Kehidupan yang sihat

Pelbagai Khasiat Minyak Telon untuk Bayi

Bukan hanya pemanasan, minyak telon juga mempunyai banyak faedah. Ini membuatkan ramai ibu bapa menyapukan minyak telon ke kulit bayi, terutama setelah bayi mandi.

Minyak telon mengandungi tiga jenis minyak semula jadi, iaitu minyak kayu putih, minyak adas, dan minyak kelapa. Setiap kandungan minyak semula jadi dalam minyak telon, membawa faedah yang berbeza.

Kelebihan Minyak Telon

Berikut adalah beberapa kelebihan minyak telon berdasarkan kandungannya:

  • Minyak kayu putih

    Kandungan minyak kayu putih yang terkandung dalam minyak telon menimbulkan sensasi hangat ketika disapukan pada kulit. Kandungan ini bukan sahaja menghangatkan, tetapi juga dapat melegakan gatal yang disebabkan oleh gigitan tungau.

  • Minyak adas

    Minyak adas yang terkandung dalam minyak telon mampu melegakan sakit perut, dan hidung berair. Selain itu, minyak adas juga mengandungi sebatian antimikroba yang diyakini dapat mencegah jangkitan dan menghambat pertumbuhan jamur tertentu yang dapat menyebabkan penyakit kulit.

  • Minyak kelapa

    Kandungan minyak kelapa dalam minyak telon berguna untuk melembapkan kulit, termasuk kulit bayi. Kandungan ini mampu menghidrat kulit dengan baik, dan terbukti dapat mengatasi gejala eksim yang ditandai dengan ruam dan gatal. Minyak kelapa, yang mempunyai sifat antimikroba, juga mampu melindungi kulit dari mikroorganisma yang mungkin menyebabkan jangkitan pada kulit.

Cara menggunakan Telon Oil

Sebelum menggunakan minyak telon pada kulit, baca dahulu label pembungkusan. Biasanya, label pembungkusan mengandungi ramuan, cara menggunakannya, dan juga tarikh luputnya. Membaca label pembungkusan sangat penting untuk mengetahui keselamatan penggunaannya, terutama jika digunakan pada bayi.

Menggunakan minyak telon yang telah habis boleh meningkatkan risiko reaksi alergi. Di samping itu, keberkesanan dan faedah minyak telon yang telah tamat tempoh mungkin berkurang.

Nah, setelah membaca label pembungkusan dengan teliti, cuba sapukan sedikit minyak telon ke kulit. Pada bayi, anda boleh menggunakan sedikit minyak telon ke kaki dan lengan untuk melihat sama ada terdapat reaksi alergi. Sekiranya dalam 24 jam selepas minyak telon digunakan, kulit bayi kelihatan merah atau meradang, berhenti menggunakannya. Ini mungkin kerana bayi alah kepada kandungan yang terdapat dalam minyak telon.

Minyak telon dipercayai membawa pelbagai faedah. Tetapi sehingga kini, tidak ada bukti saintifik yang mengesahkan fungsi dan dos penggunaan minyak Telon, termasuk pada bayi. Ibu bapa dinasihatkan untuk tidak menggunakan minyak telon terlalu banyak pada kulit bayi dan berjumpa doktor mengenai penggunaannya dengan selamat.