Kehidupan yang sihat

6 Perkara Yang Menekankan Anak-anak, Bagaimana Mengatasinya?

Punca tekanan pada kanak-kanak boleh berbeza-beza, mulai dari rutinitas baru yang harus dihadapi ketika mulakansekolah, buli,tuntutan nilai akademik, kepada masalah keluarga di rumah. Tekanan pada anak tentu tidak boleh dibiarkan begitu sahaja kerana ini boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mental mereka.

Gejala tekanan pada kanak-kanak tidak mudah dikenali. Sebilangan kanak-kanak yang mengalami tekanan mungkin tidak menunjukkan gejala atau aduan tertentu. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa tanda yang harus disyaki sebagai gejala tekanan pada kanak-kanak.

Beberapa tanda-tanda ini termasuk kanak-kanak yang tiba-tiba mengalami masalah tidur, kurang selera makan, emosi turun naik, sukar menumpukan perhatian semasa belajar, atau kesukaran melakukan kerja sekolah.

Di samping itu, kanak-kanak yang mengalami tekanan juga mungkin mengalami gejala fizikal tertentu, seperti sakit perut atau sakit kepala, kerap tidur, sembelit, atau sering merasa tidak sihat.

Punca Tekanan pada Kanak-kanak

Berikut adalah beberapa penyebab tekanan yang paling biasa pada kanak-kanak:

1. Aktiviti terlalu padat

Aktiviti anak-anak di sekolah dapat menyedut sebahagian besar tenaga mereka. Walaupun mereka letih, beberapa kanak-kanak masih diminta untuk mengambil pelajaran tambahan melalui tunjuk ajar atau kursus setelah waktu sekolah berakhir.

Niat anda sebagai ibu bapa mungkin baik, tetapi jadual yang sibuk ini dapat membuatkan si kecil anda tidak mempunyai masa untuk berehat atau bermain. Ini boleh membuatnya letih dan tertekan.

Oleh itu, anda masih perlu memberinya peluang untuk berehat dan berehat. Sekiranya perlu, kurangkan jadual aktiviti yang mesti dilakukan selepas sekolah.

Anda juga boleh bertanya kepada anak anda secara langsung jika dia merasa terbeban dengan aktiviti pembelajaran tambahan yang anda jadwalkan. Sekiranya dia merasa tertekan, cubalah menjadi pendengar yang baik dan biarkan dia memberanikan diri.

2. Pfuck kandungan dewasa

Seiring kemajuan teknologi, pelbagai maklumat dapat diperoleh dengan mudah. Kanak-kanak mungkin terdedah kepada kandungan atau maklumat untuk orang dewasa, seperti berita menakutkan, video ganas, atau juga pornografi.

Pendedahan terhadap kandungan dewasa boleh menyebabkan anak anda berisiko mengalami tekanan. Oleh itu, ibu bapa digalakkan untuk lebih selektif dalam menyusun maklumat dan hiburan yang diperoleh oleh anak-anak mereka.

Di samping itu, cubalah selalu menemani dan memberi pemahaman kepada kanak-kanak mengenai kandungan yang mereka tonton.

3. Kurang tidur

Kanak-kanak memerlukan rehat yang mencukupi, terutama setelah seharian di sekolah. Oleh itu, anda harus memastikan si kecil anda mendapat rehat yang cukup dan tidak membiarkannya kurang tidur.

Ini penting untuk diperhatikan, kerana kurang tidur boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan mood, tingkah laku, kemampuan menilai, dan ingatan anak-anak. Apabila tiba masanya untuk berehat, jauhkan si kecil alat atau televisyen. Waktu tidur yang disyorkan untuk kanak-kanak usia sekolah adalah 10-11 jam setiap malam.

4. Intimidasi

Intimidasi atau buli yang menimpa kanak-kanak, sama ada secara fizikal, lisan, atau emosi, juga berisiko membuat dia merasa tertekan.

Sekiranya anda menemui tanda-tanda buli Untuk anak kecil anda, seperti enggan pergi ke sekolah tanpa sebab yang jelas, prestasi sekolah yang merosot, tidak mempunyai rakan, atau sering cedera atau cedera ketika dia pulang dari sekolah, cubalah mengajaknya bersungguh-sungguh -cakap hati.

Sekiranya dia mendapat bullying daripada rakan-rakannya, beri dia sokongan, agar dia lebih yakin untuk menjalani hari-harinya di sekolah atau di persekitarannya.

Juga bincangkan hal ini dengan pihak sekolah, agar pelakunya buli ambil tindakan atau teguran, sehingga tidak terus memberi tekanan kepada anak anda.

