Keluarga

Mengalami Jangkitan Faraj Semasa Hamil. Adakah Berbahaya?

Kehamilan boleh menjadikan tubuh anda mudah dijangkiti, ssatumiliknya adalah jangkitan faraj. Wanita hamil yang mengalami ini tentu akan risau dan tertanya-tanya tertangkap jangkitan faraj ketika mengandung boleh membahayakan atau tidak. Untuk mengetahui jawapannya, mari kita lihat ulasan berikut.

Wanita hamil terdedah kepada jangkitan faraj kerana sistem imunnya yang lemah. Sejumlah aduan, seperti keputihan, gatal-gatal pada vagina, dan bau yang tidak menyenangkan dari faraj, boleh menjadi tanda bahawa wanita hamil mengalami jangkitan faraj.

Sekiranya tidak dirawat dengan baik, berpotensi menimbulkan masalah kesihatan bagi janin di dalam rahim.

Dua Penyebab Umum Jangkitan Faraj Saat mengandung

Wanita hamil perlu menyedari gejala jangkitan faraj dan rawatannya yang betul. Secara umum, jangkitan faraj semasa kehamilan boleh disebabkan oleh dua perkara, iaitu:

Jangkitan faraj akibat ragi

Jangkitan faraj akibat ragi mungkin disebabkan oleh peningkatan tahap hormon kehamilan semasa kehamilan. Tahap hormon ini yang tinggi dapat menjadikan vagina anda menghasilkan lebih banyak gula yang disebut glikogen. Bahan ini dapat memudahkan ragi tumbuh di dalam vagina.

Sekiranya anda mengalami jangkitan yis vagina, gejala yang boleh muncul adalah:

 • Keputihan berwarna putih dan tebal dari faraj. Cecair ini tidak berbau.
 • Faraj dan kawasan sekitarnya terasa gatal dan menyakitkan, sakit, kemerahan, dan kadang-kadang disertai
 • Sakit ketika membuang air kecil dan melakukan hubungan seks.

Jangkitan ragi vagina adalah masalah biasa semasa kehamilan, terutamanya pada trimester kedua kehamilan. Jangkitan ini tidak membahayakan kehamilan. Walaupun begitu, gejala yang disebabkan boleh membuat anda tidak selesa.

Di samping itu, walaupun tidak membahayakan kehamilan dan perkembangan janin, keadaan ini boleh menyebabkan sariawan pada bayi baru lahir. Ini berlaku kerana bayi bersentuhan dengan ragi di dalam faraj ketika dia dilahirkan.

Oleh itu, adalah mustahak untuk merawat jangkitan yis vagina semasa hamil. Walau bagaimanapun, semasa mengandung, anda tidak boleh hanya merawat jangkitan kulat dengan ubat-ubatan bebas tanpa preskripsi doktor. Rujuk doktor anda terlebih dahulu supaya anda boleh mendapatkan ubat-ubatan yang selamat untuk wanita hamil.

Jangkitan faraj yang disebabkan oleh bakteria (vaginosis bakteria)

Dalam keadaan normal, vagina dilindungi oleh bakteria baik. Sekiranya pertumbuhan bakteria baik terganggu atau jumlah bakteria baik dikurangkan, maka bakteria jahat yang menyebabkan penyakit dapat berkembang. Keadaan ini dipanggil vaginosis bakteria atau vaginosis bakteria (BV).

Terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko anda terkena jangkitan bakteria vagina semasa kehamilan, termasuk pengambilan antibiotik, penggunaan pembersih vagina, perubahan hormon semasa kehamilan, dan hubungan seksual yang berisiko.

Sebilangan wanita yang menghidap BV tidak mengalami sebarang gejala. Walau bagaimanapun, jika jangkitan ini menyebabkan gejala, anda mungkin mengalami:

 • Pelepasan berbau amis berwarna putih atau kelabu dari faraj. Dalam kes tertentu, cecair boleh berbuih.
 • Gatal atau menyengat yang juga dapat dirasakan di sekitar
 • Sakit ketika membuang air kecil.

Pada wanita hamil, jangkitan faraj yang disebabkan oleh bakteria yang tidak ditangani dengan betul dapat meningkatkan risiko komplikasi kehamilan, seperti keguguran, kelahiran pramatang, bayi dengan berat lahir rendah, dan radang pelvis setelah melahirkan.

Sekiranya penyakit ini berlaku kerana seks yang tidak selamat, maka anda, pasangan anda, dan bayi dalam kandungan juga berisiko mendapat penyakit kelamin (STD), seperti herpes, klamidia, dan gonorea.

Jangkitan faraj yang disebabkan oleh bakteria pada umumnya dapat diatasi dengan menggunakan antibiotik yang diresepkan oleh doktor, baik dalam bentuk tablet yang diambil secara oral atau salap yang disapu pada vagina.

Kaedah ini dapat mengelakkan anda daripada terkena jangkitan faraj Saat mengandung

Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan jangkitan faraj semasa kehamilan, iaitu:

 • Elakkan membersihkan vagina dengan sabun atau cecair kebersihan wanita. Cukup membersihkan kawasan faraj anda dengan air suam.
 • Gunakan seluar dalam yang longgar yang diperbuat daripada kapas sehingga dapat menyerap peluh di sekitar alat kelamin.
 • Cuba tidur tanpa memakai seluar dalam, untuk memudahkan pertukaran udara ke kawasan intim anda.
 • Bersihkan vagina dari depan ke belakang, iaitu dari faraj ke dubur, bukan sebaliknya.
 • Setelah berenang atau melakukan aktiviti yang menjadikan pakaian dalam anda basah, segera ubah menjadi pakaian dalam yang kering.
 • Gunakan kondom semasa hubungan seks.

Walaupun terdapat banyak ubat bebas yang boleh dibeli tanpa preskripsi untuk merawat jangkitan faraj, tetap disarankan untuk berjumpa doktor jika anda mengalami jangkitan faraj semasa kehamilan. Ini bertujuan untuk menentukan apa penyebabnya, serta menentukan rawatan yang selamat.