Keluarga

Banyak Khasiat Mangga untuk Kanak-kanak

Rasanya yang manis dan menyegarkan menjadikan mangga disukai oleh semua orang, termasuk kanak-kanak. Tetapi, anda tahu apa, Ibu? Buah kuning ini sebenarnya mengandungi banyak nutrien penting yang bermanfaat untuk kesihatan si kecil anda.

Buah mangga mempunyai nama Latin Mangifera indica. Buah tropika ini sangat baik dimakan oleh semua orang kerana rendah kalori dan mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Nutrien ini termasuk protein, karbohidrat, gula, serat, asid folik, kalium, magnesium, mangan, tembaga, vitamin A, B1, B3, B6, B5, C, E, dan K.

Senarai Faedah Mangga untuk Kanak-kanak

Ibu boleh memberi buah mangga kepada si kecil anda sejak berumur 6 bulan atau ketika dia dibenarkan memakan makanan pejal. Buah ini boleh dimakan secara langsung atau dinikmati dalam bentuk salad buah. haluskan, ais krim dan nasi melekat mangga.

Pelbagai kebaikan buah mangga untuk kanak-kanak adalah:

1. Membantu mencerna makanan

Mangga mengandungi enzim amilase, yang merupakan enzim pencernaan yang berperanan memecah molekul makanan yang besar menjadi yang kecil, sehingga nutrien dalam makanan lebih mudah diserap oleh usus anak. Secara amnya, enzim ini terdapat pada mangga masak.

Selain itu, kandungan serat dalam buah ini baik untuk pencernaan si kecil anda, dapat membuatnya merasa kenyang lebih lama, dan dapat mencegahnya dari gangguan pencernaan, seperti cirit-birit dan sembelit.

2. Meningkatkan daya tahan

Mengonsumsi buah mangga secara berkala juga bermanfaat untuk meningkatkan sistem imun anak, kamu tahu, Roti. Vitamin C dan antioksidan yang terdapat dalam mangga diketahui berperanan dalam menghasilkan sel darah putih untuk melawan penyakit berjangkit.

Selain itu, vitamin C dan antioksidan juga berfungsi untuk membantu meningkatkan kesihatan sel-sel di tubuh si kecil, menjaga fungsi tisu penghubung, dan menangkal radikal bebas yang menyebabkan pelbagai jenis penyakit.

3. Menjaga kesihatan mata

Vitamin A dan antioksidan lutein dan zeaxanthin Buah mangga berguna untuk menjaga kesihatan mata si kecil anda. Selain itu, pengambilan buah mangga juga dapat membantu memenuhi keperluan harian vitamin A.

4. Meningkatkan kesihatan kulit dan rambut

Selain dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh anak kecil anda, vitamin C yang terdapat dalam buah mangga juga berguna untuk membantu tubuh menghasilkan kolagen, yang merupakan sejenis protein yang berperanan penting dalam menjaga kekuatan, kelenturan, dan kesihatan kulit secara keseluruhan.

Selain itu, kandungan vitamin A dalam mangga dapat mendorong pertumbuhan rambut dan pengeluaran minyak semula jadi di kulit kepala untuk melembabkannya. Itulah sebabnya buah manis ini dapat meningkatkan kesihatan rambut dan kulit untuk penonton.

5. Menurunkan risiko anemia

Banyak anemia pada kanak-kanak disebabkan oleh kekurangan zat besi. Walaupun kandungan zat besi dalam mangga agak kecil, mangga kaya dengan vitamin C yang dapat meningkatkan penyerapan zat besi dalam usus.

Oleh itu, untuk memenuhi keperluan besi si kecil anda, anda juga perlu memberinya sumber zat besi lain, seperti daging, sayur-sayuran berdaun hijau, kacang-kacangan, dan roti atau bijirin yang telah diperkaya dengan besi.

Walaupun sihat dan mengandungi faedah penting bagi anak-anak, memberi buah mangga kepada si kecil tidak boleh berlebihan, Bun. Buah mangga mengandung gula yang cukup tinggi, sementara memberi makanan manis kepada anak-anak harus dibatasi untuk mengurangkan risiko kegemukan.

Pastikan juga anda tidak memberikan jus mangga jika anak kecil anda berumur di bawah 1 tahun. Ini kerana jus mangga boleh mengenyangkan dan membuat anak-anak tidak mahu makan makanan lain. Ini berisiko menyebabkan anak tidak mendapat cukup nutrien yang seharusnya ia dapatkan.

Di samping itu, walaupun kejadiannya sangat jarang berlaku, sebilangan kanak-kanak boleh mengalami alahan mangga. Sekiranya anak anda mengalami ruam, gatal, atau kejutan anafilaksis setelah memberi manga, hentikan pemberian buah ini dengan segera dan periksa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.