Keluarga

Ketahui Apa Punca Mata Minus pada Kanak-kanak

Punca mata minus pada anak-anak penting untuk diketahui oleh Ibu agar Si Kecil dapat mengelakkan keadaan ini. Sebabnya, mata minus akan menyukarkan anak-anak melihat jarak jauh. Ini tentunya boleh mengganggu aktiviti harian mereka, termasuk di sekolah.

Rabun dekat atau rabun dekat pada kanak-kanak biasanya mula muncul ketika dia berusia 9-10 tahun. Gejala gangguan ini dapat diperhatikan dari tingkah laku harian anak. Ibu boleh mengesyaki anak kecil anda mempunyai mata minus jika dia sering berkeliaran ketika melihat objek yang berada jauh.

Selain itu, kanak-kanak dengan mata minus juga cenderung lebih suka menonton TV dari dekat, menggosok mata dengan kerap, sering mengadu mata yang letih, dan mengadu sakit kepala atau loya, terutama setelah membaca buku.

Ini Menyebabkan Minus Mata pada Kanak-kanak

Sehingga kini, penyebab mata minus pada kanak-kanak tidak diketahui dengan pasti. Namun, ada beberapa faktor yang difikirkan dapat memicu anak mengalami mata yang kurang, iaitu:

1. Faktor genetik

Faktor genetik atau keturunan memainkan peranan penting dalam kejadian mata minus pada kanak-kanak. Jadi, jika Ibu atau Ayah mempunyai mata yang kurang, kemungkinan anak anda juga akan memilikinya.

2. Bermain terlalu lama di dalam rumah

Meninggalkan anak kecil anda di rumah untuk jangka masa panjang sebenarnya boleh menjejaskan kesihatan mata mereka, kamu tahu, Roti. Satu kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak yang menghabiskan lebih banyak waktu bermain di tempat terbuka mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menderita gangguan mata, termasuk mata minus.

Walaupun kajian itu masih perlu dikaji lebih lanjut, tidak ada salahnya membiarkan anak kecil anda bermain lebih banyak di luar rumah, sekurang-kurangnya 40 minit sehari. Sebabnya, bermain di luar rumah dapat menjadikan anak lebih aktif sehingga baik untuk kesihatan mereka secara umum.

3. Membaca buku terlalu dekat

Membaca sangat baik untuk perkembangan otak dan kemahiran komunikasi kanak-kanak. Namun, jika anak itu terbiasa membaca pada jarak yang sangat dekat atau di tempat dengan pencahayaan yang buruk, tidak mustahil penglihatannya akan terganggu.

Membaca buku pada jarak yang terlalu dekat dianggap dapat meningkatkan risiko kanak-kanak mengalami mata yang kurang dengan ketara. Oleh itu, kanak-kanak disarankan untuk menjaga jarak membaca sekitar 25-30 cm.

4. Menatap skrin alat terlalu panjang

Adakah anak kecil anda sering bermain dengannya alat? Hati-hati, ini juga boleh menyebabkan mata minus, kamu tahu. Hadkan masa bermain alat Anak kecil kira-kira 1-2 jam sehari.

Selain menyebabkan mata minus, menatap layar terlalu lama alat Ia juga dapat membuat mata anak anda letih, kering, jengkel, dan penglihatan kabur, walaupun hanya sementara.

Untuk memastikan penglihatan si kecil anda tetap optimum, pastikan anda memberinya makanan yang baik untuk kesihatan mata, seperti ikan, wortel, susu, sayuran hijau, dan buah-buahan. Di samping itu, pastikan anak anda tidak membaca buku atau melakukan aktiviti lain di tempat dengan pencahayaan yang kurang baik, ya, Ibu.

Sekiranya anak anda menunjukkan simptom minus mata, anda harus segera berjumpa pakar oftalmologi. Lakukan juga pemeriksaan mata secara berkala setiap 2 tahun. Dengan cara itu, jika anak anda mempunyai masalah dengan penglihatannya, doktor dapat mengubatinya lebih awal.