Kesihatan

Wanita Hamil, Tahu Cara Mengatasi dan Mencegah Cacing

Cacing boleh berlaku pada sesiapa sahaja, termasuk wanita hamil (wanita hamil). Keadaan ini boleh menimbulkan kebimbangan, tetapi wanita hamil mesti tetap tenang. Ayuh, ketahui cara mengatasi dan mencegah cacing usus melalui penerangan berikut.

Pelbagai jenis cacing boleh menjangkiti dan menyebabkan keluhan. Pada wanita hamil, cacing usus yang tidak dirawat, terutama yang disebabkan oleh cacing cacing, dapat meningkatkan risiko kekurangan zat makanan dan anemia.

Cara Mengatasi Cacing

Cacing boleh berlaku ketika wanita hamil bersentuhan dengan bahan yang tercemar dengan telur cacing dan cacing, misalnya ketika memakan air, memijak tanah tanpa alas kaki, atau menyentuh kotoran haiwan secara tidak sengaja.

Beberapa gejala yang dapat dialami oleh wanita hamil adalah mual, kembung perut, kehilangan selera makan atau bahkan meningkat, sakit perut, cirit-birit, hingga penurunan berat badan yang drastik.

Sekiranya anda mengalami gejala di atas, wanita hamil harus berjumpa pakar sakit puan. Ini supaya wanita hamil dapat pemeriksaan dan rawatan yang tepat.

Setelah mengesahkan bahawa dia mempunyai cacing, wanita hamil akan diberi ubat cacing, sebagai praziquantel, niklosamida dan pamantel pyrantel. Penyediaan ubat cacing akan disesuaikan dengan keadaan dan usia kehamilan. Selepas itu, wanita hamil juga perlu kembali ke doktor untuk memeriksa perkembangan penyakit ini.

PetuaMenchentikan cacing saat mengandung

Untuk mengelakkan cacing usus, wanita hamil boleh melakukan cara berikut:

  • Cucilah tangan anda dengan teliti dengan sabun dan air mengalir, terutama sebelum dan sesudah menggunakan tandas, sebelum dan sesudah makan, setelah membersihkan rumah dan kawasan kotor, dan setelah mengendalikan haiwan peliharaan dan membersihkan kandang haiwan.
  • Sentiasa gunakan kasut semasa melakukan aktiviti luar, dan pakai sarung tangan ketika melakukan aktiviti yang bersentuhan langsung dengan tanah dan pasir.
  • Masak daging dan ikan sehingga masak sepenuhnya sebelum memakannya.
  • Basuh dan kupas sayur-sayuran dan buah sebelum memakannya.
  • Potong kuku secara berkala dan jangan menggigit kuku.

Sekiranya wanita hamil mempunyai cacing, elakkan menggaru dubur walaupun terasa gatal. Wanita hamil juga perlu membilas kawasan dubur dengan air yang mengalir untuk mengurangkan bilangan telur cacing.

Cara-cara di atas boleh dilakukan untuk mengatasi dan mencegah cacing usus pada wanita hamil. Sekiranya wanita hamil merasakan simptom cacing usus, lakukan pemeriksaan kepada doktor untuk mendapatkan rawatan yang selamat. Jangan lupa memperhatikan kebersihan diri dan persekitaran untuk mengelakkan cacing kembali.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found