Keluarga

5 Khasiat Pisang untuk Kesihatan Kanak-kanak

Rasa manis menjadikan pisang disukai oleh banyak orang, termasuk kanak-kanak. Selain itu, buah kuning ini juga mengandungi pelbagai nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh anak, kamu tahu, Roti.

Ada banyak jenis pisang yang dapat Anda temukan dengan mudah, mulai dari pisang tanduk, pisang kepok, pisang Ambon, pisang nangka, hingga pisang. Apa sahaja jenisnya, semua pisang sangat berkhasiat dan baik untuk penggunaan biasa.

Nutrien yang terkandung dalam pisang termasuk karbohidrat, serat, gula, magnesium, kalium, kalsium, fosfor, dan beberapa jenis vitamin, seperti vitamin A, vitamin B, dan vitamin C.

Khasiat Pisang untuk Kanak-kanak

Kerana kandungan nutriennya, pisang mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan anak-anak, termasuk:

1. Sebagai sumber tenaga

Sama seperti nasi, pisang padat dalam karbohidrat yang boleh menjadi sumber tenaga segera untuk anak-anak. Makan pisang bersaiz sederhana dapat menyumbang 105 kkal. Sumber kalori ini sesuai untuk dimakan oleh kanak-kanak yang bersenam secara aktif untuk mengekalkan kadar gula dalam darah mereka.

2. Penghadaman dan pengisian yang lancar

Manfaat pisang lain adalah pencernaan. Kandungan serat dalam pisang dapat meningkatkan kesihatan usus anak-anak dan mencegah gangguan pencernaan, seperti sembelit.

Buah ini juga sangat sesuai untuk dijadikan makanan ringan yang sihat di luar menunggu jadual makan utama tiba. Kandungan serat dan pati dalam pisang dapat memberikan rasa kenyang lebih lama, sehingga si kecil dapat menghindari kebiasaan makan makanan yang tidak sihat, seperti coklat dan kerepek.

3. Menyokong proses pertumbuhan dan perkembangan dan menjaga kesihatan otot

Kalium adalah mineral penting yang diperlukan oleh tubuh si kecil anda dan anda boleh menemuinya dalam pisang. Kalium berperanan besar dalam mendukung proses pertumbuhan dan perkembangan, menjaga kesihatan dan fungsi otot, dan mengatur kadar air dalam tubuh.

4. Menjaga kesihatan otak

Mengonsumsi pisang secara berkala juga baik untuk kesihatan otak si kecil. Pisang adalah salah satu buah yang dapat meningkatkan pengeluaran hormon serotonin. Hormon ini bertanggungjawab untuk menghantar mesej antara sel-sel di otak dan mempunyai peranan dalam mengawal mood yang baik.

5. Mengekalkan daya tahan badan dan menangkal radikal bebas

Kandungan vitamin C dan antioksidan dalam pisang mempunyai manfaat menjaga sistem kekebalan tubuh, sehingga anak-anak tidak mudah terkena penyakit. Selain itu, antioksidan dalam buah ini juga berperanan penting dalam melawan radikal bebas, iaitu zat yang dapat merosakkan sel tubuh dan melemahkan imuniti.

Itulah rangkaian faedah pisang untuk kesihatan anak-anak. Ibu boleh memproses buah ini dengan pelbagai cara, mulai dari mengukus, memanggang, menggoreng, mendidih, atau memanggang menjadi kek jika anak kecil anda bosan dengan pisang biasa.

Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika memberi pisang kepada si kecil anda. Oleh kerana ia tinggi karbohidrat, buah ini dapat meningkatkan kadar gula dalam darah dengan cepat. Sekiranya anak anda tidak memperhatikan pengambilan gula, gula berlebihan dapat disimpan sebagai lemak dan menyebabkan berat badan berlebihan.

Selain itu, jika anak anda alah kepada susu getah, kemungkinan dia juga alah kepada pisang. Oleh itu, untuk berjaga-jaga, berjumpa doktor terlebih dahulu. Segera bawa si kecil anda ke doktor sekiranya dia mengalami reaksi alahan setelah memakan pisang.