pakar Anestesiologi dengan Kepakaran Khas

Setiap pakar anestesi dilatih untuk merawat pesakit di bilik operasi, tetapi tidak sedikit pakar anestesi yang mengambil sub-kepakaran, misalnya dalam bidang pesakit kritikal yang memerlukan rawatan intensif.Unit Rawatan Rapi/ ICU).

Terdapat juga pakar anestesiologi pediatrik yang pakar dalam pengurusan kesakitan dan anestesia pada kanak-kanak, ahli neuroanesthesiolog yang pakar dalam operasi bedah saraf, dan pakar anestesiologi yang pakar dalam pengurusan kesakitan, seperti sakit kronik atau kesakitan yang berkaitan dengan barah.

Pakar bius diperlukan untuk memberi keselesaan dan keselamatan kepada pesakit yang menjalani pembedahan dan prosedur perubatan lain. Dia juga bertanggung jawab atas keselamatan dan kesehatan pasien, serta pelaksanaan operasi sesuai prosedur.

Atas sebab ini, pesakit atau keluarga pesakit perlu berunding dengan pakar bius sebelum menjalani pembedahan.

Di taja oleh: