Kehidupan yang sihat

Rahsia Penjagaan Kulit Awet Muda dan Sihat yang Perlu Anda Ketahui

Semua orang mahukan kulit yang sihat dan awet muda. Untuk mewujudkannya, ada rahsia penjagaan kulit awet muda yang boleh anda cuba. Kaedah ini sangat mudah dan boleh dilakukan sendiri di rumah tanpa perlu mengeluarkan kos penjagaan kulit yang mahal.

Mempunyai kulit yang halus, lembut, kencang, dan bercahaya adalah impian hampir semua orang. Oleh itu, penjagaan kulit penting dilakukan lebih awal. Selain menjaga kulit yang sihat, melakukan perawatan kulit secara berkala juga dapat melambatkan proses semula jadi penuaan kulit.

Petua Merawat Kulit agar kekal muda dan kekal sihat

Tidak pernah terlambat untuk anda mendapatkan kulit yang sihat dan awet muda, walaupun anda tidak pernah melakukan perawatan kulit atau tidak mempunyai banyak masa untuk merawat kulit anda. Berikut adalah beberapa petua yang boleh anda cuba:

1. Elakkan pendedahan cahaya matahari yang berlebihan

Orang yang tinggal di kawasan tropika, termasuk Indonesia, umumnya lebih rentan terhadap paparan sinar matahari. Ini dapat memberi dampak negatif pada kesehatan kulit, mulai dari memicu kerusakan kulit dan penuaan dini, menyebabkan keriput muncul, hingga meningkatkan risiko terkena kanker kulit.

Oleh itu, untuk mengekalkan kulit yang sihat dan menjaga agar kulit anda tetap muda, anda perlu menghadkan pendedahan cahaya matahari dan sentiasa melindungi kulit anda daripada terdedah kepada sinaran ultraviolet.

Elakkan pendedahan cahaya matahari antara pukul 10 pagi dan 4 malam, ketika matahari berada di puncaknya. Juga, pakai pakaian panjang yang selesa dan topi berbulu lebar untuk menutup kulit anda ketika anda berada di luar.

2. Mgunakan pelindung matahari

Semasa anda aktif di luar rumah atau di bawah terik matahari, selalu gunakan pelindung matahari setiap 2 jam. Anda boleh memilih pelindung matahari sekurang-kurangnya SPF 15 untuk melindungi kulit anda daripada sinaran ultraviolet (UVA dan UVB).

3. Mengekalkan kelembapan kulit

Mandi terlalu kerap boleh menghilangkan lemak lemak kulit dan menjadikan kulit kering, terutamanya jika anda ingin mandi dengan air panas atau mandi terlalu lama. Selain mandi, penggunaan sabun kimia yang keras juga dapat mengeringkan kulit.

Untuk mencegah dan merawat kulit kering, jaga kelembapan kulit anda dengan cara berikut:

  • Pilih sabun yang diperbuat daripada bahan kimia ringan atau berlabel hypoallergenic
  • Elakkan kebiasaan mandi dengan air panas atau mandi terlalu lama, dan hadkan waktu mandi maksimum 15 minit
  • Keringkan badan selepas mandi menggunakan tuala dengan menepuknya, bukan menggosoknya
  • Menggunakan pelembap untuk kulit kering, seperti humektan, emolien,Jeli petroleum, selepas setiap mandi atau mencuci tangan dan kaki. Kandungan pelembap ini sangat mempengaruhi keberkesanannya dalam menangani kulit kering.

4. Berhenti merokok

Salah satu rahsia penjagaan kulit awet muda adalah tidak merokok dan menjauhi asap rokok. Merokok boleh merosakkan kolagen dan elastin, yang merupakan protein yang memberikan kekuatan dan keanjalan pada kulit.

Merokok juga dapat mengurangi aliran darah ke kulit, kehilangan nutrien dan oksigen pada kulit. Inilah sebabnya mengapa merokok boleh menjadikan kulit anda kelihatan kusam, tua, dan berkerut.

5. Mengambil makanan yang sangat berkhasiat

Hadkan pengambilan makanan segera dan tingkatkan pengambilan makanan berkhasiat yang mengandungi omega-3, lemak tak jenuh, protein, zink, selenium, serta pelbagai jenis vitamin, seperti vitamin A, vitamin C, dan vitamin E.

Tidak hanya menjadikan kulit awet muda, pengambilan nutrien ini juga dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung dan barah. Jangan lupa minum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari untuk mengelakkan dehidrasi dan mengekalkan kelembapan semula jadi kulit.

6. Bersenam secara teratur dan cukup masa rehat

Gaya hidup sihat, termasuk senaman teratur dan waktu rehat yang cukup, juga memberi kesan positif pada kulit. Senaman dapat meningkatkan peredaran dan aliran nutrien ke kulit, sementara tidur dapat mengoptimumkan hormon pertumbuhan yang memicu pergantian sel dan penghasilan kolagen.

7. Menguruskan tekanan

Rahsia penjagaan kulit awet muda yang tidak kurang pentingnya adalah menguruskan tekanan. Bukan hanya baik untuk menjaga kulit Anda muda, langkah ini juga dapat menjaga Anda dari berbagai gangguan kesehatan mental, seperti kemurungan dan gangguan kecemasan.

Untuk mengurangkan tekanan, cubalah berehat dengan mendengar muzik, menonton filem yang menghiburkan, atau hanya dengan hobi atau aktiviti yang anda sukai.

Anda boleh mendapatkan atau mengekalkan kulit yang sihat dengan mula menerapkan rahsia penjagaan kulit awet muda di atas. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan tentang bagaimana merawat kulit anda agar tetap muda atau mempunyai masalah kulit tertentu, anda boleh berjumpa doktor.