Kehidupan yang sihat

Kesan Keganasan Terhadap Kanak-kanak Boleh Terus Menjadi Dewasa

Jangan memandang rendah kesannya keganasan terhadap kanak-kanak.Ggangguan fizikal dan penyakit mental, penyalahgunaan dadah, hingga penurunan kualiti hidup yang dapat mereka alami sehingga mereka dewasa, kadang-kadang bahkan seumur hidup.

Kekerasan terhadap kanak-kanak boleh berupa kekerasan fizikal, kekerasan seksual, psikologi, verbal, eksploitasi, penjualan anak, hingga mengabaikan atau mengabaikan kesejahteraan mereka. Perkara ini mudah terjadi di rumah, sekolah, dan masyarakat.

Berdasarkan data dari Kementerian Pemberdayaan Wanita dan Perlindungan Anak pada tahun 2016, ada 6.820 kes kekerasan terhadap anak-anak di Indonesia. Kira-kira 35% daripadanya berbentuk kekerasan seksual, selain kekerasan fizikal (28%), psikologi (23%), dan pengabaian kanak-kanak (7%).

Kesan Negatif Keganasan Terhadap Kanak-kanak 

Anak-anak mangsa keganasan tidak hanya memiliki bekas luka di tubuh mereka, tetapi juga bekas luka emosi, tingkah laku menyimpang, dan penurunan fungsi otak. Berikut adalah beberapa kesan keganasan pada kanak-kanak:

 • Emosi

  Sebagai contoh, anak-anak mungkin menjadi sedih atau marah lebih kerap, mengalami masalah tidur, bermimpi buruk, mempunyai harga diri yang rendah, ingin menyakiti diri sendiri, atau bahkan mempunyai pemikiran untuk membunuh diri. Mereka juga sukar untuk berinteraksi dengan orang lain dan cenderung melakukan perkara yang berbahaya.

 • Fungsi otak menurun

  Kesan keganasan pada kanak-kanak juga dapat mempengaruhi struktur dan perkembangan otak, yang mengakibatkan penurunan fungsi otak pada bahagian tertentu. Ini berpotensi memberi kesan jangka panjang, mulai dari penurunan prestasi akademik hingga gangguan kesihatan mental pada masa dewasa.

 • Ttidak mudah mempercayai orang lain

  Anak-anak mangsa keganasan merasakan pengalaman buruk dari segi penyalahgunaan kepercayaan dan rasa aman. Apabila mereka dewasa, mereka akan sukar mempercayai orang lain.

 • Sukar menjaga hubungan peribadi

  Pengalaman menjadi mangsa penderaan kanak-kanak boleh menyukarkan mereka untuk mempercayai orang lain, mudah cemburu, merasa curiga, atau merasa sukar untuk menjaga hubungan peribadi untuk jangka masa yang lama kerana ketakutan. Keadaan ini berisiko membuat mereka merasa kesepian. Penyelidikan menunjukkan bahawa banyak mangsa penderaan kanak-kanak gagal menjalin hubungan romantis dan perkahwinan ketika dewasa.

 • Mempunyai risiko masalah kesihatan yang lebih tinggi

  Kesan keganasan pada kanak-kanak juga boleh mempengaruhi kesihatan dan perkembangan kanak-kanak. Mangsa penderaan kanak-kanak berisiko tinggi mengalami masalah kesihatan, baik secara psikologi dan fizikal, ketika mereka dewasa.

Trauma akibat keganasan pada kanak-kanak dapat meningkatkan risiko seseorang mengalami asma, kemurungan, penyakit jantung koroner, strok, diabetes, obesiti, hingga kecenderungan mengkonsumsi alkohol berlebihan dan menggunakan ubat-ubatan. Satu kajian mencatat tingginya prevalensi percubaan bunuh diri pada orang dewasa yang menjadi mangsa penderaan kanak-kanak.

 • Menjadi pelaku keganasan terhadap kanak-kanak atau orang lain

  Apabila anak-anak yang menjadi mangsa keganasan menjadi ibu bapa atau pengasuh, mereka berisiko melakukan perkara yang sama kepada anak-anak mereka. Kitaran ini dapat berlanjutan jika anda tidak mendapat rawatan yang tepat untuk menangani trauma.

Selain itu, ada juga risiko lain bagi mangsa penderaan anak ketika mereka bertambah tua, seperti kemurungan, gangguan makan, serangan panik, ideasi bunuh diri, gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD), dan kualiti hidup yang lebih rendah. Lelaki yang pernah mengalami keganasan rumah tangga ketika kecil juga cenderung mengalami kemurungan setelah menjadi ayah.

Tidak kira berapa lama pengalaman traumatik berlalu, kesan keganasan pada kanak-kanak akan menyebabkan gangguan berterusan jika tidak ditangani dengan betul. Penting bagi mangsa penderaan kanak-kanak untuk mendapatkan bantuan daripada ahli psikologi atau psikiatri untuk mengatasi kesan jangka panjang.