Kehidupan yang sihat

Ini adalah pelbagai cara untuk menghilangkan kedutan pada wajah

Secara semula jadi, keanjalan kulit akan menurun dari masa ke masa meningkat usia, menyebabkan munculnya kedutan di wajah. Banyak wanita sanggup melakukan pelbagai cara untuk menghilangkan kedutan pada wajah, untuk kelihatan muda.

Selain usia, sebenarnya ada beberapa faktor lain yang boleh menyebabkan kerutan pada wajah seperti gaya hidup, pendedahan cahaya matahari, tabiat merokok, dan ekspresi wajah yang boleh menyebabkan garis-garis halus.

Prosedur yang Mungkin

Ketika kerutan wajah mula muncul, banyak wanita merasa kurang yakin. Walaupun terdapat pelbagai cara yang dapat membantu mengurangkan keriput, perlu mempertimbangkan kesan sampingan yang mungkin timbul dari cara menghilangkan kerutan di wajah.

Pelbagai cara berikut untuk menghilangkan kedutan pada wajah boleh dipertimbangkan, termasuk risiko kesan sampingan:

  • Botox

Apabila disuntikkan dalam dosis kecil ke dalam otot tertentu, Botox menjadikan otot tidak aktif dan mengecut, sehingga kulit kelihatan lebih halus dan keriput kelihatan kurang atau kurang. Kaedah ini dapat menghilangkan kerutan di pelbagai kawasan wajah, terutama kawasan yang berkaitan dengan ekspresi wajah, seperti antara alis, dahi, dan sudut mata. Hasil rawatan biasanya berlangsung tiga hingga empat bulan.

  • Pengisi

Lemak, kolagen atau gel asid hyaluronik disuntik ke kedutan di wajah, untuk mengisi lubang yang terbentuk. Kesannya, kedutan dan kedutan berubah menjadi halus. Namun, kadangkala kulit akan bengkak, merah, dan lebam buat sementara waktu. Pengisi perlu diulang setiap beberapa bulan kerana faedahnya hanya sementara.

  • Facelift

Facelift Ini dilakukan dengan membuang lebihan kulit dan lemak di bahagian bawah muka dan leher, dan mengencangkan tisu penghubung dan otot yang mendasari. Facelift biasanya berlangsung 5-10 tahun. Walau bagaimanapun, prosedur ini memerlukan masa yang lama untuk sembuh, dan boleh menyebabkan lebam dan bengkak selama beberapa minggu setelah pembedahan.

  • Laser

Cara menghilangkan kerutan di wajah dengan sinar laser adalah dengan menghancurkan lapisan luar kulit (epidermis) dan memanaskan kulit di bawahnya (dermis), untuk merangsang pertumbuhan kolagen baru. Apabila luka laser sembuh, kulit akan kelihatan lebih halus dan kencang. Walau bagaimanapun, diperlukan masa hingga beberapa bulan untuk sembuh jika anda memilih untuk menghilangkan keriput dengan laser. Selain itu, terdapat kesan sampingan seperti parut, dan warna kulit menjadi gelap atau terang.

  • Mengupas

Dengan kulit muka, doktor menggunakan bahan kimia pada kawasan kedutan pada wajah. Bahan kimia ini akan menggelupas lapisan luar kulit untuk menggantinya dengan kulit baru yang lebih halus yang dapat menghilangkan bintik-bintik usia dan kedutan. Terdapat tiga jenis mengelupas wajah, bergantung pada kedalaman kulit yang terkelupas. Hasilnya hanya dapat dilihat setelah beberapa kali mengelupas selesai. Mengupas Wajah juga tidak bebas dari komplikasi, salah satunya adalah kemerahan pada wajah selama beberapa minggu.

  • Dermabrasi

Pada dermabrasi, tindakan pengamplasan lapisan permukaan kulit berus berputar dilakukan. Ini dilakukan untuk menghilangkan permukaan kulit dan merangsang pertumbuhan lapisan kulit baru. Kemerahan, luka, dan pembengkakan kulit adalah komplikasi dermabrasi yang biasanya dapat bertahan hingga beberapa minggu. Proses dermabrasi dapat dilihat selama beberapa bulan. Prosedur ini juga boleh digunakan untuk menghilangkan tatu dan parut.

Pelbagai cara untuk menghilangkan kerutan pada wajah dengan prosedur di atas, berkemungkinan menyebabkan kesan sampingan, jadi penting untuk dilakukan oleh doktor yang cekap, terlatih, dan berpengalaman. Agar kerutan di wajah tidak muncul lebih awal, menerapkan gaya hidup yang sihat, seperti memakai pelindung matahari, topi, kacamata hitam, tidak merokok, dan makan makanan berkhasiat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found