5. Penyakit pasti

Begitu juga, ketika mereka melihat atau mengetahui bahawa ibu bapa mereka menderita penyakit serius, anak-anak juga dapat mengalami tekanan ketika mereka mengetahui bahawa mereka mempunyai penyakit. Beberapa contoh penyakit yang boleh memberi tekanan kepada kanak-kanak termasuk diabetes, obesiti, asma, dan barah atau leukemia.

Sekiranya anak kecil anda menghidap penyakit itu, dia mungkin merasa terasing dari kegiatan persatuan atau sekolah kerana dia harus menjalani rawatan. Berikan sokongan moral kepada anak anda, agar dia dapat melalui masa-masa sukar ini.

6. Perceraian ibu bapa

Untuk berkembang dan berkembang dengan baik, anak-anak perlu mendapat perhatian dan kasih sayang dari keluarga mereka. Apabila ibu bapa bercerai, anak akan menghadapi perubahan besar dalam hidupnya.

Sekiranya perceraian anda dari pasangan anda tidak dapat dielakkan, jelaskan dengan teliti dalam bahasa yang mudah difahami mengenai perceraian tersebut.

Berikan juga pengertian kepada si kecil bahawa dengan berpisah, ayah dan ibunya akan lebih bahagia. Kasih anda terhadapnya juga tidak akan berubah, dan dia akan terus mendapat sokongan dan kasih sayang dari semasa ke semasa.

Sekiranya berlaku perceraian, anda dinasihatkan untuk tidak meletakkan anak anda pada kedudukan di mana dia harus memilih salah seorang ibu bapanya. Ini hanya akan membuatnya bingung, tertekan, dan lebih tertekan.

Sebagai tambahan kepada pelbagai sebab di atas, jenis atau sifat keperibadian tertentu, seperti perfeksionisme, juga dapat membuat anak lebih mudah stres.

Cara Mencegah Tekanan pada Kanak-kanak

Supaya anak-anak tidak mengalami tekanan, terdapat beberapa langkah pencegahan yang boleh diambil oleh ibu bapa. Langkah-langkah ini merangkumi:

Lmeluangkan masa bersama anak

Tidak kira betapa sibuknya anda, luangkan masa untuk berbual dengan si kecil. Jadikan ini sebagai ruang untuk bertanya mengenai aktiviti yang dia lakukan setiap hari, termasuk bagaimana perasaannya. Ini akan membuatkan si kecil anda merasa dijaga.

Kurangkan aktiviti kanak-kanak

Sekiranya ada aktiviti yang membuat si kecil merasa tertekan, cubalah membincangkannya dengannya. Ini penting untuk dilakukan untuk mengetahui aktiviti apa yang perlu dikurangkan. Sebabnya, kanak-kanak juga memerlukan masa untuk berehat atau melakukan perkara yang mereka sukai.

Cmewujudkan suasana rumah yang selesa

Supaya anak kecil anda merasa selesa di rumah, elakkan perselisihan di hadapannya. Kawal emosi anda dan bercakap dengan teliti mengenai masalah yang berlaku antara anda dan pasangan anda ketika anak sedang tidur. Ini tidak mudah, tetapi anda masih perlu mengusahakannya, ya.

Dengarbetul cerita setiap kanak-kanak

Dengarkan setiap kali anak kecil anda ingin mengatakan sesuatu. Dengan cara ini, anda dapat membantu meringankan beban tekanan yang ditanggung olehnya.

Menemani anak-anak sebanyak mungkin

Semasa anak kecil anda merasa tertekan dan sedih, cubalah menemaninya dan memberi sokongan. Ini dapat membuatnya kembali bertenaga, merasa lebih tenang, dan dapat menangani masalahnya dengan lebih baik.

Tekanan pada kanak-kanak penting untuk dikenali dan diatasi. Sekiranya tidak dikendalikan, tekanan dapat meningkat dan membuat kanak-kanak berisiko menghadapi masalah psikologi tertentu, mulai dari gangguan kecemasan, kemurungan, hingga tingkah laku yang membahayakan diri sendiri.memudaratkan diriatau membunuh diri.

Sekiranya anak kecil anda mengalami pelbagai perkara yang membuatnya tertekan atau tekanan yang dialaminya agak berat, sehingga menyukarkannya untuk belajar atau menjalankan aktiviti, cubalah membawanya berjumpa pakar psikologi. Melalui kaunseling, diharapkan tekanan yang dialami oleh kanak-kanak dapat diatasi.