Kehidupan yang sihat

Ibu, Inilah Cara Mengatasi Sakit Punggung Selepas Bersalin

Selepas melahirkan, bahagian ibu mungkin akan mengalami keluhan sakit belakang. Keadaan initentu anda boleh mengganggu kenyaAktiviti manan dan saat-saat menyeronokkan bersama bayi. Ayuh , segera cari cara menyelesaikannya, Roti!

Sakit belakang selepas melahirkan boleh disebabkan oleh peningkatan beban badan pada tulang belakang dan otot belakang. Ini boleh berlaku kerana peregangan otot perut, kenaikan berat badan, dan perubahan hormon semasa kehamilan.

Selain itu, sakit belakang selepas melahirkan juga boleh disebabkan oleh kedudukan badan dan kontraksi semasa bersalin, tidak terbiasa membawa si kecil, atau postur yang tidak betul semasa menyusui. Jadi, bagaimana anda menyelesaikannya?

Pelbagai Cara Mengatasi Sakit Belakang

Sakit belakang selepas melahirkan biasanya hilang dengan sendirinya kurang dari sebulan setelah melahirkan. Namun, ada beberapa cara mudah yang boleh anda lakukan untuk mengatasi ketidakselesaan yang disebabkan oleh sakit belakang, iaitu:

1.Berosenaman

Berolahraga tidak hanya bermanfaat dalam mengurangkan risiko sakit belakang semasa kehamilan, tetapi juga dapat mengembalikan kekuatan otot, sehingga Anda menghindari sakit belakang setelah melahirkan.

Contoh sukan yang boleh menjadi pilihan untuk merawat sakit belakang adalah berenang dan yoga.

Sekiranya anda melahirkan dengan pembedahan caesar, anda tidak boleh bersenam sekurang-kurangnya 6 minggu selepas melahirkan. Sebelum bersukan, Ibu disarankan berjumpa doktor terlebih dahulu, untuk memastikan keselamatannya.

2. Memhlmerperhatikan kedudukan penyusuan

Penyusuan susu ibu pada posisi yang betul dapat mengurangkan dan mencegah sakit belakang selepas melahirkan anak. Sekiranya boleh, duduk di kerusi dengan sandaran tangan dan gunakan bantal untuk menyokong punggung semasa menyusu.

Kedudukan ini berguna untuk mengatasi rasa tidak selesa akibat sakit belakang. Juga, pastikan kaki anda boleh menyentuh lantai semasa menyusu.

3.Mandi dengan air suam

Sekiranya mungkin dan diizinkan oleh doktor, anda juga boleh mandi air suam untuk menghilangkan rasa tidak selesa dari sakit belakang. Air suam berguna untuk meregangkan otot yang tegang, tetapi pastikan suhu air yang anda gunakan untuk mandi tidak terlalu panas.

Selain mandi dengan air suam, anda juga boleh memerah sakit belakang dengan menggunakan air suam atau sejuk. Tetapi sebelum memampatkannya dengan air suam atau sejuk, tutup punggung anda dengan kain lembut terlebih dahulu.

4.Jangan angkat berat

Selepas melahirkan, elakkan mengangkat benda berat terlebih dahulu. Terutama jika anda melahirkan dengan pembedahan caesar dan jahitan tidak kering sepenuhnya.

Sekiranya anda terpaksa mengangkat beban yang cukup berat, seperti galon, kerusi bayi, atau membawa saudara kandung, pastikan punggung anda lurus. Caranya adalah dengan memegang objek yang akan anda bawa di depan dada, dan angkat objek dengan bergantung pada kekuatan otot kaki, bukan otot belakang.

5.Berehat sebelum tidur

Mengamalkan teknik relaksasi sebelum tidur, seperti peregangan, senaman pernafasan, dan urutan belakang, dapat membantu anda mengatasi ketidakselesaan dari sakit belakang setelah melahirkan. Bersantai sebelum tidur juga bermanfaat untuk meningkatkan kualiti tidur.

Sekiranya sakit belakang selepas melahirkan sangat mengganggu sehingga mengganggu aktiviti harian, disarankan agar anda berjumpa doktor. Terutama jika sakit belakang terasa lebih teruk, atau disertai demam. Jangan biarkan keadaan ini berlarutan, segera berjumpa doktor agar penyebabnya dapat dikenal pasti dan dirawat.